Sollicitatiegesprek

>

Tips tijdens je sollicitatiegesprek

StarStarStarStarStar

Tips tijdens je sollicitatiegesprek

door CVMaker

  • Sollicitatiegesprek
  • · September 07 2022
  • · 2 min lezen
Tips sollicitatiegesprek

Inhoudsopgave

Een sollicitatiegesprek is spannend, ten minste in de meeste gevallen. Zeker als jij perse de baan wilt en er veel vanaf hangt voor jouw toekomst. Tips zijn dan wellicht ook meer dan welkom. Een eerste sollicitatiegesprek zul je behoorlijk gespannen zijn. Probeer deze spanning om te zetten in positieve energie. Ben niet bang voor het onbekende, bereid je goed voor, ook dat helpt! Wees jezelf en geef eerlijk antwoorden. Er kunnen namelijk vragen worden gesteld waaruit blijkt of jij eerlijk bent. En trouwens wat heb je aan baan die je op een oneerlijke manier hebt gekregen, word jij daar gelukkig van? Zeer waarschijnlijk niet! Een baan moet passen, dan doe jij je werk met plezier.

Eerlijk en open sollicitatiegesprek

Zoals gezegd zou je geheel ontspannen het sollicitatiegesprek in moeten kunnen gaan, eerlijke antwoorden moeten geven en vervolgens hopen op een goede afloop. Ben jezelf, dat zal door het hele gesprek heenlopen en dat zal zeker een positieve invloed hebben op de recruiter. Deze heeft namelijk een brok ervaring en prikt er snel doorheen als jij je anders voordoet dan je bent. Het is ook voor jezelf moeilijk vol te houden en vroeg of laat maak je een fout. Schaamte is het nare gevolg en geen baan!

Nog meer tips tijdens je sollicitatiegesprek

Je weet nu wat je niet moet doen. Maar wat is wel verstandig tijdens een sollicitatiegesprek? Kom goed verzorgd en op tijd op de plaats waar het sollicitatiegesprek gaat plaatsvinden. Zorg dat je goed bent uitgerust. Is er gevraagd om documenten mee te nemen? Niet vergeten! Stel je duidelijk sprekend voor. Zit rechtop en niet onderuit gezakt. Kijk de recruiter aan. Luister goed naar de vragen. Begin niet halverwege de vraagstelling al met het beantwoorden ervan.

  • Er mogen gerust stiltes vallen, neem de tijd om antwoord te geven. Geef geen sociaal wenselijke antwoorden, maar eerlijke antwoorden, vanuit jezelf.

  • Als je niet begrijpt wat er wordt bedoeld, geef dat aan.

  • De recruiter is nieuwsgierig naar jou, of jij de juiste persoon bent voor de vacante functie. Jij bent echter ook benieuwd naar de nieuwe baan, laat dat gerust in je antwoorden en het gesprek naar voren komen.

  • De recruiter zal een bepaald lijstje met vragen afhandelen, zijn er echter zaken waarover hij of zij meer wil weten dan wordt er even van dat lijstje afgeweken om daarmee later weer verder te gaan. Het is vaak positief als er naast de standaard vragen meer van je wordt gevraagd, men wil meer van je weten! Je voelt het, als een sollicitatiegesprek soepel verloopt.

  • Als aan het einde van het gesprek niet wordt verteld wanneer je bericht krijgt over het resultaat, vraag er gerust naar.

  • Extra tip: Er zullen zeker ook tijdens het sollicitatiegesprek momenten zijn, waarop jij vragen kunt stellen. Pak die kans om concrete informatie te verkrijgen. Voorbeelden daarvan zijn: wat houdt het werk precies in, zijn er doorgroeimogelijkheden, is eigen initiatief mogelijk, opleidingskansen enz.? Dit siert je, het getuigt van interesse in de baan!

Begin nu met je cv

Maak een professioneel cv in een handomdraai met onze eenvoudige CVmaker

+ CV maken

Laatst bewerkt op September 07 2022

StarStarStarStarStar

Geschreven door

CVmaker biedt een compleet carrière platform met onmisbare functionaliteiten en waardevolle informatie voor de werkzoekende. Klaar voor je volgende stap? Maak dan nu je CV

Scoor je droombaan met CVmaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv