Burgerlijke staat op je cv vermelden?
door CVMaker
- CV
- · April 14 2025
- · 6 min lezen

Inhoudsopgave
Bij het opstellen van je cv telt elk detail. Zeker als werkzoekende – en in het bijzonder als starter op de arbeidsmarkt – kan het schrijven van een cv best overweldigend aanvoelen. Eén van de vragen die vaak opduikt, is: moet je je burgerlijke staat vermelden op je cv, of laat je dat beter weg?
Contactgegevens, opleiding en werkervaring zijn logische onderdelen van een cv. Maar hoe zit het met persoonlijke informatie zoals je burgerlijke staat? Is dat nog relevant, of net overbodig?
In dit artikel bekijken we de rol van burgerlijke staat op je cv, wat werkgevers daar vandaag van verwachten, én hoe je cv een moderne en professionele uitstraling krijgt — zonder overbodige informatie.
In dit artikel bespreken we:
Of de burgelijke staat belangrijk is op een cv
Wat je op je cv moet schrijven in het gedeelte over de burgerlijke staat (indien vereist).
Hoe je de burgerlijke staat op je cv zet
Redenen om de burgerlijke staat wel/niet op te nemen in je cv
Volgende stappen voor het verbeteren van je cv en het sollicitatieproces.
Laat je door CVMaker begeleiden bij het schrijven van je cv. Wij bieden professionele cv-sjablonen waarmee je sterke punten goed naar voren komen.
Is het belangrijk om de burgerlijke staat op je cv te zetten?
Het korte antwoord? Meestal niet. Het vermelden van je burgerlijke staat op je cv is in de meeste gevallen overbodig. Werkgevers vinden het doorgaans niet relevant of je getrouwd bent, single bent of in een relatie zit — het zegt niets over je capaciteiten om een job goed uit te voeren.
Sterker nog: je legt beter de nadruk op je persoonlijke kwaliteiten en professionele vaardigheden die aantonen waarom jij geschikt bent voor de functie.
Dus: Moet je je burgerlijke staat vermelden op je cv? Nee.Werkgevers in België mogen hier zelfs niet expliciet naar vragen. Volgens de Algemene wet Gelijke Behandeling (en gelijkaardige Belgische regelgeving) is het verboden om te discrimineren op basis van burgerlijke staat. Of je nu samenwoont, gehuwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt: dit hoort niet thuis op een modern cv.
Dat geldt trouwens ook voor andere persoonlijke gegevens zoals je geboortedatum of nationaliteit — tenzij ze relevant zijn voor de functie of wettelijk vereist (bijvoorbeeld voor internationale sollicitaties). Focus dus liever op wat écht telt: je werkervaring, opleiding en vaardigheden.
Makkelijk en snel een professioneel cv maken, begin direct
CV makenWat moet je over je burgerlijke staat vermelden op je cv?
In uitzonderlijke gevallen – bijvoorbeeld wanneer je solliciteert voor een internationale functie of wanneer de vacature expliciet vraagt naar je burgerlijke staat – kan het gepast zijn om deze informatie toe te voegen aan je cv. Doe dat dan op een sobere, professionele manier:
Vermeld je burgerlijke staat bij de persoonlijke gegevens, samen met bijvoorbeeld je geboortedatum of nationaliteit.
Voeg geen overbodige informatie toe over je gezinssituatie, kinderen of partner, tenzij dit specifiek gevraagd wordt in de vacature.
Houd het beknopt: bijvoorbeeld "Burgerlijke staat: gehuwd" of "Situation familiale : marié(e)" (voor een Frans cv).
Tip: controleer steeds de sollicitatiecultuur van het land of de sector waarin je solliciteert. Wat in België overbodig is, kan elders de norm zijn.
Hoe vermeld je je burgerlijke staat?
Je vermeldt simpelweg je huidige status, zoals:
Alleenstaand
Samenwonend
Geregistreerd partnerschap
Gehuwd
Ongehuwd
Gescheiden
Weduwnaar / Verweduwd
Zorg ervoor dat je alleen informatie opneemt die relevant is voor jouw situatie en de functie waarop je solliciteert. Er bestaat geen "juiste" of "beste" aanpak — het hangt volledig af van jouw persoonlijke context.
Heb je kinderen? Het vermelden van kinderen op je cv is, net zoals je burgerlijke staat, niet verplicht. In veel gevallen laat je dit beter achterwege, aangezien het aanleiding kan geven tot (onbewuste) vooroordelen, zoals twijfels over beschikbaarheid of flexibiliteit.
Toch zijn er situaties waarin het net in je voordeel kan spelen — bijvoorbeeld als je solliciteert voor een functie in het onderwijs, bij een kinderdagverblijf of in een sector waar ervaring met kinderen gewaardeerd wordt. In dat geval kan het gepast zijn om te vermelden dat je ouder bent van jonge kinderen.
Tip: Gebruik je gezond verstand en stel jezelf de vraag: draagt deze informatie bij aan mijn geschiktheid voor deze functie?
Voorbeeld-cv met vermelding van burgerlijke staat

Moet je je burgerlijke staat vermelden op je cv?
In de meeste gevallen is het beter om je burgerlijke staat niet te vermelden op je cv. Dit zijn de belangrijkste redenen waarom:
Het is niet relevant – Werkgevers focussen op je opleiding, werkervaring en vaardigheden. Persoonlijke informatie zoals je burgerlijke staat draagt meestal niet bij aan de beoordeling van je geschiktheid.
Het is niet gebruikelijk – Moderne cv-sjablonen bevatten doorgaans geen gegevens zoals burgerlijke staat, geboortedatum of gezinssituatie, tenzij daar expliciet om gevraagd wordt.
Het voorkomt (onbewuste) vooroordelen – Hoewel discriminatie op basis van burgerlijke staat wettelijk verboden is, kunnen bepaalde informatie toch onbedoeld vooroordelen oproepen.
Wanneer wél vermelden?
Er zijn uitzonderingen. Solliciteer je bij een internationaal bedrijf of in een land waar het gebruikelijk is om je burgerlijke staat op je cv te vermelden (zoals Frankrijk of sommige niet-Europese landen)? Dan kun je deze informatie opnemen bij je persoonlijke gegevens.
In dat geval zijn er verschillende correcte manieren om je burgerlijke staat weer te geven, zoals:
Burgerlijke staat: gehuwd
Situation familiale : marié(e) (voor een Frans cv)
Marital status: single (voor een Engelstalig cv)
Twijfel je of het relevant is? Laat het dan weg, en richt je op je professionele sterktes.
Burgerlijke staat wel op cv vermelden
Je kunt je burgerlijke staat wel op je cv vermelden, dit kan namelijk ook wel eens positief uitpakken. Of je getrouwd bent of niet kan ook wat over een persoon zeggen. Getrouwd zijn en blijven, vraagt namelijk ook om kwaliteiten. Je zou kunnen denken aan loyaliteit, eerlijkheid, trouw en je verantwoording. Daarnaast kan het voor een werkgever een teken zijn dat je, waarschijnlijk, je wilde haren wel verloren bent.
Geen burgelijke staat op cv vermelden
Je hoeft je burgerlijke staat niet op je cv te vermelden. Het mag voor een werkgever niets uitmaken of je wel of niet getrouwd bent of dat je wel of niet samen woont. De burgerlijke staat mag geen reden zijn om iemand niet mee te nemen in de sollicitatie procedure. Wettelijk gezien is het verboden om te discrimineren. Maar hoe kun je hierop controleren? Het kan gewoon gebeuren dat een werkgever zich laat beïnvloeden door de burgerlijke staat van iemand. Goed om er zelf over na te denken of je je burgerlijke staat op je cv wil vermelden of niet.
Ben je van plan om bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk te solliciteren? Dan is het belangrijk om burgerlijke staat weg te laten! Het is daar tegenwoordig niet meer gebruikelijk om te vermelden, omdat het discriminatie in de hand zou kunnen werken. Door het wel te vermelden, zou je ouderwets over kunnen komen.
Belangrijkste punten om te onthouden
Weten welke informatie je wel of niet op je cv vermeldt, is cruciaal — zeker als je aan het begin van je carrière staat. In de meeste gevallen hoef je je burgerlijke staat niet op te nemen, en door wetgeving is het voor werkgevers niet toegestaan om hierop te selecteren. Toch zijn er uitzonderingen, bijvoorbeeld bij internationale sollicitaties.
Maak altijd een professioneel, op maat gemaakt cv dat je sterke punten in de verf zet. Besteed voldoende aandacht aan de inhoud én de vorm, zodat je zelfverzekerd en goed voorbereid op zoek kan gaan naar je volgende uitdaging.
Samengevat:
Optioneel vermelden – Zet je burgerlijke staat alleen op je cv als er expliciet naar gevraagd wordt.
Vaak overbodig – Voor de meeste functies is het niet nodig om dit op te nemen.
Leg de focus op wat telt – Richt je op je werkervaring, opleidingen en vaardigheden.
Gebruik moderne cv-sjablonen – Kies een sjabloon dat je professionele info centraal zet, en minder nadruk legt op persoonlijke gegevens.
Voorkom (onbewuste) vooroordelen – Door persoonlijke info weg te laten, verminder je het risico op discriminatie.
Makkelijk en snel een professioneel cv maken, begin direct
CV makenFAQ
Moet ik mijn burgerlijke staat vermelden in mijn cv?
Nee, in de meeste gevallen is dat niet nodig. Focus liever op je werkervaring, opleiding en vaardigheden. Die zijn veel relevanter voor de functie waarop je solliciteert.
Wat is een voorbeeld van het vermelden van je burgerlijke staat op je cv?
Als er expliciet om gevraagd wordt, kun je bij je persoonlijke gegevens je burgerlijke staat vermelden, bijvoorbeeld als:
Getrouwd
Alleenstaand
Gescheiden
Weduwe/Weduwnaar
Voor een Frans of Engelstalig cv gebruik je: Marié(e) / Célibataire / Divorcé(e) / Widowed.
Waarom is de burgerlijke staat meestal niet relevant op een cv?
Werkgevers baseren hun selectie vooral op je professionele competenties. Het vermelden van je burgerlijke staat kan leiden tot (onbewuste) vooroordelen — ook al is discriminatie op basis daarvan wettelijk verboden.
Wat hoort er wél thuis in het gedeelte ‘persoonlijke gegevens’?
Vermeld enkel de noodzakelijke contactgegevens, zoals:
Voornaam en familienaam
Telefoonnummer
E-mailadres
Woonplaats (optioneel)
Laat zaken als gezinssituatie of uitgebreide privégegevens achterwege, tenzij de functie of context dit vraagt.
Zijn er situaties waarin burgerlijke staat wél belangrijk is op een cv?
Ja, bijvoorbeeld wanneer je solliciteert in een land waar het gebruikelijk of wettelijk vereist is om je burgerlijke staat te vermelden — zoals Frankrijk, sommige Aziatische landen of bepaalde sectoren met specifieke vereisten.
Laatst bewerkt op April 14 2025
Geschreven door
CVmaker biedt een compleet carrière platform met onmisbare functionaliteiten en waardevolle informatie voor de werkzoekende. Klaar voor je volgende stap? Maak dan nu je CV
Scoor je droombaan met CVmaker
Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.
Maak nu je CVVergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv