Sollicitatiegesprek

>

11 vragen die je kunt verwachten op een sollicitatiegesprek  

StarStarStarStarStar

11 vragen die je kunt verwachten op een sollicitatiegesprek  

door CVMaker

  • Sollicitatiegesprek
  • · September 15 2023
  • · 5 min lezen
vragen solliciatiegesprek

Inhoudsopgave

Je hebt gesolliciteerd en je bent uitgenodigd voor een gesprek. Best spannend, want nu begint het echte werk! Maar hoe kun je positief opvallen tussen alle andere sollicitanten? En is een sollicitatiegesprek eigenlijk wel zo moeilijk? Nee, dat valt best mee, en een van de sleutels tot een succesvol gesprek is een goede voorbereiding. Wist je dat er uit onderzoek naar voren is gekomen dat er bepaalde vragen zijn die vaak gesteld worden tijdens een sollicitatiegesprek? We vertellen je graag welke vragen dat zijn en hoe je de juiste antwoorden kunt geven. Op die manier kun je gegarandeerd een zelfverzekerde indruk achterlaten, en wie weet begin je volgende week al in je nieuwe droombaan!

Welke vragen kun je tijdens je sollicitatiegesprek verwachten?

Om ervoor te zorgen dat je snel van start kunt gaan in je nieuwe baan, hebben we een overzicht samengesteld van de meest gestelde vragen die je ongetwijfeld kunt verwachten tijdens je gesprek. En om het nog gemakkelijker te maken, hebben we ook voor je uitgezocht hoe je deze vragen het beste kunt beantwoorden. Op die manier wordt solliciteren een stuk eenvoudiger! Neem dus gerust even de tijd om de volgende vragen voor je sollicitatiegesprek door te nemen:

1. Vertel iets over jezelf

Deze vraag mag je zeker verwachten en hij komt heel vaak in het begin van het gesprek al naar voren. Meer over jezelf vertellen is natuurlijk heel breed en je zou niet de eerste zijn die zich door dit onderwerp uit het veld laat slaan. Maar een goed begin is het halve werk, dus zorg ervoor dat je jezelf kort maar krachtig neerzet. Vertel om te beginnen wie je bent en wat je achtergrond, qua werk en/of functie, is. Hou het echter beknopt; je hoeft alleen uit te leggen waarom je bekwaam bent voor deze functie; het is niet nodig om je hele werkverleden op te sommen. Haal aan wat je belangrijkste prestaties zijn geweest en noem specifieke voorbeelden om je toekomstige werkgever te overtuigen. Je kunt je verhaal vervolgens afsluiten met een toelichting waarom je hebt gesolliciteerd om zo je motivatie aan te tonen.

2. Waarom wil je voor ons komen werken?

Als de recruiter dit punt aankaart, dan is dit dé kans om te laten zien wat jou aanspreekt in het bedrijf. Bekijk van te voren de website van de organisatie grondig en vraag je af wat de missie van de onderneming is, waar het bedrijf voor staat en wat jou hierin het meeste aanstaat. Bespreek eveneens wat jouw bijdrage kan zijn in de verdere ontwikkeling en de groei van de onderneming. Hiermee laat je je gesprekspartner zien wat jouw toegevoegde waarde is voor het bedrijf en waarom ze voor jou moeten kiezen.

3. Waarom zouden we je moeten aannemen?

Ook deze vraag bied je de mogelijkheid om jezelf te verkopen. Vertel de recruiter waar je vaardigheden voor deze functie liggen en welke resultaten je in het verleden hebt neergezet. Verdiep je in het bedrijf en toon aan hoe jij goed in de bedrijfscultuur past. En waar veel sollicitanten niet aan denken: leg je toekomstige werkgever uit wat de voordelen voor jou zijn om bij het bedrijf te werken, want daarmee laat je zien waarom je ook in de toekomst gemotiveerd zult blijven en dit zal elke werkgever graag horen!

4. Hoe omschrijven jouw collega’s je?

Licht hier je sterke punten toe die aantonen dat je een geschikte kandidaat bent voor de functie. Kies daarbij voor vaardigheden en eigenschappen die nog niet eerder zijn genoemd in het gesprek. Je kunt concrete voorbeelden geven en vertellen hoe je bepaalde situaties hebt aangepakt in eerdere werksituaties. Daarnaast kun je aangeven dat je bereid bent om bij te springen bij andere projecten indien nodig. Houd er rekening mee dat de recruiter mogelijk contact zal opnemen met je vroegere baas en/of collega's voor meer informatie, dus eerlijkheid wordt hier gewaardeerd!

5. Wat motiveert jou?

Je gesprekspartner wil hier graag horen waarom je enthousiast bent over deze functie en dit bedrijf. Bedenk welke werkzaamheden je graag deed in je vorige werk in relatie tot de aanstelling waar je nu voor solliciteert. Geef ook aan wat je precies aanspreekt in de functieomschrijving van deze baan. De recruiter zal dan zien dat je echt interesse hebt in de baan en je gedrevenheid zal zeker in je voordeel werken.

6. Waar zie je jezelf in vijf jaar?

Bij het bespreken van dit thema is het zinvol om voor jezelf na te gaan wat je van de functie verwacht en hoe je hierin wilt groeien. De recruiter wil er met deze vraag achter komen of je ambitieus bent en of de baan aansluit bij jouw doelen en de ontwikkeling die je voor jezelf voor ogen hebt. Het is altijd goed om eerlijk te zijn, maar hou wel de job in gedachten waar je op dit moment op solliciteert.

7. Kun je een indicatie geven van wat je wilt verdienen?

Het is verstandig om op voorhand te achterhalen wat het gangbare salaris is voor deze functie, rekening houdend met je ervaring en opleidingsniveau. Als je de vraag nog niet wilt beantwoorden, kun je natuurlijk uitleggen dat je eerst meer informatie nodig hebt over de functie en de secundaire arbeidsvoorwaarden, en dat je er later op wilt terugkomen. Je mag de kwestie ook omdraaien en vragen welk salaris zij in gedachten hebben.

8. Wanneer zou je kunnen beginnen?

Probeer in deze situatie tegemoet te komen aan de verwachtingen van het bedrijf zonder je eigen planning in gevaar te brengen. Als je geen baan hebt en je bent op korte termijn al beschikbaar, kun je bijvoorbeeld laten weten dat je binnen een week kunt beginnen. Moet je je huidige dienstbetrekking nog opzeggen, dan is het prima om dit aan te geven. Hierdoor ziet de organisatie ook dat je alles op een nette manier wilt afsluiten bij je huidige werkgever.

9. In wat voor werkomgeving kun je optimaal functioneren?

Het is goed om bij het beantwoorden van deze vraag eerst even stil te staan bij de baan waar je op solliciteert en de cultuur binnen dit bedrijf. Hierdoor geef je jezelf de mogelijkheid om een antwoord te geven dat aansluit bij de onderneming. Als je bijvoorbeeld een opleiding wilt volgen via het bedrijf, maar deze optie is er niet, dan is het beter om te focussen op andere zaken die deze organisatie je wel te bieden heeft en die aansluiten bij wat jij zoekt.

10. Wat vind je naast je werk leuk om te doen?

Dit is voor het bedrijf een manier om erachter te komen of je in het team past. Je kunt bij het beantwoorden van deze vraag bezigheden noemen waarmee je je in je vrije tijd verder wilt ontwikkelen. Vertel daarbij ook wat over je privéleven. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat je veel tijd besteedt aan de opvoeding van je kinderen, maar dat je daarnaast bezig bent met een cursus psychologie.

11. Heb je nog vragen voor ons?

Een sollicitatiegesprek is niet alleen bedoeld om uit te vinden of jij de juiste kandidaat bent voor de werkgever. Het is voor jou eveneens een uitgelezen kans om te bekijken of de functie bij jou past. Neem van tevoren gerust even de tijd om te bedenken wat jij nog wilt weten over het bedrijf, de werkzaamheden of het team en maak voor jezelf een lijstje met vragen die je wilt stellen. Je kunt onder andere aan je gesprekspartner vragen waarom hij of zij graag bij de organisatie werkt. Bovendien maak je een competente indruk als je een aantal vragen stelt en laat je zien dat je interesse hebt in het bedrijf. Daarbij heb je ook meer invloed op het verloop van het gesprek als je tussendoor af en toe een vraag stelt.

Maak nu een cv waarmee je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek

Start CVmaker

Begin nu met je cv

Maak een professioneel cv in een handomdraai met onze eenvoudige CVmaker

+ CV maken

Laatst bewerkt op September 15 2023

StarStarStarStarStar

Geschreven door

CVmaker biedt een compleet carrière platform met onmisbare functionaliteiten en waardevolle informatie voor de werkzoekende. Klaar voor je volgende stap? Maak dan nu je CV

Scoor je droombaan met CVmaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv