Referenties op je CV vermelden?

Je maakt een CV om werkgevers op zoek naar personeel een zo goed en duidelijk mogelijk beeld te geven van jou. Dat hoeft echter niet te betekenen dat je alles in je CV prijs geeft. Een CV hoeft alleen die informatie te geven die relevant is voor de baan waarop je solliciteert. De werkgever moet de volgende gegevens uit je CV kunnen halen: wie ben jij?, wat kun je allemaal?, waarin heb jij ervaring?, waardoor, waarmee of waarin onderscheid jij je van andere kandidaten? Hij of zij wil weten welke stappen jij succesvol hebt gezet, hij of zij is er niet in geïnteresseerd wat je allemaal hebt gedaan. Zeker informatie die niet relevant is voor de vacature kun je achterwege laten. Jouw persoonlijke gegevens zijn van belang, je opleiding, ervaring, de groei die je hebt door gemaakt, computervaardigheid, eigenschappen. Bij ervaring vermeld je het bedrijf waar je nu werkt of voorheen hebt gewerkt. Bij wie zou de potentiële werkgever kunnen aankloppen voor meer informatie over jou, met andere woorden, welke referentie(s) geef je op? Is het verplicht om referenties te vermelden op je CV. Zeker niet! Het is jouw keuze of jij een naam opgeeft van iemand die meer over jouw vakbekwaamheid kan vertellen, bijvoorbeeld jouw vorige werkgever, het afdelingshoofd enz.

Is het verstandig referenties op je CV te vermelden

Is het verstandig referenties op je CV te vermelden? Geef jij deze informatie vrij dan weet een potentiële werkgever in elk geval dat jij niets te verbergen hebt. Zorg er wel voor dat deze oude werkgever, leidinggevende op de hoogte is van het feit dat jij zijn of haar naam hebt doorgegeven als referentie. Je kunt ook een goede reden hebben geen referentie op je CV te vermelden. In het geval van een arbeidsconflict zul je liever geen naam/namen noemen. Het noemen van referenties wekt vertrouwen, maar nogmaals het is niet verplicht. Je kunt er ook mee volstaan om te vermelden dat er referenties beschikbaar zijn. Aan referenties worden vragen gesteld over jouw functioneren als werknemer, geen privacy gevoelige informatie. Vaak wordt er echter meer belang gehecht aan diploma’s en opleidingen dan aan de informatie van referenties.

Referenties vermelden

Wist je dat er steeds vaker wordt gekeken naar je LinkedIn en online profiel? Reden genoeg dus om ook daar extra aandacht aan te besteden. Wat je allemaal wel of niet vermeldt op je CV is jouw persoonlijke keuze. Wat vind jij belangrijk? Als jij voor 100% achter de inhoud van je CV staat is het prima en kun jij je ook prima verdedigen/erover vertellen als dat nodig zou zijn. Niet twijfelen, zeker zijn van jezelf is een sterke eigenschap.

Gerelateerde artikelen

Al meer dan 112.872 gebruikers maakten een cv

Met CV maker maak je snel en gemakkelijk binnen 15 minuten een onderscheidend en professioneel cv dat opvalt.

Start met CV maken

En maak 65% meer kans op een baan