CV-voorbeelden

DropDown

Pedagogisch medewerker

StarStarStarStarStar

Pedagogisch medewerker

Merel heeft gekozen voor de Yale-template als onderwijsassistent. Op deze kleurrijke, maar duidelijke template kan haar toekomstige werkgever de belangrijkste informatie in één oogopslag vinden. Ze heeft haar werkervaring en opleiding als eerste vermeld in de linkerkolom van het cv. De rechterkolom biedt genoeg ruimte voor een kort maar krachtig profiel en haar belangrijkste vaardigheden.

Gebruik dit cv

"Ik ben een sociale en energieke pedagoog die waarde hecht aan een persoonlijke band met kinderen. Nadat ik jarenlang met veel plezier bij mijn huidige werkgever heb gewerkt, vind ik het nu tijd voor een nieuwe uitdaging met doorgroeimogelijkheden en minder reisafstand. "

Merel van Rooijen - Pedagogisch medewerker

Cv-voorbeeld: pedagagogisch medewerker

Inhoudsopgave

Cv voor pedagogisch medewerker: voorbeelden, tips en advies

Als je dit artikel leest, is de kans groot dat je hier bent omdat je graag met kinderen en jongeren werkt. Wil je de maatschappij helpen door het onderwijs van kinderen te ondersteunen en er aan bij te dragen? Heb je een leuke vacature gevonden en sta je op het punt om te solliciteren naar een baan als pedagogisch medewerker? Lees dan zeker verder!

In het artikel hieronder bespreken we de belangrijke gegevens waarmee je rekening moet houden om je goed voor te bereiden op deze leuke job met veel verantwoordelijkheid.

Voorbeeld-cv: pedagogisch medewerker

Voorbeeld-cv: pedagogisch medewerker

Download dit voorbeeld - Pedagogisch medewerker cv

Welke onderdelen zijn belangrijk voor een cv als pedagogisch medewerker?

Persoonlijke gegevens

Je persoonlijke gegevens zijn erg belangrijk, maar worden soms over het hoofd gezien. Dubbelcheck of alles nog klopt. Je persoonlijke gegevens bestaan uit:

 • Je voor- en achternaam.

 • Je geboortedatum.

 • Je huidig adres en woonplaats.

 • Het liefst één telefoonnummer waarop je goed bereikbaar bent.

 • Een professioneel e-mailadres waarvan je regelmatig de inbox checkt.

Gebruik je nog steeds hetzelfde telefoonnummer, zodat je makkelijk te bereiken bent als je wordt uitgenodigd voor een gesprek? Heb je nog steeds hetzelfde e-mailadres? En is dit e-mailadres neutraal of professioneel? Als je (nog steeds) een leuk e-mailadres hebt, is het misschien tijd om een neutraler e-mailadres te maken. Een eenvoudig voorbeeld is [email protected].

Persoonlijk profiel

Steeds vaker worden in Vlaanderen persoonlijke profielen gebruikt om een cv te introduceren. Lees hier je een persoonlijk profiel kunt formuleren op je cv. In het volgende hoofdstuk gaan we dieper in op het persoonlijke profiel en laten we een voorbeeld zien om je te inspireren.

Wat vermeld je eerst op je cv? Je werkervaring of je opleiding?

Het is moeilijk om deze vraag te beantwoorden, omdat het afhankelijk is van de context.

Als je pas afgestudeerd bent en nog niet veel werkervaring hebt, maar wel de nodige opleiding en certificaten, dan is het een goed idee om je opleiding bovenaan je cv te vermelden. Wanneer je al een tijdje geleden afgestudeerd bent en ondertussen al wat werkervaring hebt die nuttig kan zijn voor een toekomstige werkgever, dan kun je ervoor kiezen om het gedeelte over werkervaring bovenaan je cv te zetten. Het is belangrijk om een positieve indruk te geven van de achtergrond die je meeneemt naar je nieuwe job.

Tip: gebruik dit onderdeel op een praktische manier, door kort te illustreren wat je hebt bereikt in je werk. Als je bijvoorbeeld regelmatig educatieve oefeningen gaf aan kinderen in een bepaalde leeftijdsgroep of met een gedragsstoornis, aarzel dan niet om daarover te schrijven. Vermijd lange zinnen.

Vermeld alle informatie over werkervaring en opleidingen altijd in omgekeerd chronologische volgorde. Dit betekent dat je de meest recente opleiding of werkervaring eerst moet vermelden.

Opmaak van je cv

De opmaak bepaalt de eerste indruk die iemand krijgt als hij of zij je cv ziet. Probeer dat gevoel positief en rustgevend te maken door een professionele cv-template te kiezen. Je werkt misschien met kinderen, maar je cv moet er zeker professioneel uitzien.

Tip: heb je meerdere jaren ervaring? Zo ja, dan kun je ook "pedagogisch medewerker" direct onder je naam vermelden. Kijk in het voorbeeld hoe Merel dat doet. Zo geef je de recruiter in een paar seconden de indruk dat hij naar het cv van een professionele onderwijsmedewerker kijkt. En dat is exact wat we willen bereiken.

Vaardigheden

Het kort en krachtig toelichten van je vaardigheden is altijd een plus. Probeer wel cliché-vaardigheden te vermijden om je te onderscheiden van de rest. Je kunt dit het beste doen door je vaardigheden kort te onderbouwen. Doot jezelf een gepassioneerde, hardwerkende, gemotiveerde of zeer enthousiaste medewerker te noemen verval je al snel in nietszeggende clichés. Probeer in 1 zin uit te leggen waarom pedagogie je passie is of waaruit is gebleken dat je een harde werker bent. Dat klinkt veel overtuigender.

Referrals

Je kunt je cv wat meer kracht bijzetten door referrals te benoemen op je cv. Referrals zijn contactpersonen met wie je in het verleden in een professionele context hebt samengewerkt en die in dat opzicht iets kunnen zeggen over je persoonlijkheid en professionele vaardigheden.

Wees voorzichtig met het geven van je contactgegevens. Om privacyredenen is het een goed idee om dit in een verder gevorderd stadium te doen. Vooral als je je cv uploadt naar vacaturesites kun je beter nog geen contactgegevens vermelden. Vraag bovendien altijd toestemming aan je referral voordat je zijn of haar contactgegevens doorgeeft. Zo kun je hem of haar direct voorbereiden op het gesprek met je potentiële werkgever.

Persoonlijk profiel voor een pedagoog

Het persoonlijke profiel op je cv geeft je toekomstige werkgever een voorproefje van wie je bent. In slechts een paar seconden moet je een goede indruk kunnen maken en ervoor zorgen dat de recruiter meer over je wil weten. Het is in zekere zin het antwoord op de vraag: wie ben je en wat zijn je kwaliteiten? Je persoonlijke profiel zou uit niet meer dan drie zinnen moeten bestaan, waarin je beschrijft wie je bent, wat je graag zou willen in je nieuwe baan en welke relevante bijdrage je te bieden hebt aan je nieuwe werkgever.

Voorbeeld van Merel

Ik ben een sociale en energieke pedagoog die waarde hecht aan een persoonlijke band met kinderen. Nadat ik jarenlang met veel plezier bij mijn huidige werkgever heb gewerkt, vind ik het nu tijd voor een nieuwe uitdaging met doorgroeimogelijkheden en minder reisafstand.

Ze zegt dat ze jarenlange ervaring heeft en ook sociaal en energiek is. Tegelijkertijd zegt ze wat ze graag zou willen in haar nieuwe job.

Maak nu snel je eigen cv met onze templates!

Cv maken

Belangrijke vaardigheden van een pedagogisch medewerker

Tijdens je werk als pedagogisch medewerker zul je situaties tegenkomen waarin het belang van sommige vaardigheden zal blijken. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van vaardigheden die relevant zijn voor een pedagogisch medewerker en die je kunt gebruiken tijdens het maken van je cv.

Dit zijn de vaardigheden die Merel op haar cv heeft staan:

Communicatieve vaardigheden

Een pedagogisch medewerker heeft elke dag te maken met verschillende soorten communicatie. Je hebt bijvoorbeeld elke dag contact met een groep kinderen/jongeren en het is handig als je hun "taal" spreekt en begrijpt. Natuurlijk heb je regelmatig contact met hun ouders of verzorgers. Daarnaast communiceer je met je collega's en leidinggevenden. Duidelijke en goede communicatie is dus erg belangrijk voor een pedagogisch medewerker.

Organisatorische vaardigheden

Om overzicht te houden over kinderen en je werk, is het handig als je goed kunt plannen en organiseren.

Leiderschapsvaardigheden

Het is uiteindelijk jij die verantwoordelijk bent voor de groep kinderen of jongeren. Het is belangrijk om te weten hoe je (verstandige) beslissingen moet nemen. Je moet een groep ook kunnen motiveren en inspireren, zodat ze jouw instructies volgen.

Klaar om je cv te maken? Normaal heb je nu een beter inzicht in wat een pedagogisch medewerker doet en welke belangrijke zaken je kunt vermelden om een sterk cv te maken. Maak het jezelf gemakkelijk door deze handige tool te gebruiken, waarmee je in een mum van tijd een professioneel en mooi pedagogisch assistent cv maakt en dus meteen kunt solliciteren naar je toekomstige functie!

Betrokkenheid

Als je met mensen werkt en vooral met kinderen, is het belangrijk om een zekere verbondenheid te voelen, een soort warmte dat vertrouwen schept. Empathie en een luisterend oor bieden helpen zeker.

Ontwikkelen van creatieve educatieve activiteiten

Een beetje creativiteit helpt tijdens je werk als pedagogisch medewerker. Zo kun je de groep op een leuke en leerzame manier bezig houden.

Het werk van een pedagogisch medewerker

Er zijn duizenden kinderen of jongeren in Vlaanderen die hulp, ondersteuning en/of begeleiding nodig hebben. Afhankelijk van je persoonlijke interesse ligt, kun je het beste bepalen naar welke instelling of school je het beste je cv en sollicitatiebrief kunt sturen.

Mensen denken vaak dat een pedagogisch medewerker alleen met moeilijke kinderen werkt, maar niets is minder waar. Ze werken op veel verschillende plekken, en niet alleen op scholen!  Je kunt bij verschillende instellingen zoeken naar deze functie, afhankelijk van wat jou interesseert.

Pedagogische medewerkers kun je vinden in kinderdagverblijven of naschoolse opvang, maar ook in peuterspeelzalen, jeugdzorgcentra, gezinshuizen, verpleeghuizen en crisiscentra. En dat is nog niet alles: als je naast het werken met kinderen ook gevoel voor zorg hebt, kun je misschien aan de slag als pedagogisch medewerker in een ziekenhuis. In zo'n geval begeleid je kinderen als ze geopereerd moeten worden. Zoals je in ons artikel over het schrijven van een onderwijs-cv kon lezen, kun je ook in het onderwijs aan de slag als pedagogisch medewerker. In dit geval ben je eerder een onderwijsassistent en zal je de leraar ondersteunen met de lessen en dagelijkse taken. 

Indien je iets meer verantwoordelijkheid wilt in deze functie en ook de nodige diploma hiervoor bezit, kun je ervoor kiezen om als gespecialiseerd pedagogisch medewerker te solliciteren. Gespecialiseerde pedagogische medewerkers kunnen naast hun basistaken ook aandacht hebben voor de begeleiding en persoonlijke ontwikkeling van de kinderen of jongeren. Gespecialiseerde pedagogische medewerkers zijn vaak werkzaam bij internaten, jeugdgevangenissen, jeugdzorginstellingen, crisisopvang en bijzondere woongroepen. 

Pedagogische medewerkers zijn dus eigenlijk professionele opvoeders.

Vereisten om een pedagogisch medewerker te worden

Werken met kinderen of jongeren is leuk, en daar hoort verantwoordelijkheid bij. Die verantwoordelijkheid komt soms vanzelf op je af, maar tijdens de opleiding tot pedagogisch medewerker leer je precies hoe je moet reageren op een groep kinderen of jongeren met verschillende karakters en achtergronden, en hen positief kunt beïnvloeden door middel van begeleiding of ondersteuning. Hieronder zetten we de opleidingen op een rij die je kwalificeren voor een functie als pedagogisch medewerker:

 • Onderwijskunde (Academische bachelor)

 • Pedagogische wetenschappen: Klinische orthopedagogiek en Disability Studies (Academische bachelor)

 • Pedagogische wetenschappen: Pedagogiek en onderwijskunde (Academische bachelor)

 • Pedagogische wetenschappen: Sociale agogiek (Academische bachelor)

 • Pedagogische wetenschappen: zonder specifieke afstudeerrichtingen (Academische bachelor)

 • Pedagogische wetenschappen: Klinische orthopedagogiek en Disability Studies (Master)

 • Pedagogische wetenschappen: Onderwijs- en vormingswetenschappen (Master)

 • Pedagogische wetenschappen: Orthopedagogiek (Master)

 • Pedagogische wetenschappen: Pedagogiek en onderwijskunde (Master)

 • VDAB-opleidingen

Er zijn ook momenten waarop je kunt worden aangenomen met een diploma van een andere sociale opleiding in combinatie met aanvullend getuigschrift. In de vacature of op de website van het bedrijf of bedrijf waar je solliciteert, zullen ze duidelijk aangeven welk aanvullend bewijs hiervoor nodig is. Enkele voorbeelden van deze opleidingen zijn: maatschappelijk werker, sociaal-agogisch werker en toegepaste psychologie zonder specialisatie gericht op kinderen, jeugd en/of onderwijs.

Maak hier je professionele cv!

Cv maken

Scoor je droombaan met CVmaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv