Talenkennis op je CV vermelden?

Een CV die goed in elkaar steekt, die alles bevat wat de potentiële werkgever van je wil weten is niet eenvoudig op te stellen. Het is belangrijk dat jij je afvraagt “wat wil men van mij weten en welke informatie is niet van belang?”. Je persoonlijke gegevens zijn uiteraard altijd belangrijk. Zorg dan ook dat deze kloppen, zorg ervoor dat bijvoorbeeld je telefoonnummer wordt aangepast als je een ander nummer krijgt, of als jij je huistelefoon hebt vervangen door een mobiele telefoon. Zorg ervoor dat je goed bereikbaar bent. Houd altijd rekening met het feit dat jij niet de enige bent die op die baan solliciteert.

Talen op CV vermelden

Naast je persoonlijke gegevens zijn al die zaken van belang die ertoe doen bij de baan waarop jij solliciteert. Solliciteer jij naar een baan als medewerker in een supermarkt, dan zal men het onbelangrijk vinden of jij creatief bent of helemaal niet. Het sociale aspect, het kunnen omgaan met klanten, vriendelijke klanten maar ook ontevreden klanten, is dan wel in belang van je sollicitatie. Vermeld zaken die daarmee te maken hebben, bijvoorbeeld dat je vrijwilligerswerk hebt gedaan in de zorgsector.

Vermeld je talenkennis in je CV?

Vermeld je talenkennis in je CV? Daar moet je wat langer over nadenken. Zeker in een maatschappij waarbij naast Nederlanders ook veel anderstalige mensen wonen. Met name kennis van Engels is vaak een pre in veel verschillende beroepen, omdat deze taal vaak wordt gesproken door mensen die niet in Nederland zijn geboren. In sommige vacatures wordt de talenkennis van Engels als voorwaarde gesteld om in aanmerking te komen voor een sollicitatiegesprek, maar ook Frans en Duits zijn de moeite waard om te vermelden. Het kan juist het verschil maken.

Solliciteren

Als je solliciteert naar een kantoorbaan of een baan als telefoniste/receptioniste dan is talenkennis vaak een belangrijke voorwaarde om verder te komen in de selectieprocedure. Er is dan ook nog een verschil in het spreken van vreemde talen en het schrijven ervan. Talenkennis in je CV vermelden is een afweging, maar in de meeste gevallen zal het van een toegevoegde waarde zijn, dus doen! Als je alleen Engelse les op de basisschool hebt genoten dan zal de waarde daarvan beduidend minder zijn dan die van recente scholing en/of bijscholing in vreemde talen. Ook een eerdere baan waarin je een vreemde taal (jargon) moest beheersen kan belangrijk zijn, vaak belangrijker dan de schoolse taalvaardigheden.

Gerelateerde artikelen

Al meer dan 112.872 gebruikers maakten een cv

Met CV maker maak je snel en gemakkelijk binnen 15 minuten een onderscheidend en professioneel cv dat opvalt.

Start met CV maken

En maak 65% meer kans op een baan