Cv aanpassen aan vacature: praktische tips!
door CVMaker
- CV
- · July 13 2023
- · 6 min lezen
Inhoudsopgave
Als je al een tijdje op zoek bent naar een andere baan, heb je ongetwijfeld al het advies gekregen om je CV af te stemmen op de functieomschrijving van de baan waarop je solliciteert. Dit is begrijpelijk: werkgevers willen vooral zien hoe je vaardigheden passen bij de functie.
Door je CV te personaliseren laat je zien dat je een serieuze kandidaat bent. Je toont dat je echt voor een bedrijf wilt werken. Daarom hebben we een paar tips samengesteld om je te helpen je CV op de functieomschrijving af te stemmen.
Wat is een cv op maat maken?
Het doel van je CV is om de aandacht te vestigen op details en voorbeelden die passen bij de functievereisten en de waarden van het bedrijf. Het verschil tussen een gepersonaliseerde CV en een standaard CV is dat je meer tijd en moeite steekt in het opstellen van een CV die je slaagkansen vergroot. Ervaren recruiters herkennen standaard CV's moeiteloos. En die eindigen meestal onderaan de stapel.
Waarom is het aanpassen van het cv cruciaal?
Recruiters of potentiële werkgevers besteden veel tijd en geld aan het zoeken naar de juiste werknemers voor hun bedrijf. Deze zoektocht begint met een screening op basis van je CV. Ze gaan niet alleen na of je aan de basisvereisten van de baan voldoet. Ze peilen ook of je specifieke vaardigheden en ervaring hebt die je geschikt maken voor de functie.
Hoe beter je CV past bij de bedrijfscultuur en functie-eisen, hoe groter de kans dat je opvalt bij de recruiters. Er is veel concurrentie voor de aantrekkelijkste jobs op de arbeidsmarkt. Je CV personaliseren verhoogt aanzienlijk je slaagkansen.
Lees verder en ontdek precies wat je kunt doen om te laten zien dat je de ideale kandidaat bent.
Zo pas je jouw cv aan!
Hieronder staan nuttige tips die stap voor stap uitleggen wat je kunt doen om je CV te personaliseren en op te vallen bij recruiters.
Bekijk de functieomschrijving
We kunnen dit niet genoeg benadrukken: lees eerst aandachtig de functieomschrijving. Lees het zo nodig nog een tweede keer. Zorg dat je begrijpt wat de werkgever zoekt en wat de functie-eisen zijn. Dit is belangrijk om later je CV te personaliseren.
Je zou ook verbaasd zijn hoeveel mensen weinig aandacht besteden aan het lezen van de functieomschrijving. Door deze goed te begrijpen, heb je meteen een enorm voordeel ten opzichte van andere kandidaten.
Wij raden je aan om tijdens het lezen van de functieomschrijving vooral aandacht te schenken aan de volgende elementen:
De belangrijkste taken en verantwoordelijkheden bij de rol: bijvoorbeeld het managen van een team, het opstellen van analyses, bepaalde sales targets behalen, enz.
De belangrijkste uitdagingen: het halen van verkoopdoelen kan een serieuze uitdaging zijn, maar je kunt het op een positieve manier opspelen tijdens een functioneringsgesprek. Je kunt er bijvoorbeeld op anticiperen door erop te wijzen dat je een strategie in gedachten hebt, of een andere aanpak van de uitdaging. Plaats deze uitdagingen tegenover je huidige vaardigheden.
De vaardigheden waarover je moet beschikken een rol goed uit te voeren: dit staat soms expliciet in een functieomschrijving, maar neem toch even de tijd om te bedenken wat een ideale kandidaat zou kunnen. Denk bijvoorbeeld aan uitstekende communicatie, doorzettingsvermogen, proactief gedrag, enz. Op welke manieren bezit je deze vaardigheden?
Bedenk voor alle bovenstaande elementen praktische voorbeelden die je later in je CV kunt aanhalen.
Stem je persoonlijk profiel af
Je persoonlijk profiel is een cruciaal onderdeel van je CV. Hier kan de recruiter in één oogopslag een beter idee krijgen van wie je bent, wat je ambities zijn en wat je te bieden hebt.
Tijdens je loopbaan verander je veel als persoon: qua ervaring en vaardigheden, maar ook op persoonlijk vlak. Je persoonlijk profiel moet daarom samen met jou evolueren. Bovendien wil je in deze korte inleiding een aantal dingen benadrukken die extra relevant zijn voor de functie. Zo trek je de aandacht van de recruiter.
We raden je aan om het volgende te doen:
Leg de nadruk op de vaardigheden die belangrijk zijn voor de functie: Je vorige baan als callcenter agent lijkt misschien niet relevant voor een baan als projectmanager, maar de communicatieve vaardigheden die je opdeed in de klantenservice kunnen in je nieuwe baan een aanwinst zijn.
Zorg dat het taalgebruik overeenkomt met dat van de werkgever: elk bedrijf heeft zijn eigen bedrijfscultuur en manier van communiceren. Solliciteer je naar een bedrijf met een erg rigide werkcultuur? Gebruik dan formele taal!
Ga in op specifieke functie-eisen: verwerk de functie-eisen in je persoonlijke profiel. Dit laat de recruiter zien dat je de vacature gelezen hebt, maar ook begrijpt. Is het bedrijf waar je solliciteert op zoek naar iemand met leiderschapskwaliteiten? Zo ja, noem dan eerdere ervaringen waarin je een leidinggevende rol had.
Werk je werkervaring bij
Je voldoet misschien niet aan elke eis in de functiebeschrijving, maar dat betekent niet dat je slaagkansen gering zijn. Bij het personaliseren van je CV gaat het erom dat je het beste haalt uit de vaardigheden en ervaring die je hebt.
Zorg ervoor dat de meest relevante ervaring op de eerste plaats komt: je wilt meteen indruk maken. Begin daarom met de meest relevante werkervaring. Zo is de kans groter dat je de aandacht van de recruiter trekt.
Zorg er ook voor dat je werkervaring up-to-date en relevant is: laat overbodige ervaring die geen verband houdt met de baan weg. Dat ene studentenbaantje dat je 15 jaar geleden deed hoef je er waarschijnlijk niet bij te zetten. Je moet je werkervaring ook aanpassen door de nadruk te leggen op specifieke vaardigheden die nuttig zijn voor de baan waarnaar je solliciteert.
Hier is een goed voorbeeld. Stel dat je solliciteert naar een baan als klantenservice medewerker bij een groot bedrijf. Je hebt 5 jaar eerder als ober in een restaurant gewerkt. Op het eerste zicht lijken de twee banen niets met elkaar te maken te hebben. Als ober heb je nochtans vaardigheden geleerd die je als vertegenwoordiger in de klantenservice van pas kunnen komen:
Je zorgt ervoor dat de mensen zich op hun gemak voelen en genieten van een lekkere maaltijd in het restaurant.
Je handelt de communicatie met de gasten af, luistert aandachtig naar hun bestelling en zorgt ervoor dat ze alles op tijd krijgen.
Je stelt onrustige gasten op hun gemak als iets niet naar hun zin is, zoals eten dat niet op tijd klaar is.
Kortom, je laat zien dat je daar serieuze communicatieve vaardigheden hebt opgedaan en dat je altijd klantgericht denkt. Dit soort joboverstijgende skills kan je eigenlijk voor de meeste banen terugvinden als je er even over nadenkt.
Voeg relevante prestaties / mijlpalen toe
De meeste kandidaten weten hoe ze werkervaring en studies op hun CV moeten zetten, maar laten vaak een van de belangrijkste elementen van hun beroepsgeschiedenis weg: hun verwezenlijkingen en prestaties.
Prestaties zijn alle professionele, educatieve of persoonlijke mijlpalen die je bereikt hebt. Als je bijvoorbeeld aan het eind van een universitaire opleiding een belangrijke onderscheiding hebt behaald, dan mag je die zeker vermelden. Hieruit blijkt je vermogen om nieuwe informatie op hoog niveau te leren en toe te passen. Gebruik je een foto op je cv? Zorg dat je kleding past bij de bedrijfscultuur!
Bij het schrijven van een CV is je enige doel op te vallen als de ideale kandidaat voor de baan waar je naar solliciteert. Om dit doel te bereiken kun je een foto toevoegen die jou en je persoonlijkheid goed illustreert. Er zijn echter een paar dingen die je in gedachten moet houden:
Het land van de baan waar je naar solliciteert: in Nederland en de meeste Europese landen zijn foto's gebruikelijk. Ze komen zelden op een Engelstalig cv bij gebruik in Canada, het Verenigd Koninkrijk of de VS. Dit heeft te maken met plaatselijke antidiscriminatiewetten.
De bedrijfscultuur of sector waarin je solliciteert: een strenge en hiërarchische bedrijfscultuur zal waarschijnlijk collega's in maatpak verwachten. Een lossere bedrijfscultuur zal niet happig zijn op kleurrijke frivoliteiten. Denk goed na over welke look het beste past bij het bedrijf waar je solliciteert.
De manier waarop je vaardigheden op de foto overkomen: Positieve kwaliteiten zoals openheid en vriendelijkheid kunnen heel gemakkelijk met een foto benadrukt worden.
Zorg voor overlap van je cv en huisstijl van het bedrijf
Het personaliseren van je CV gaat over het benadrukken van de delen van je CV die het beste bij de functieomschrijving passen. Het gaat erom de aandacht te vestigen op details en voorbeelden die passen bij de functie-eisen en de waarden van het bedrijf.
Denk bijvoorbeeld aan het taalgebruik, de kleding die je draagt op je profielfoto, de template die je kiest voor het schrijven van je CV.
Bij een formeel bedrijf is een gekleurd CV misschien een beetje overdreven, terwijl het voor een content creation agency prima voldoet. Solliciteer je als ontwerper? Dan kun je je ontwerp-creativiteit in je CV laten uitkomen.
Als alle medewerkers op de bedrijfswebsite in pak staan, past een casual T-shirt er misschien niet zo goed bij. Aan de andere kant kan een maatpak afschrikwekkend werken bij een losse, informele bedrijfscultuur.
Het aanpassen van je CV klinkt misschien als veel werk, maar als je er eenmaal een gewoonte van maakt, wordt het een eenvoudige stap in het sollicitatieproces. Soms volstaat het om een paar weldoordachte wijzigingen in je standaard CV aan te brengen.
Begin nu met je cv
Maak een professioneel cv in een handomdraai met onze eenvoudige CVmaker
+ CV makenLaatst bewerkt op July 13 2023
Geschreven door
CVmaker biedt een compleet carrière platform met onmisbare functionaliteiten en waardevolle informatie voor de werkzoekende. Klaar voor je volgende stap? Maak dan nu je CV
Scoor je droombaan met CVmaker
Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.
Maak nu je CVVergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv