CV

>

Wel of geen foto op cv? En wat voor foto? Lees het hier!

StarStarStarStarStar

Wel of geen foto op cv? En wat voor foto? Lees het hier!

door CVMaker

 • CV
 • · September 06 2022
 • · 3 min lezen
Foto op het cv vermelden

Inhoudsopgave

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag of het verstandig is een foto toe te voegen aan je cv. De meningen zijn hier namelijk sterk over verdeeld. Het is dus volledig aan jou om te bepalen of je wel of geen foto aan het cv toevoegt. Wat we wel kunnen constateren is dat het gebruik van een foto op het cv de laatste jaren steeds vaker voorkomt. Het zou het cv persoonlijker maken en geeft de werkgever gelijk een gezicht bij de sollicitatie. 

CV met en zonder foto

* Wel of geen foto gebruiken? Onze cv-templates passen zich automatisch aan!

Tip: wees bewust van de informatie en foto's die online zijn te vinden. Ook al is het officieel verboden, veel werkgevers Googelen een kandidaat nog steeds voordat zijn deze op gesprek uitnodigen. Zorg dus dat er geen ongepaste foto's opduiken wanneer er op jouw naam wordt gezocht. Dat doe je door onder andere de privacy-instellingen van jouw social media profielen aan te passen. Zorg ervoor dat de inhoud die je privé wilt houden, ook enkel zichtbaar is voor vrienden.

Foto op cv niet overal gebruikelijk

Ga je ergens anders solliciteren dan in Nederland? Onderzoek dan eerst of het gebruik van een foto op je cv wel gebruikelijk is. Wanneer je bijvoorbeeld met een Engels cv bij een bedrijf uit het Verenigd Koninkrijk of in de Verenigde Staten gaat solliciteren, dan is een foto een no-go. Pas je cv daar dus op aan! Als je gebruik maakt van onze cv generator kan je eenvoudig een kopie maken van je cv zonder foto, door de foto in de eerste stap "personalia" te verwijderen. Het cv-template past zich dan automatisch aan.

Makkelijk en snel een professioneel cv maken, begin direct

CV maken

Onderzoek naar het gebruik van een foto op het cv

Onderzoek van de Universiteiten Ben-Gurion en Ariel in Israel heeft geconcludeerd dat er zowel positieve als negatieve effecten zijn aan het gebruik van een foto op het cv. Uit het onderzoek komt naar voren dat het toevoegen van een foto voor aantrekkelijke vrouwen vaak een negatief effect heeft. Het onderzoek wijst uit dat wanneer zij het cv zonder foto verstuurde ze 40% meer kans hadden op een uitnodiging dan met foto. Ook bleek onderzoek bleek dat maar liefst 93% van de personen die sollicitatiebrieven moesten beoordelen van het vrouwelijke geslacht zijn. De recruiters zouden liever geen collega aannemen die knapper zijn dan zij, dit wekt het idee dat er op basis van iemands uiterlijk en jaloezie gediscrimineerd wordt.

Voor mannen bleek het tegenovergestelde waar. Aantrekkelijke mannen werden sneller uitgenodigd voor een gesprek, waarbij mannen die over het algemeen als minder aantrekkelijk worden beschouwd juist minder kans hadden op een uitnodiging.

Kanttekening die bij dit onderzoek moet worden geplaatst is dat het onderzoek is uitgevoerd in Israël. Er is dus niet met zekerheid te zeggen in hoeverre de resultaten van dit onderzoek ook gelden voor Nederland.

Voordelen

Nadelen

Een foto op het cv geeft een persoonlijk beeld en zorgt ervoor dat je beter wordt onthouden. Ook denken veel mensen dat een foto iets over je persoonlijkheid zegt. Een goede foto draagt dus bij aan je “Personal Branding”

Het is makkelijker iemand te discrimineren op basis van je uiterlijk

Je valt meer op doordat de meerderheid geen foto op zijn cv gebruikt

Zoals in het eerder genoemde onderzoek kan een foto nadelig werken voor knappe vrouwen

Een goede professionele foto kan juist hardnekkige vooroordelen wegnemen

Een foto kan afleiden van de daadwerkelijke inhoud van je cv,dit is uiteraard niet de bedoeling

Solliciteer je bijvoorbeeld op een functie waarbij je veel met klanten in contact komt,dan is een representatief uiterlijk noodzakelijk. Ook kun je door een foto toe te voegen laten zien dat je niet bang bent om op je uiterlijk beoordeeld te worden

Een kwalitatief slechte foto kan een slechte eerste indruk wekken. Slechte belichting,matige kwaliteit foto,foto’s in een verkeerde setting dragen in een negatieve zin bij aan je eerste indruk

Wel een foto gebruiken? Zorg dan voor een professionele foto!

Besloten om je cv persoonlijker maken door een foto toe te voegen? Dan is het belangrijk dat je een passende foto gebruikt. Je kunt de plank namelijk ook behoorlijk misslaan.

Check

Do’s

 • Recente foto

 • Foto met een rustige achtergrond

 • Goede belichting

 • Glimlach op de foto (lachen werkt aanstekelijk)

 • Maak oogcontact (maakt het persoonlijk)

 • Formele kleding (straalt professionaliteit uit)

 • Matchende kleding (dresscode voor jouw sector)

 • Houd de afmetingen aan van een pasfoto

 • Portretfoto (hoofd en eventueel schouders)

Close

Dont’s

 • Vakantie foto’s

 • Vrijetijdskleding

 • Foto van uitgaansgelegenheid

 • Over- of onderbelichte foto’s

 • Alcoholische versnaperingen op de foto

 • Selfies

 • Foto’s waarop je wegkijkt

 • Verleidelijke foto’s

 • Foto’s met een drukke achtergrond

Veel voorkomende foto missers

Vrijetijdskleding

Je hoeft uiteraard niet per se heel zakelijk gekleed te zijn, als dat niet past bij de functie waarop je solliciteert. Heerst er bij het bedrijf waar je solliciteert een formele/zakelijke bedrijfscultuur? Dan is dat wél aan te raden! Wat in ieder geval niet goed werkt is een foto waarop je overduidelijk vrijetijdskleding draagt, zoals de onderstaande voorbeelden.

Vrijetijdskleding

Foto's in een onprofessionele setting

Ondanks de de onderstaande foto's spontane foto's zijn, zijn ze voor het gebruik op een cv ongeschikt. Het beste is om een rustige, neutrale achtergrond voor je foto te kiezen. Een feest/uitgaansfoto is in ieder geval niet aan te bevelen voor het cv.

Onprofessionele setting foto cv

Onnatuurlijk of verleidelijk poseren voor de foto

Je gaat solliciteren, niet daten. Kies daarom liever geen foto waarop je overduidelijk een bepaalde pose aanneemt. Verleidelijke foto's dienen ten alle tijde vermeden te worden, dit zal zelfs in je nadeel werken!

Onnatuurlijk of verleidelijk poseren voor de foto

Conclusie

Het toevoegen van een foto aan het cv blijft een eigen keuze. Onze templates passen zich automatisch aan, dus de keuze is aan jou. Tussen onze cv voorbeelden, vind je zowel cv's met als zonder foto. Zoals in het artikel wordt omschreven zijn er voor- en nadelen aan het gebruik van een foto op het cv. Wel kunnen we concluderen dat het gebruik van een foto op het curriculum vitae steeds gebruikelijker wordt- en de vraag of je een foto op je cv zou moeten gebruiken steeds vaker met “ja” beantwoord wordt. Wil je opvallen tussen alle andere sollicitanten en stapels cv’s- en een goede eerste indruk maken? Laat dan een professionele foto maken door een fotograaf en geef zo een extra boost aan je cv!

Begin nu met je cv

Maak een professioneel cv in een handomdraai met onze eenvoudige CVmaker

+ CV maken

Laatst bewerkt op September 06 2022

StarStarStarStarStar

Geschreven door

CVmaker biedt een compleet carrière platform met onmisbare functionaliteiten en waardevolle informatie voor de werkzoekende. Klaar voor je volgende stap? Maak dan nu je CV

Scoor je droombaan met CVmaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv