Tips voor het schrijven van een goede sollicitatiebrief

Uiteraard wil je een goede sollicitatiebrief schrijven. Je wilt immers in ieder geval een uitnodiging ontvangen voor een sollicitatiegesprek. Maar hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief? Een foutloze brief die opvalt tussen de vele andere sollicitatiebrieven. Een brief die de belangstelling wekt van recruiters en die in ieder geval leidt tot een uitnodiging voor een gesprek. Waarschijnlijk wil ook jij weten hoe je een goede sollicitatiebrief kunt schrijven. Ook jij kunt een goede sollicitatiebrief schrijven. Je moet dan wel weten waar je op moet letten.

Zorg voor de juiste aanhef

Begin jij je sollicitatiebrief doorgaans met de aanhef Geachte heer, mevrouw. Bedenk dat die aanhef wel erg onpersoonlijk is. Vermeld daarom in de aanhef altijd de naam van de contactpersoon die de brief ontvangt. Vaak wordt zijn naam in de vacaturetekst vermeld. Is dat niet het geval? Informeer dan bij je potentiële werkgever naar de naam van die contactpersoon.

Zorg voor een aangepaste sollicitatiebrief

Standaardbrieven worden doorgaans niet gewaardeerd door werkgevers, Maak daarom een sollicitatiebrief op maat. Dat is een brief die past bij de aangeboden vacature.

  • In een sollicitatiebrief op maat neem je alleen je relevante werkervaring op. Als je solliciteert naar de functie van leidinggevende is je ervaring als voetbaltrainer zeker relevant. Ervaring als vakkenvuller bij een supermarkt is echter niet relevant. Die ervaring moet je daarom niet vermelden.
  • In een sollicitatiebrief op maat neem je opleidingen en cursussen zijn? Solliciteer je naar de functie van secretaresse? Dan hoef je de cursus bloemschikken niet te vermelden. De ook gevolgde cursus notuleren moet wel worden vermeld, want tijdens die cursus heb je vaardigheden verworven die relevant zijn voor de functie van secretaresse.

Zorg dat je geen schrijffouten maakt

Schrijffouten maken een negatieve indruk. Probeer schrijffouten daarom te vermijden. Wil je een foutloze brief schrijven? Dan dien je in ieder geval de volgende schrijffouten niet maken:

  • Natuurlijk mag je geen type- en spelfouten maken. De spellingscorrector van je tekstverwerkingsprogramma helpt daarbij een handje. Pas echter wel op. Een foutieve spelling van werkwoorden, zoals bijvoorbeeld ik vindt, wordt niet gecorrigeerd.
  • Schrijf zowel lange als korte zinnen, want een tekst met een afwisselende zinslengte leest gemakkelijker
  • Zorg voor voldoende afwisseling. Begin daarom niet elke zin met (bijvoorbeeld) Ik.
  • Schrijf kort en krachtig. Recruiters zitten niet te wachten op lange sollicitatiebrieven.

Zorg dat je altijd de hoofdzaken vermeld

Door je te concentreren op de hoofdzaken kun je een korte en krachtige sollicitatiebrief schrijven. Vermeld in je sollicitatiebrief altijd de volgende hoofdzaken:

  • Laat blijken dat je belangstelling toont voor de vacature. Uiteraard licht je toe waarom dat zo is.
  • Vermeld dat je opleiding, kennis en ervaring past bij de in de advertentie genoemde functie-eisen.
  • Maak duidelijk wat je toegevoegde waarde is, dus wat je met jouw opleiding en ervaring kunt bijdragen aan het bedrijf.
  • Vermeld dat je uitgenodigd wilt worden voor een sollicitatiegesprek.

Zorg voor een sollicitatiebrief met focus en passie

Focus je dus op deze vier hoofdzaken. Weet je bovendien met aansprekende voorbeelden duidelijk te maken waarom je de aangeboden functie graag wilt vervullen? Dan heb je een sollicitatiebrief geschreven met focus en passie. Je sollicitatiebrief valt ongetwijfeld op tussen de andere sollicitatiebrieven. Je wordt waarschijnlijk uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Gerelateerde artikelen

Al meer dan 112.872 gebruikers maakten een cv

Met CV maker maak je snel en gemakkelijk binnen 15 minuten een onderscheidend en professioneel cv dat opvalt.

Start met CV maken

En maak 65% meer kans op een baan