Vrijwilligerswerk op je CV vermelden?

Ontvang je een uitkering dan vind je het wellicht leuk om vrijwilligerswerk te gaan doen om sociale contacten te onderhouden en toch iets dichter bij de arbeidsmarkt te blijven. Soms rolt er namelijk uit vrijwilligerswerk een leuke baan! Vrijwilligerswerk is belangrijk voor de vrijwilliger zelf en voor de instanties die veel profijt hebben van de inzet van deze vrijwilligers. Maar moet je vrijwilligerswerk op je CV vermelden? Wat zou jij doen? Het is in elk geval prima dat jij je dit afvraagt. Een CV moet aan bepaalde eisen voldoen. Hoort het vermelden van vrijwilligerswerk daar ook bij? Nee, het is geen vereiste om vrijwilligerswerk te vermelden op je CV. Wanneer je een uitkering ontvangt is het wel belangrijk dat de instantie die jouw uitkering verzorgt daarvan op de hoogte is. In sommige gevallen vervalt de sollicitatieplicht, die de meeste mensen met een uitkering hebben, als men vrijwilligerswerk doet.

Vrijwilligerswerk geen vereiste op CV

Hoewel het geen vereiste is om vrijwilligerswerk te vermelden op je CV kan het in sommige gevallen toch lonen om dit op je CV te vermelden. Dat zou je kunnen doen als de inhoud van het vrijwilligerswerk betrekking heeft op de werkzaamheden van je potentiële baan. Maar ook als de inhoud niet aansluit, maar de vaardigheden die je bij het vrijwilligerswerk nodig hebt ook relevant zijn voor de vacature. Het is dus een afweging om vrijwilligerswerk al dan niet te vermelden in je CV.

Vrijwilligerswerk mag op CV

Maak je CV niet onnodig lang door er alle werkzaamheden op te vermelden die je ooit hebt gedaan en niets met de baan waarop je solliciteert te maken hebben. De recruiter wil na het lezen van je CV alleen maar weten of hij of zij jou mee moet nemen naar de volgende ronde van de sollicitatieprocedure. Een CV met teveel niet relevante informatie zal snel aan de kant worden gelegd. Je bent namelijk niet de enige die de baan wil. Zorg dat je positief opvalt door duidelijkheid en niet door ellenlange tekst.

Vaardigheden op CV

Heb jij een standaard CV op de computer staan? De persoonlijke gegevens zullen niet snel veranderen, behalve bijvoorbeeld een wijziging van telefoonnummer. Bij het vermelden van vaardigheden echter kun je wel onderscheid maken tussen sollicitaties op diverse banen. Solliciteer je bij een callcenter dan zal handvaardigheid bij je vrijwilligerswerk niet van belang zijn, spreekvaardigheid en een goede telefoonstem wel. Bij een sollicitatie voor onderwijsassistent is creatief zijn een pre. Maak voor elke baan een aangepast CV!

Gerelateerde artikelen

Al meer dan 112.872 gebruikers maakten een cv

Met CV maker maak je snel en gemakkelijk binnen 15 minuten een onderscheidend en professioneel cv dat opvalt.

Start met CV maken

En maak 65% meer kans op een baan