Je CV optimaliseren voor een ATS (application tracking system)

ATS is een afkorting die staat voor application tracking system, dit is een kandidaat-volgsysteem. Je kunt je CV optimaliseren voor een ATS. Het gaat hierbij over een softwaretoepassing en deze gebruikt een recruiter vaak. Hierdoor kan een deel van de werving- en selectieprocedure gestructureerd worden, maar ook automatiseren is hierbij mogelijk. Met name de grote bedrijven maken gebruik van ATS en hiermee kunnen ze eenvoudiger en sneller een sollicitatie in behandeling nemen en de gegevens van de sollicitanten opslaan. Je kunt nu CV optimaliseren voor een ATS, en daarbij moet je rekening houden met bepaalde trefwoorden.

Functie ATS

ATS heeft een belangrijke functie en dat is een centrale database van kandidaten opbouwen, er kan dan een filter in worden aangebracht om zo te zoeken op relevante gegevens. Er zijn grote bedrijven die iedere week veel sollicitaties binnen krijgen en dan is het prettig als ze alles snel kunnen verwerken. Veel functies van ATS worden achter de schermen gebruikt. Als sollicitant merk je dat nauwelijks. Maar er zijn ook functies waar je wel in aanraking mee kunt komen, zoals de standaard afwijzing of een uitnodiging als je een brief en CV hebt gestuurd. ATS slaat helaas niet alle informatie op een goede manier op. Zo kan een systeem niet altijd een koptekst en een voettekst lezen. Ook afkortingen worden niet altijd herkend en kan het zijn dat tabellen niet of op een andere manieren worden verwerkt. Foto’s e.d. worden allemaal genegeerd door ATS.

CV optimaliseren voor een ATS met keywords

Als je je CV wil optimaliseren voor een ATS dan is het van belang dat je daarbij gebruik gaat maken van keywords. Binnen ATS is het namelijk mogelijk om kandidaten te filteren aan de hand van een aantal trefwoorden. Je kunt als sollicitant zelf gebruik maken van bepaalde zoekwoorden. Ga daarom na welke trefwoorden relevant zijn bij jou om in de vacaturetekst terug te laten keren. Met name bij je profielschets dien je hier goed naar te kijken en de trefwoorden ook te gebruiken. Overdrijf echter niet, ga niet in iedere zin bepaalde woorden terug laten keren, als een recruiter namelijk je gegevens bekijkt, zal dit opvallend zijn en dat is geen goede eerste indruk.

Gerelateerde artikelen

Al meer dan 112.872 gebruikers maakten een cv

Met CV maker maak je snel en gemakkelijk binnen 15 minuten een onderscheidend en professioneel cv dat opvalt.

Start met CV maken

En maak 65% meer kans op een baan