Nationaliteit op je CV vermelden?

Je bent bezig om een CV (curriculum vitae) op te stellen en je stelt jezelf de vraag: nationaliteit op je CV vermelden of niet? Als je naar een voorbeeld CV kijkt, dan zie je dat hier de nationaliteit wordt vermeld. Maar wil dat zeggen dat je dit verplicht bent? Nee, je hoeft namelijk je nationaliteit niet op je CV (of online op LinkedIn) te vermelden. Je maakt als kandidaat zelf de beslissing of je jouw nationaliteit vrij wil geven of dat je deze voor jezelf wil houden. Soms is het ook overbodig en niet relevant om je nationaliteit te vermelden, bijvoorbeeld wanneer je een typisch Nederlands klinkende achternaam hebt. Het kan ook zijn dat je Nederlander bent, maar dat je een buitenlands klinkende achternaam hebt. In deze situatie kun je beter wel vermelden wat je nationaliteit is om zo discriminatie voorafgaand aan de sollicitatie te voorkomen.

Schrijfwijze nationaliteit

Als je jouw nationaliteit op je CV wil vermelden, wat zet je daar dan neer? Meestal plaats je het als volgt: Nationaliteit: Nederlandse. Sommige mensen plaatsen Nederlands of Nederlander. Let er goed op dat je dus echt Nederlandse plaatst, want het is de Nederlandse nationaliteit (dit kan voor dames en heren). Bij een CV is het belangrijk dat er geen spelfouten in staan. Sommige fouten worden misschien over het hoofd gezien. Als je echter op een baan solliciteert waarbij de taal van groot belang is, zal men bij spelfouten snel afhaken. Laat je CV daarom altijd door anderen controleren, voordat je deze instuurt.

Discriminatie bij nationaliteit op CV

Sommige mensen die solliciteren zijn bang dat zij gediscrimineerd worden als zij op hun CV vermelden dat ze buitenlander zijn. Als je er over twijfelt, geef dan je nationaliteit niet vrij op je CV. Discrimineren is bij de wet verboden, maar dat kan je geen garantie geven dat een werkgever er niet naar kijkt. Soms is het van belang dat je je nationaliteit wel op je CV vermeldt, bijvoorbeeld wanneer je een bepaalde taal vloeiend moet kunnen spreken. Als je dan van oorsprong Duits of Engels bent, heb je hier alleen maar voordeel bij. Bekijk voor de vacature waar je op gaat solliciteren of het verstandig is en of dat het een meerwaarde is om deze informatie bekend te maken.

Voordeel van nationaliteit bij vacatures

Wanneer er in een vacature wordt gevraagd om een persoon die vloeiend engels spreekt, kan het in je voordeel werken om je nationaliteit te vermelden. Als de recruiter ziet dat je uit een land komt waar engels word gesproken zul je misschien eerder worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Gerelateerde artikelen

Al meer dan 112.872 gebruikers maakten een cv

Met CV maker maak je snel en gemakkelijk binnen 15 minuten een onderscheidend en professioneel cv dat opvalt.

Start met CV maken

En maak 65% meer kans op een baan