CV

>

Cursussen op je cv vermelden

StarStarStarStarStar

Cursussen op je cv vermelden

door CVMaker

 • CV
 • · July 13 2023
 • · 4 min lezen
Cursussen op je CV vermelden

Inhoudsopgave

Heb je één of meerdere cursussen gevolgd en wil je deze graag goed op je cv (curriculum vitae) vermelden? Waar plaats je deze dan? Dit vragen veel mensen zich af bij het maken van een cv, vandaar dat we er een artikel over hebben geschreven.

*De belangrijkste vraag bij ieder onderdeel op je cv zou moeten zijn; hoe relevant is dit voor deze specifieke sollicitatie?*

Het is belangrijk om je cv aan te passen per sollicitatie. Sommige informatie kan namelijk voor de ene sollicitatie heel relevant zijn, maar voor de volgende sollicitatie compleet irrelevant. Heb je bijvoorbeeld diverse zeil diploma's behaald en wil je vertegenwoordiger worden voor een groothandel in bootonderdelen? Dan zal dat absoluut een pluspunt zijn! Solliciteer je daarnaast ook als vertegenwoordiger voor een telecommaatschappij, dan zijn je zeilcertificaten niet noemenswaardig.

Als je relevante cursussen hebt gevolgd, kun je aantrekkelijker zijn als kandidaat, omdat je zo meer kennis van en betrokkenheid hebt bij een bepaald onderwerp. Dit kan voor de recruiter van het bedrijf de reden zijn om jou uit te kiezen voor een sollicitatiegesprek. Uiteraard word je altijd sneller uitgenodigd wanneer je solliciteert met een relevant en goed cv. 

Makkelijk en snel een professioneel cv maken, begin direct

cv maken

Waar vermeld je behaalde certificaten en cursussen?

Ook dit zou je per sollicitatie moeten bepalen. Vuistregel is om de meest relevante informatie zo hoog mogelijk te plaatsen op het cv. Een werkgever moet snel kunnen zien dat jij een geschikte kandidaat bent. Is jouw werkervaring of opleiding dus minder relevant, dan de certificaten die je hebt behaald of de cursussen die je hebt gevolgd? Plaats het dan gerust omhoog! In dat geval wil je juist het gebrek aan relevante werkervaring compenseren met de relevantere kennis opgedaan tijdens een cursus.

Cursussen op je cv vermelden

In het bovenstaande voorbeeld heeft de kandidaat gesolliciteerd op een communicatiefunctie bij een internationaal georiënteerd bedrijf. Omdat de gevolgde cursus relevanter is dan bijvoorbeeld de werkervaring, wordt deze met onze cvmaker gemakkelijk bovenaan het cv geplaatst.

Hoe vermeld je een cursus op je cv?

De vraag is natuurlijk hoe je een cursus het beste op je cv kunt vermelden. Als je een cursus of meerdere op je cv wil vermelden, hangt op de eerste plaats af van het aantal cursussen dat je wil vermelden. Als het veel of langdurige cursussen zijn of als je er de nadruk op wilt leggen, zou je een apart kopje kunnen maken. Als een (nieuwe) cursus veel lijkt op een opleiding of studie die je al hebt gevolgd hoef je deze ook niet te vermelden. 

De belangrijkste informatie met betrekking tot de cursus is; de naam van de cursus, naam van het instituut, de duur en of er een certificaat is behaald. Hieronder een voorbeeld hoe je een cursus zou kunnen vermelden in chronologische volgorde, zodat de laatste (recente) cursus bovenaan komt te staan.

 • 2018 - Agile & Scrum basistraining  (Agile Srum Group) (Diploma: Ja)

 • 2017 - Microsoft Excel voor gevorderden (LOI) (Diploma/certificaat: Ja)

Wanneer je extra accent wilt leggen op je cursus, dan kan je dat doen door een omschrijving toe voegen. Leg uit waarom je de cursus gevolgd hebt en wat je geleerd hebt bijvoorbeeld.

Welke cursussen staan goed op je cv?

Dat is natuurlijk afhankelijk van je sollicitatie, maar de relevantie is altijd belangrijk. In principe zijn de volgende cursussen altijd goed om te vermelden;

 • Verdiepende cursussen relevant voor je vakgebied; blink jij als programmeur bijvoorbeeld uit in een bepaalde programmeertaal dankzij een cursus? Dat is super waardevol!

 • Cursussen die relevant zijn bij de uitvoering van je nieuwe functie; werk je als kok of in de bediening en heb je een BHV-cursus gevolgd? Dat is voor ieder werkgever in de branche relevant.

 • Taalcursussen; een extra taal spreken is vaak handig! Zeker onze buurlanden waar veel handel mee wordt gedreven. Spreek je dankzij een cursus goed Duits, Engels, Frans of Spaans bijvoorbeeld? Zet het dan zeker op je cv!

Cursussen niet vermelden

Over het algemeen is get goed om cursussen op het cv te vermelden. Er zijn echter ook enkele te bedenken redenen om deze niet te vermelden. De belangrijkste redenen om een  cursus achterwege te laten zijn;

 • De cursus is op geen enkele manier relevant; dit kan er op duiden dat je je niet goed hebt verdiept in de vacature. Als een cursus geen raakvlak heeft met de beoogde functie kan je die beter weglaten.

 • De cursus is ernstig gedateerd; heb je een typecursus gevolgd? Kan je goed overweg met MS-DOS? Dat is vandaag de dag niet meer zo relevant. Het vermelden van cursussen die niet meer relevant zijn kan tegen je werken; het lijkt alsof je niet met de tijd meegaat.

 • De cursus is te persoonlijk; sommige cursussen volg je meer vanuit persoonlijke interesse en zal bij een werkgever enkel vragen oproepen. Vraag je vooraf goed af of een cursus wel relevant is voor een recruiter.

Makkelijk en snel een professioneel cv maken, begin direct

CV maken

Nog meer elementen op je cv

Er zijn nog meer elementen die je op je cv kunt vermelden. Vaardigheden zijn ook belangrijk om te noemen, deze kun je ook bij de cursussen vermelden. Sommige cursussen zijn namelijk als verdieping bedoeld en op deze manier kun je je toekomstige werkgever laten zien wat je allemaal kent en wat je hebt geleerd. Als je veel cursussen hebt gevolgd, laat je ook snel zien dat je bereid bent om bij te leren en je in te zetten voor je werk en hard wilt werken. Er zijn natuurlijk uiteraard nog veel meer ervaringen en inhoud die je naast je persoonlijke gegevens op je CV kunt vermelden zoals bijvoorbeeld opleidingen, werkervaring, talen, nevenactiviteiten (bv. vrijwilligerswerk), profiel, referenties en nog veel meer. Met onze online CVmaker kun je al deze elementen makkelijk op in iedere gewenste volgorde op je cv zetten met handige tips, in een van de professionele cv templates die je kunt gebruiken. Maak meteen een mooi cv en scoor die nieuwe baan!

Begin nu met je cv

Maak een professioneel cv in een handomdraai met onze eenvoudige CVmaker

+ CV maken

Laatst bewerkt op July 13 2023

StarStarStarStarStar

Geschreven door

CVmaker biedt een compleet carrière platform met onmisbare functionaliteiten en waardevolle informatie voor de werkzoekende. Klaar voor je volgende stap? Maak dan nu je CV

Scoor je droombaan met CVmaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv