Hobby's en interesses op je CV vermelden?

Het al dan niet vermelden van hobby’s in je CV is helemaal afhankelijk van de baan waarop je solliciteert. Solliciteer je naar een baan in de kinderopvang of het creatief bezig zijn met ouderen in de ouderenzorg, dan is het vermelden van creatieve hobby’s van belang. Minder belangrijk is het in dit geval als jouw hobby reizen is. Solliciteer je daarentegen naar een baan bij een reisbureau dan zijn talenkennis en een hobby als reizen de moeite waard om te vermelden. Het voegt wat toe, het geeft een meerwaarde. Een CV hoeft dus niet altijd hetzelfde te zijn. Pas deze aan en vermeld de gegevens die relevant zijn voor de baan waarop je solliciteert.

Interesse in je vaardigheden

Een potentiële werkgever is geïnteresseerd in jouw vaardigheden die van belang zijn voor de vacature. Je hoeft dus niet alle hobby’s te vermelden alleen die hobby’s die wat toevoegen en relevant zijn voor de vacature. Een hobby als dansen is gezellig en zorgt voor ontspanning, maar heeft geen enkele meerwaarde voor een baan in het bankwezen bijvoorbeeld. In een eventueel voortgangsgesprek in de sollicitatieprocedure kan deze hobby best gemeld worden. Wanneer er bijvoorbeeld stressgevoeligheid ter sprake komt en hoe jij je kunt ontspannen. Dansen kan dan een goede uitlaatklep zijn.

Waarom wel of niet hobby’s vermelden?

Hobby’s vermelden op je CV? Waarom niet en waarom wel? Of wanneer wel en wanneer niet? Houd hiervoor als regel aan dat hobby’s die niets met de vacature te maken hebben niet vermeld dienen te worden. Een potentiële werkgever wil zijn of haar tijd niet besteden aan het lezen van “nutteloze” informatie (ten minste nutteloos voor de baan waarop jij solliciteert). Over hobby’s kun je later in een gesprek uitweiden, als de werkgever ernaar vraagt. Pakkend en boeiend, dat dient de inhoud van een CV te zijn. Een ellenlang verhaal zal snel terzijde worden gelegd.

CV maken met hobby’s

Wat zou jij van een nieuwe werknemer willen weten? Met dat in je achterhoofd maak jij je CV. Hobby’s vermelden doe je alleen als deze een meerwaarde hebben voor de baan waarop jij solliciteert. Maak niet onnodig een lange CV, omdat je denkt dat dit goed voor je is. Zorg dat in je CV datgene staat wat de nieuwe werkgever van je moet weten in belang van de vacature. Correcte en zakelijke informatie in je CV is beter dan een gezellig verhaal over wat jij in het verleden allemaal hebt gedaan.

Gerelateerde artikelen

Al meer dan 112.872 gebruikers maakten een cv

Met CV maker maak je snel en gemakkelijk binnen 15 minuten een onderscheidend en professioneel cv dat opvalt.

Start met CV maken

En maak 65% meer kans op een baan