CV

>

Opleidingen op je cv vermelden

StarStarStarStarStar

Opleidingen op je cv vermelden

door CVMaker

 • CV
 • · February 26 2024
 • · 3 min lezen
Opleidingen op je CV vermelden

Inhoudsopgave

Ga je de opleidingen op je cv vermelden of niet? Een andere vraag die in je op kan komen is of je eerst je werkervaring plaatst of eerst je opleidingen. Het is in ieder geval belangrijk dat je de opleidingen die je hebt gevolgd (en hebt afgerond) goed op je cv plaatst. Of je eerst je werkervaring of opleidingen plaatst, hangt af van het aantal jaren werkervaring dat je hebt. Je opleidingen dienen hoe dan ook op je cv vermeld te worden, zodat je toekomstige werkgever een beeld heeft van wat je allemaal kent.

Je gaat een cv maken en dan is het van belang dat je een duidelijke structuur hanteert. Stel jezelf daarbij de vraag wat maakt mij een interessante kandidaat? Is mijn werkervaring interessant of toch de opleidingen die ik heb afgerond? Hoe denk je dat een werkgever naar je cv zal kijken? Als de opleidingen die je hebt gevolgd interessant zijn voor je werkgever, plaats dan eerst je opleidingen.

Makkelijk en snel een professioneel cv maken, begin direct

Cv maken

Opleidingen teruglopend (omgekeerd chronologisch) op cv

Meestal gebruik je op een cv de teruglopende volgorde. Je zet onder het kopje opleidingen bovenaan de opleiding of de cursus die je als laatste hebt gevolgd. Dan zet je de opleiding die je daarvoor hebt gevolgd, etc. Aan de linkerzijde plaats je de maanden en/of jaren wanneer je de opleiding hebt gevolgd. Vervolgens geeft je aan de rechterzijde informatie over de inhoud van de opleiding. Dit kan bijvoorbeeld een vakkenpakket zijn. Het kan ook de minor zijn die je hebt gevolgd bij het afronden van je opleiding. Een speciale verdieping kan namelijk ook interessant zijn voor een werkgever.

Hoe kun je je opleidingen het best vermelden?

Het is belangrijk hoe je de onderwijssectie op een cv presenteert, want het moet duidelijk en georganiseerd zijn. Zo kunnen mensen die je cv bekijken makkelijk zien welke diploma's je hebt behaald. Ook is het belangrijk dat je cv goed werkt met computersystemen die cv's sorteren, zodat je meer kans hebt om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Hier zijn een paar tips:

 • Begin met je laatst behaalde diploma en werk terug in de tijd.

 • Vermeld de naam van de school of universiteit waar je hebt gestudeerd, welk diploma je hebt gehaald, en waarover je hebt gestudeerd.

 • Schrijf de jaartallen waarin je hebt gestudeerd op, meestal alleen het jaartal is genoeg.

 • Als je extra cursussen hebt gedaan die met je opleiding te maken hebben, zet die er dan ook bij.

 • Als je tijdens je studie prijzen hebt gewonnen of andere speciale dingen hebt bereikt, vermeld die dan ook.

Waar plaats je opleidingen op je cv?

Het maken van een cv is geen vast proces, maar eerder flexibel en afhankelijk van jouw ervaring en carrièreplannen. Het kan op verschillende manieren worden gedaan, afhankelijk van wat voor jou het beste werkt.

Als je je opleiding onder 'werkervaring' zet, kunnen recruiters je relevante werkervaring en prestaties gemakkelijk vinden, wat belangrijk is voor de beoordeling van je geschiktheid voor een baan.

Als je je opleiding boven 'werkervaring' plaatst, laat je zien welke praktische vaardigheden en kennis je hebt opgedaan, vooral als je net bent afgestudeerd of als je opleiding sterk aansluit bij de functie waarvoor je solliciteert.

Camera Flash

Tip!

Vergeet niet om hoe je je opleiding op je cv vermeldt aan te passen aan je specifieke doelen, de branche waarin je wilt werken, en de vereisten van de baan waarvoor je solliciteert.

Samenvatting

Als je je opleiding op een cv zet, zijn er een paar dingen die je moet onthouden:

 • Zet alleen de belangrijkste informatie over je opleiding erop, zoals welk diploma je hebt behaald, waar je hebt gestudeerd, en wanneer je bent afgestudeerd. Als je meerdere diploma's hebt, hoef je alleen het laatste of degene die belangrijk is voor de baan waarvoor je solliciteert, te vermelden.

 • Als je tijdens je studie prijzen hebt gewonnen of speciale erkenning hebt gekregen, kun je dat ook vermelden.

 • Vermeld alleen vakken die relevant zijn voor de baan waarvoor je solliciteert.

 • Zorg ervoor dat de opmaak van je opleidingsgedeelte er hetzelfde uitziet als de rest van je cv.

Voor meer informatie over andere delen van het cv, kun je ons artikel lezen over hoe je een goed cv schrijft.

Veelgestelde vragen

Wat moet ik doen als ik geen opleidingen heb om te vermelden?

Als je geen formeel onderwijs hebt afgerond, kun je nog steeds je vaardigheden, ervaring en kwalificaties laten zien. Houd de sectiekop "Onderwijs" en vermeld je middelbare schooldiploma of relevante cursussen/professionele training. Benadruk relevante werkervaring, stages, leerwerktrajecten of beroepstrainingen. Formatteer je cv om sterke punten en overdraagbare vaardigheden te benadrukken.

Hoe kan ik slechte cijfers op mijn (academische) rapport aanpakken?

Als je slechte cijfers hebt behaald, richt je dan op andere prestaties, zoals buitenschoolse activiteiten, vrijwilligerswerk of werkervaring. Focus op de vaardigheden die je tijdens je opleiding hebt opgedaan in plaats van op je cijfers. Benadruk bijvoorbeeld een project waarin je uitblonk of hoe je jezelf hebt verbeterd in de loop van je studie.

Moet ik mijn middelbare schooldiploma op mijn cv vermelden?

Het vermelden van je middelbare schooldiploma op je cv hangt af van je ervaring en de vereisten van de functie waarvoor je solliciteert. Als het relevant is voor de baan, kan het nuttig zijn om het op te nemen.

Begin nu met je cv

Maak een professioneel cv in een handomdraai met onze eenvoudige CVmaker

+ CV maken

Laatst bewerkt op February 26 2024

StarStarStarStarStar

Geschreven door

CVmaker biedt een compleet carrière platform met onmisbare functionaliteiten en waardevolle informatie voor de werkzoekende. Klaar voor je volgende stap? Maak dan nu je CV

Ook interessant

vaardigheden cv
 • CV
 • · Sep 07 2022
 • · 1 min lezen

Het vaardigheden cv

door CVMaker

Scoor je droombaan met CVmaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv