CV-voorbeelden

DropDown

Projectmanager

StarStarStarStarStar

Projectmanager

Voor dit voorbeeld-cv werd het Princeton-template gebruikt.

Gebruik dit cv

"Ik vond dit een duidelijke template waarin ik de belangrijkste informatie kon weergeven."

Erkan Demir - Projectmanager offshore

CV voorbeeld - projectmanager

Inhoudsopgave

Cv maken als projectmanager: voorbeelden en templates

Het aantal vacatures voor projectmanagers is de afgelopen jaren enorm toegenomen en de verwachting is dat we de komende jaren te maken zullen krijgen met een tekort aan projectmanagers. Maar omdat het zo'n uitdagend en goed betaald beroep is, is de concurrentie extreem hoog. Het schrijven van de beste cv is daarom essentieel om in aanmerking te komen voor topprojecten.

De meeste projecten lopen niet zoals gehoopt door interne of externe omstandigheden. Leg daarom de nadruk op de reden waarom jij de meest geschikte kandidaat bent om het project succesvol af te ronden.

Snelle en eenvoudige cv-creatie

Cv maken

Persoonlijke gegevens 

Plaats je persoonlijke gegevens bovenaan of aan de zijkant van je cv. Vermeld minstens de volgende punten:

 • Je naam

 • Je adresgegevens

 • Je telefoonnummer

 • Je e-mailadres

 • Je geboortedatum

 • Je geboorteplaats

 • Je geslacht

 • Je LinkedIn-profiel

Persoonlijk profiel

Je persoonlijke profiel staat altijd bovenaan je cv. Hier vertel je in 4 of 5 korte zinnen waarom jij de meest geschikte kandidaat bent voor de functie. Een goed persoonlijk profiel trekt de aandacht en nodigt uit om verder te lezen. Dit is je eerste kans om een goede indruk achter te laten. We zullen later in dit artikel dieper ingaan op het persoonlijk profiel en een aantal voorbeelden geven voor zowel een beginnende als een meer ervaren projectmanager.

Werkervaring

Vermeld hier al je relevante werkervaring en projecten. De meest recente werkervaring komt bovenaan. Geef voor elk onderdeel een kort overzicht van specifieke taken en verantwoordelijkheden. Zorg ervoor dat je werkervaring gemakkelijk leest en bij de vacature past.

Dit zou er zo uit moeten zien:

Projectleider ICT okt. 2008 - sept. 2013 AB Inbev, Brussel

Het maken en implementeren van een langetermijnplan voor de IT-infrastructuur dat ervoor zorgt dat operaties en projecten hun doelen en doelstellingen halen. Managen van 30+ FTE verspreid over 3 teams. De waarde van de projecten varieerde van 100K tot 20M.

Vaardigheden

Als projectmanager is het erg belangrijk om over de juiste vaardigheden en competenties te beschikken. Dit gedeelte moet je altijd aanpassen aan de vacaturetekst. Kijk naar wat er precies gevraagd wordt en koppel dat terug in dit onderdeel. Onderaan vind je meer informatie over dit onderdeel van je cv en een lijst met voorbeelden die je kunt overnemen.

Opleidingen en cursussen

Vermeld in dit gedeelte alle opleidingen en cursussen die je hebt afgerond in een chronologische volgorde. Vermeld het jaar waarin je je diploma hebt behaald, de naam van de opleiding en het onderwijsinstituut.

Bachelor Informatica 2003 - 2007 KUL, Leuven

Specialisatie Business Informatics

Referrals en prestaties

Zorg ervoor dat je 1 tot 2 referrals van voormalige werkgevers hebt voordat je gaat solliciteren. Vooral voor dit soort functies kun je er zeker van zijn dat recruiters je referrals zullen controleren. Mocht je hier van tevoren niet aan toe komen? Vul dan "referrals op aanvraag" in op je cv.

Geef ook een overzicht van prestaties waar je trots op bent in vorige projecten. Hiermee kun je benadrukken hoe waardevol jouw input in het project was. Gebruik liever geen absolute cijfers maar percentages:

"Project ter waarde van 10 miljoen succesvol en 20% sneller afgerond dan verwacht"

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je prestaties apart te vermelden voor elk project, in het gedeelte over werkervaring.

Voorbeeld-cv: projectmanager

CV voorbeeld - projectmanager

Download dit voorbeeld - Projectmanager cv

Als je van plan bent om te solliciteren naar een job als projectmanager, is je cv een van je belangrijkste marketing tools. Dit is je eerste en soms enige kans om indruk te maken op een potentiële werkgever.

Een job als projectmanager is uitdagend en er wordt veel verantwoordelijkheid van je verwacht. Daarom is het belangrijk om uit te blinken tijdens de sollicitatieprocedure en een perfect cv op te stellen. Het belangrijkste is dat je in één oogopslag laat zien dat jij de juiste kandidaat bent om projecten tijdig en succesvol af te ronden. Daarnaast moet je cv opvallen in de stapel cv's waar recruiters doorheen moeten zeven. In de wereld van projectmanagement is de concurrentie groot en je moet alles op alles zetten om te laten zien dat jij de beste kandidaat bent voor de functie.

Hoe je dat doet, behandelen we verder in dit artikel! We geven je eerst een overzicht van wat de job inhoudt en waar werkgevers naar op zoek zijn. Daarna geven we toepasselijke tips en een stappenplan voor het schrijven van het perfecte cv.

Ga zonder wachten aan de slag met je cv!

CV maken

Persoonlijk profiel voor projectmanagers

Het persoonlijke profiel is een korte introductie die bovenaan je cv staat. Dit is vaak het eerste wat recruiters of HR-medewerkers lezen. Je kunt het persoonlijk profiel zien als een verkooppraatje. Maak van de gelegenheid gebruik om de lezer te overtuigen van je geschiktheid voor de functie. Vermeld kort waarom jij de beste kandidaat bent, wat je beste kwaliteiten zijn, welke ervaring je hebt en wat je zoekt in een job.

Camera Flash

Voorbeeld profiel: projectmanager op zoek naar volgende stap

Na 5 jaar gewerkt te hebben als werktuigbouwkundige ben ik toe aan de volgende stap in mijn carrière. Het afgelopen jaar heb ik me gespecialiseerd in projectmanagementmethoden zoals LEAN STIGMA en AGILE en heb ik de opleiding projectmanagement aan de KUL succesvol afgerond. Door mijn praktijkkennis, theoretische onderbouwing en klantgerichte instelling ben ik een zeer geschikte kandidaat om een sterke strategische aanpak op te zetten gericht op het behalen van de beste resultaten.

Camera Flash

Voorbeeld profiel: ervaren projectmanager

Als projectmanager in de ICT-sector heb ik verschillende grote en kleinere projecten tot een goed einde gebracht. Met mijn uitstekende kennis van KUL en de AGILE-methodologie die ik er geleerd heb, kan ik de hele levenscyclus van een project begeleiden, startend bij het definiëren van de scope van het project tot aan het delegeren en managen van verantwoordelijkheden en de uitvoering van het project. Ik vind het belangrijk om kosten te besparen door het maken van een uitstekende planning en duidelijke afspraken en deadlines voor alle teams. Ik werk het liefst in grootschalige internationale projecten voor toonaangevende bedrijven.

Camera Flash

Voorbeeld profiel: senior projectmanager

Ik ben een resultaatgerichte, analytisch denkende projectmanager met meer dan 7 jaar ervaring in het leiden van grootschalige projecten in de olie- en gasindustrie. Door het opzetten en implementeren van robuuste risicomanagementstrategieën zorg ik ervoor dat risico's op het gebied van tijdmanagement en budgetoverschrijding worden beperkt. Met een lange lijst van succesvol afgeronde projecten en ervaring in het leiden van miljoenenprojecten, ben ik een zeer geschikte kandidaat om grote en kostbare projecten tot een goed einde te brengen.

Belangrijke vaardigheden en competenties

Maak een lijst van je belangrijkste vaardigheden die overeenkomen met de vacaturebeschrijving. Hard skills zijn meetbare en praktische zaken zoals kennis van projectmanagement en soft skills zijn persoonlijke eigenschappen zoals het kunnen leiden van een team.

Dit zijn de meest gevraagde vaardigheden voor projectmanagers:

 • Leiderschap

 • Communicatie

 • Conflict management

 • Motivatie

 • Onderhandelen

 • Plannen

 • Budgetplanning

 • Risk management

 • Time management

 • Analytisch denken

 • Kwaliteitsbewaking

Als je al deze onderdelen in je cv hebt opgenomen, kun je er zeker van zijn dat je het beste cv hebt gemaakt waarmee je de beste kans maakt om in de sollicitatieprocedure te worden opgenomen. Het is bovendien belangrijk om ervoor te zorgen dat je cv er aantrekkelijk en opvallend uitziet. Wil je ook een modern en mooi cv om je kansen op een job te vergroten? Met onze cv-maker kun je in slechts 15 minuten een perfect en stijlvol cv maken!

Het werk van een projectmanager

Projectmanagers zijn meestal mensen met goede organisatorische vaardigheden. Ze vormen een brug tussen verschillende stakeholders, coördineren werkzaamheden en bewaken de voortgang en planning van een project. Vaak heb je als projectmanager ervaring binnen het vakgebied waarin je werkt en dus inhoudelijke kennis, waarna je vaardigheden ontwikkelt als projectmanager.

Als projectmanager kun je in bijna alle sectoren aan de slag. Welke dat zijn, hangt vooral af van je eerdere werkervaring. De meest voorkomende sectoren om als projectmanager aan de slag te gaan zijn:

Projectmanager in de ICT-sector

IT-projectmanagers hebben vaak een universitaire opleiding in ICT, zoals programmeur of informatiearchitect. Het is ook mogelijk om IT-projectmanager te worden met een meer managementgerichte opleiding en werkervaring. Als IT-projectmanager werk je waarschijnlijk in een groot bedrijf.

Projectmanager in de bouw

Om bouwprojectmanager te worden heb je minstens een universitair diploma nodig, zoals bouwtechniek of bouwmanagement. Een aantal jaren werkervaring helpt ook. Bouwprojecten zijn vaak erg grootschalig en enorm duur. Een goede projectmanager moet dus in staat zijn om ze op tijd en binnen budget af te ronden. Hiervoor heb je niet alleen vakspecifieke kennis nodig, maar ook kennis van projectmanagement. Hierover kun je meer lezen in de volgende paragraaf.

Projectmanager in technische beroepen

Technische projecten hebben vaak projectmanagers met een achtergrond als ingenieur in een bepaalde niche, zoals een elektrotechnisch ingenieur. Projectmanagers uit de olie-, gas- en energiesector verdienen het meest. Vanwege projectmatig werk en tijdelijke contracten werken ze vaak op freelance basis.

Kwalificaties voor een projectmanager

Naast professionele training en gerichte werkervaring heeft een projectmanager kennis nodig van projectmanagementtechnieken zoals AGILE, PRINCE2 of IPMA. Er bestaan veel cursussen en kortere opleidingen beschikbaar die zich richten op deze technieken. Je kunt ook een PRINCE2-examen afleggen om de juiste technische en vakinhoudelijke kennis op te doen.

Vaak word je pas later in je carrière projectmanager, nadat je voldoende werkervaring hebt opgedaan. Een goede projectmanager heeft goede communicatieve vaardigheden nodig. Als projectmanager ben je de bindende lijm die alle stakeholders met elkaar verbindt: klanten, aannemers, werkgevers, enz. Je moet zeer sterke organisatorische vaardigheden hebben en een goed oog voor detail.

Je cv moet duidelijk aangeven aan welke projecten je in het verleden hebt gewerkt, welke leiderschapservaring je hebt en welke prestaties je in het verleden hebt geleverd.

Scoor je droombaan met CVmaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv