CV

>

Burgerlijke staat op je cv vermelden?

StarStarStarStarStar

Burgerlijke staat op je cv vermelden?

door CVMaker

 • CV
 • · July 13 2023
 • · 2 min lezen
Burgerlijke staat op je CV vermelden

Inhoudsopgave

Wil je je burgerlijke staat op je cv (curriculum vitae) vermelden of liever niet? Het is voor veel mensen een gegeven dat zij automatisch invullen. Als je een voorbeeld cv bekijkt, zie je dat hier vaak de burgerlijke staat op het cv is vermeld. Maar het is helemaal geen verplichting om dit te gebruiken. Dit laatste is voor veel mensen nieuw. Ga eens na wat er in vacatures staat, wordt daar wel eens gevraagd of je gehuwd bent, of dat je samenwonend bent? Het antwoord is nee, daarom hoef je ook geen informatie te geven over jouw burgerlijke staat op je cv. Wil je het wel vrijgeven, dit mag, maar sollicitanten zijn dit niet verplicht. Recruiters hebben vaak ook niks aan deze informatie, ervaring is vaak veel belangrijker voor een recruiter. Wanneer ze het wel willen weten kan dit een mooie vraag zijn tijdens een sollicitatiegesprek. In dit artikel proberen we toe te lichten wat de voor -en nadelen zijn.

Geen burgerlijke staat op cv vermelden

Je hoeft je burgerlijke staat niet op je cv te vermelden. Het mag voor een werkgever niets uitmaken of je wel of niet getrouwd bent of dat je wel of niet samen woont. De burgerlijke staat mag geen reden zijn om iemand niet mee te nemen in de sollicitatie procedure. Wettelijk gezien is het verboden om te discrimineren. Maar hoe kun je hier op controleren? Het kan gewoon gebeuren dat een werkgever zich laat beïnvloeden door de burgerlijke staat van iemand. Goed om er zelf over na te denken of je je burgerlijke staat op je cv wil vermelden of niet. 

Ben je van plan om bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk te solliciteren? Dan is het belangrijk om burgerlijke staat te weg te laten! Het is daar tegenwoordig niet meer gebruikelijk om te vermelden, omdat het discriminatie in de hand zou kunnen werken. Door het wel te vermelden, zou je ouderwets over kunnen komen. Bekijk ook ons blog over het Engels cv om te zien welke informatie je beter weg kunt laten.

Makkelijk en snel een professioneel cv maken, begin direct

CV maken

Burgerlijke staat wel op cv vermelden

Je kunt je burgerlijke staat wel op je cv vermelden, dit kan namelijk ook wel eens positief uitpakken. Of je getrouwd bent of niet kan ook wat over een persoon zeggen. Getrouwd zijn en blijven, vraagt namelijk ook om kwaliteiten. Je zou kunnen denken aan loyaliteit, eerlijkheid, trouw en je verantwoording. Daarnaast kan het voor een werkgever een teken zijn dat je, waarschijnlijk, je wilde haren wel verloren bent. 

Hoe burgerlijke staat op cv vermelden?

Er zijn verschillende manieren om je burgerlijke staat op je cv te vermelden. Je kunt aangeven of je gehuwd bent of ongehuwd, je kunt ook aangeven of je samenwonend bent of alleenstaand, of je geeft aan dat je gescheiden bent. Jouw huidige status vermeld je bij de persoonlijke gegevens. Het gaat namelijk echt specifiek over jouw situatie. Je deze dan als volgt vermelden:

 • Alleenstaand

 • Samenwonend

 • Geregistreerd partnerschap

 • Gehuwd

 • Ongehuwd

 • Gescheiden

 • Verweduwd/Weduwstaat

Of dat je je burgerlijke staat wel of niet op je cv gaat plaatsen, bepaal je helemaal zelf. Het is geen verplicht onderdeel of beter voor je cv, maar wanneer je er graag open over wil zijn, kun je het op je cv plaatsen bij je persoonlijke gegevens.

Begin nu met je cv

Maak een professioneel cv in een handomdraai met onze eenvoudige CVmaker

+ CV maken

Laatst bewerkt op July 13 2023

StarStarStarStarStar

Geschreven door

CVmaker biedt een compleet carrière platform met onmisbare functionaliteiten en waardevolle informatie voor de werkzoekende. Klaar voor je volgende stap? Maak dan nu je CV

Ook interessant

CV maker / generator gebruiken
 • CV
 • · Sep 09 2022
 • · 2 min lezen

CV maker / generator gebruiken

door CVMaker

vaardigheden cv
 • CV
 • · Sep 07 2022
 • · 1 min lezen

Het vaardigheden cv

door CVMaker

Scoor je droombaan met CVmaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv