Sollicitatiebrief voorbeelden

DropDown

Open sollicitatie

StarStarStarStarStar

Open sollicitatie

Deze voorbeeld sollicitatiebrief is een goede inspiratiebron voor je open sollicitatie.

+ Sollicitiatiebrief maken

"Voor mijn sollicitatiebrief koos ik de Auckland-template. Je kunt de kleuren aanpassen om je sollicitatiebrief unieker te maken. "

Julie Wouters - Sales Assistant

Sollicitatiebrief voorbeeld - open sollicitatie

Inhoudsopgave

Gratis open sollicitatiebrief voorbeeld: zo doe je dat!

Een open sollicitatie is een sollicitatie naar een job bij een bedrijf waar geen openstaande vacatures zijn. Je solliciteert dus ergens waar jij graag wil werken, in de hoop dat in de toekomst een job aanbieden.

Alles begint met een goede voorbereiding

Een open sollicitatie is een van de moeilijkste sollicitaties die er zijn. Het bedrijf waar je solliciteert heeft waarschijnlijk geen openstaande vacatures, of althans niet voor de functie die jij voor ogen hebt. Doe daarom altijd onderzoek naar het bedrijf waar je wilt solliciteren. Google het bedrijf, bel ze op en zoek zoveel mogelijk interessante informatie op.

Bel eerst het bedrijf

Als je de belangrijkste informatie over het bedrijf hebt verzameld, is het verstandig om eerst even te bellen. Onthoud dat het bedrijf niet echt op zoek is naar personeel en geen aandacht hoeft te besteden aan je sollicitatiebrief. Je open sollicitatiebrief onaangekondigd versturen kan de kans op feedback dus verkleinen.

Voordat je belt is het verstandig om voor jezelf alle dingen op te schrijven die je tijdens het telefoongesprek wilt vragen en zeggen. Het is bijvoorbeeld handig om na te gaan of het bedrijf wel openstaat voor open sollicitaties. Zo ja, dan kun je vragen naar de naam en het e-mailadres van de persoon naar wie je je open sollicitatiebrief kunt sturen.

Leg tijdens dit gesprek ook uit wat voor werk je zou willen doen. Als je eerst belt, heb je automatisch ook een goede inleiding voor je sollicitatiebrief. Je kunt namelijk verwijzen naar het telefoongesprek dat je net hebt gehad met mevrouw x of meneer y. Daarna ga je verder met de inleiding van je brief.

Schrijven van een open sollicitatiebrief

De inhoud van een open sollicitatiebrief is vrijwel hetzelfde als die van een normale sollicitatiebrief. Het verschil is dat je bij een open sollicitatie duidelijk moet maken wie je bent en wat je voor het bedrijf kunt betekenen, terwijl ze eigenlijk niet op zoek zijn naar nieuw personeel.

Sollicitatiebrieven worden meestal opgedeeld in drie delen: de inleiding, het middenstuk en een slot. In de inleiding verwijs je naar het telefoontje dat je eerder had.

In het middenstuk van je open sollicitatiebrief ga je in op wat je het bedrijf te bieden hebt. Beschrijf hier je opleiding, je vaardigheden en de relevante hoogtepunten uit je carrière.

In het slot bedank je de lezer voor zijn of haar tijd. We raden ook aan om expliciet om feedback te vragen en naar je cv in bijlage te verwijzen.

Aandachtspunten voor je open sollicitatiebrief

  • Verwijs naar het voorafgaand telefoongesprek en vermeld de naam van je contactpersoon.

  • Geef duidelijk aan welke functie je graag zou willen vervullen.

  • Introduceer jezelf door je opleiding, werkervaring en vaardigheden te benoemen.

  • Leg duidelijk uit waarom je deze job wilt en waarom juist bij dit bedrijf.

  • Laat na het schrijven je sollicitatiebrief nalezen door iemand.

Conclusie

Hoewel de kans op een succesvolle sollicitatie kleiner is, heb je wel de kans om een goede indruk achter te laten. Wie weet komt het bedrijf later naar je toe! Denk je dat je een meerwaarde bent voor het bedrijf waar je wilt werken? Stuur dan zonder wachten je open sollicitatiebrief!

Scoor je droombaan met CVmaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv