Sollicitatiegesprek

>

Hoe moet je je sollicitatiegesprek afzeggen?

StarStarStarStarStar

Hoe moet je je sollicitatiegesprek afzeggen?

door CVMaker

 • Sollicitatiegesprek
 • · February 16 2023
 • · 3 min lezen
Sollicitatiegesprek afzeggen

Inhoudsopgave

Heb jij een sollicitatiegesprek gepland staan maar ben je onverhoopt verhinderd? Of is de functie bij nader inzien toch niets voor jou? Dan zul je het sollicitatiegesprek moeten afzeggen. Wanneer je dit op een beleefde én professionele manier aanpakt, is het vaak mogelijk om het gesprek te verzetten. Je moet wel gelijk in actie komen en het bedrijf zo snel laten weten dat je verhinderd bent. Hoe kun je dit het beste aanpakken?

Waarom zou je een sollicitatiegesprek afzeggen?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je een sollicitatiegesprek moet afzeggen. Soms ontkom je er gewoon niet aan. Het ligt maar net aan de recruiter hoe ze op jouw afwijzing zullen reageren. Er zijn een aantal redenen om een gesprek af te zeggen die, over het algemeen, als acceptabel gezien worden. Er zijn ook een aantal redenen waarbij het niet gepast is.

Zo kan het gebeuren dat je de locatie niet (op tijd) kunt bereiken. Denk hierbij aan de uitval van treinen of autopech. Geef bij dit soort gevallen het zo snel mogelijk door aan je contactpersoon. Geef aan hoe laat je verwacht er te zijn en vraag of het nog zin heeft om te komen of dat het misschien beter is om een nieuwe afspraak in te plannen. Ook een kwestie van leven en dood of een noodgeval op je huidige werk kunnen goede redenen zijn om het gesprek af te zeggen.

Het kan ook zijn dat je het sollicitatiegesprek moet afzeggen omdat je een andere baan aangeboden hebt gekregen die beter bij jouw wensen past. Of dat je je realiseert dat deze baan toch niet de juiste voor je is. Als een baan bij nader inzien toch niet bij je past, dan is het verstandig om het gesprek te cancelen.

Er zijn ook een aantal redenen waarbij het niet verstandig is om het gesprek af te zeggen. Twijfel je op het laatste moment of de functie wel iets voor je is? Ga dan toch het gesprek aan. Je kunt tijdens het gesprek altijd aangeven dat je toch afziet van de functie. Bovendien kan het ook zomaar gebeuren dat na het gesprek de functie je wel enorm aanspreekt. Niet geschoten is altijd mis!

Sollicitatiegesprek correct afzeggen

Een sollicitatiegesprek afzeggen doe je bij voorkeur telefonisch, zeker als je op het laatste moment moet afzeggen. Het is in ieder geval heel belangrijk dat je het bedrijf zo snel mogelijk informeert over de afzegging. De recruiter of degene met wie je het sollicitatiegesprek voert heeft namelijk tijd voor jou vrijgemaakt.

Als je het gesprek ruim van tevoren afzegt, dan kunnen zij deze tijd nog opvullen met een andere sollicitant of werkzaamheden. Neem dus direct contact op met het bedrijf als je de sollicitatie wil afzeggen. Wees duidelijk en eerlijk en biedt gelijk ook je excuses aan. Het is niet netjes en professioneel om het gesprek via een WhatsApp, e-mail of sms af te zeggen. Mensen checken niet continue hun e-mail en WhatsApp. Je loopt dus het risico dat de afzegging niet op tijd wordt gelezen, waardoor de contactpersoon misschien voor niets op je aan het wachten is.

Hoe plan je een nieuwe sollicitatiegesprek in?

Als je het sollicitatiegesprek afzegt, is het verstandig om direct te laten weten dat je erg graag een tweede kans wilt om te bewijzen dat jij de juiste kandidaat bent voor de functie. Probeer dan ook direct een nieuwe afspraak in te plannen als dat mogelijk is. Wees flexibel in het afspreken van een andere datum.

Is het niet mogelijk om een nieuwe afspraak in te plannen? Toon hiervoor begrip en blijf respectvol. Het is natuurlijk jammer, maar het bedrijf kan er ook niets aan doen dat jij het gesprek hebt afgezegd. Misschien vinden ze uiteindelijk toch geen geschikte kandidaat en komen ze nog bij je terug.

Terugtrekken uit sollicitatieprocedure

Wanneer je besluit om niet verder te gaan in de sollicitatieprocedure van een bedrijf, dan kun je dit het beste altijd telefonisch laten weten. Zeker als je al twee sollicitatiegesprekken achter de rug hebt. Blijf hierbij altijd professioneel, positief en dankbaar. Ook als je het bedrijf of de functie niet ziet zitten. Wil je liever een e-mail sturen? Zorg er dan voor dat deze kort en bondig is. Hieronder vind je twee voorbeelden van e-mails die je kunt gebruiken.

Voorbeeld 1

 • Geachte meneer / mevrouw [naam],

 • Via deze weg wil ik u nogmaals bedanken voor het prettige gesprek van (datum). Hoewel ik het sollicitatieproces bij uw organisatie erg positief heb ervaren, heb ik toch besloten om uw aanbod niet te accepteren. De reden hiervoor is dat ik een andere baan aangeboden heb gekregen die beter bij mijn interesses, vaardigheden en ambities past.

 • Nogmaals bedankt voor uw interesse. Ik wens u veel succes met de zoektocht naar een geschikte kandidaat.

 • Met vriendelijke groet,

 • [naam]

Voorbeeld 2

 • Beste meneer / mevrouw [naam]

 • Ik wil u via deze weg heel erg bedankten voor de uitnodiging voor een sollicitatiegesprek voor de functie van Woonmakelaar. Nu ik ter voorbereiding kritisch heb gekeken naar de inhoud van de functie, ben ik tot de conclusie gekomen dat ik toch op zoek ben naar iets anders. Om die reden, wil ik het sollicitatiegesprek afzeggen.

 • Ik wil u heel erg bedanken voor uw interesse. Ik wens u heel veel succes bij de invulling van de vacature.

 • Met vriendelijke groet,

 • [naam]

Begin nu met je cv

Maak een professioneel cv in een handomdraai met onze eenvoudige CVmaker

+ CV maken

Laatst bewerkt op February 16 2023

StarStarStarStarStar

Geschreven door

CVmaker biedt een compleet carrière platform met onmisbare functionaliteiten en waardevolle informatie voor de werkzoekende. Klaar voor je volgende stap? Maak dan nu je CV

Scoor je droombaan met CVmaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv