Referenties op je cv vermelden, zo doe je dat!

Je hebt de ideale vacature gevonden en gaat solliciteren, maar er staat bij dat er referenties nodig zijn. Maak je daar meteen al melding van op je cv of wacht je daarmee tot je uitgenodigd bent? Wat doe je als er niets in de vacature over staat vermeld? Wij geven je het beste advies als het gaat om referenties op je cv vermelden. Bijvoorbeeld hoe je dat het beste doet. Eerst gaan wij nog even in op wat referenties precies zijn en welke referenties op je cv zijn te gebruiken. 

Wat zijn referenties?

Referenties zijn personen waarmee je in een professionele setting hebt samengewerkt, en welke bereid zijn om hun mening te geven over je functioneren en persoonlijkheid. Bijvoorbeeld hoe je hebt gewerkt in een vorige baan en wat voor type werker je bent. Ben je misschien een productiemonster of perfectionistisch? Degene die de beoordeling geeft, noemt men de referaat. Het is natuurlijk aan te raden om alleen referenties te gebruiken die als positief uit de bus komen. Daarom is het belangrijk er goed over na te denken welke referenties je op je cv vermeldt.

Maak een professioneel CV

Wat voor referenties kan je gebruiken op het cv?

Het is heel gebruikelijk om een voormalige werkgever als referentie op je cv te vermelden. Er zijn echter ook andere bronnen die als referaat te gebruiken zijn. Bijvoorbeeld een collega waarmee je nauw hebt samengewerkt of een leidinggevende bij wie je in het team zat. Of iemand vanuit een club of verenigingsverband waar je iemand een referentie wilt laten geven. Bijvoorbeeld als je in het bestuur zit of hebt gezeten of als vrijwilliger bezig bent geweest. Ook een leraar is prima in staat om een referentie te geven en is op je cv te vermelden. Als je niet direct iemand weet, denk dan goed na. Misschien heb je wel in een projectgroep gewerkt met andere studenten. Of heb je andere activiteiten verricht waar je niet direct bij stilstaat, maar die wel goed zijn als basis voor een referentie. Zo is het ook mogelijk om een stagebegeleider te gebruiken voor een referentie.

referentie toevoegen cvmaker

Hoe kan je referenties het beste op je cv vermelden?

1. Enkel "referenties op aanvraag" vermelden

Er zijn meerdere manieren om referenties het beste op je cv te vermelden. Als er niets in de vacature staat over referenties, hoef je er niet uitgebreid op in te gaan. Je mag gerust laten weten dat er wel referenties beschikbaar zijn. Dat is dan ook het enige dat je vermeldt op je cv. Neem een kort zinnetje op je cv op, zoals ‘Referenties op aanvraag’ of ‘Referenties op aanvraag beschikbaar’. Verder hoef je er niet op in te gaan. Het is namelijk helemaal nog niet bekend of er wel of niet naar gevraagd wordt tijdens het sollicitatiegesprek.

2. Naam en functie referentie benoemen

Bij een vermelding van mogelijk gewenste referenties in de vacature is het handig om alvast de referaat bij naam en toenaam te noemen. Je vermeldt in dat geval de naam van de referaat en de functie die van toepassing is.

3. Volledige referentie inclusief contactgegevens

De meest uitgebreide manier om een referentie op je cv te vermelden, is door ook de contactgegevens toe te voegen. Dat doe je als er sprake is van een expliciet verzoek in de vacature om referenties. Het is natuurlijk mogelijk om meerdere referenties op je cv te vermelden. De naam, functie, bedrijf en actuele contactgegevens zijn dan belangrijk op je cv. De contactgegevens bestaan bijvoorbeeld uit een e-mailadres en/of telefoonnummer.

Welke alternatieven kan je gebruiken bij weinig professionele referenties?

Heb je een beperkt werkverleden of zijn er bij vorige banen geen geschikte referaten beschikbaar? In dat geval is het alleen belangrijk om referenties op je cv te vermelden als daarom gevraagd wordt. In andere situaties maak je er dus geen vermelding van. Wel is het alvast handig om na te denken over mogelijke referaten. Het is tijdens het sollicitatiegesprek altijd nog mogelijk dat deze vraag voorbij komt. Je bent in dat geval al wel voorbereid. Alternatieven voor professionele referenties zijn bijvoorbeeld oud-collega’s, leraren of personen uit verenigingsverband of clubverband.

Maak een professioneel CV

Tips voor het vermelden van referenties

Het uiteindelijk doel van het vermelden van referenties, is een bron geven die jouw persoonlijke en professionele vaardigheden kan onderschrijven. Het is natuurlijk eenvoudig om allerlei vaardigheden en competenties te claimen, dus willen werkgevers dat verhaal graag bevestigd zien door mensen waarmee je hebt gewerkt. Hieronder een aantal belangrijke tips.

1. Vraag toestemming en breng je referenties op de hoogte van de vermelding op je cv

Als je op je cv referenties benoemt, breng dan in ieder geval de referaat daarvan op de hoogte. Deze is dan op niet opeens verrast als een bedrijf belt en naar je functioneren vraagt. Overigens is het gebruikelijk dat een bedrijf eerst toestemming vraagt om contact op te nemen met je opgegeven referenties. Het is goed om op dat moment af te tasten wat voor vragen ze gaan stellen, zodat je jouw referentie kan inlichten en voorbereiden.

2. Vermeld geen (volledige) referenties als er niet naar gevraagd wordt in de vacature

Het is doorgaans niet verplicht om volledige referenties met contactgegevens op je cv te plaatsen. Dat is dus niet nodig als er niet specifiek naar gevraagd wordt in de vacature. Als je wilt benadrukken dat je beschikt over (goede) referenties, dan kan je dat het beste doen door enkel "referenties op aanvraag" vermelden. Uiteraard wil je voorzichtig omspringen met contactgegevens van je referenties.

3. Vermeld alleen positieve referenties

Heb je bij een werkgever gewerkt, waarbij er sprake is geweest van problemen? Laat die dan vooral achterwege op je cv. Je wilt natuurlijk goed naar voren komen en daarom benoem je alleen positieve referenties.

4. Zet nooit referenties op je online cv of op LinkedIn

Het is niet gangbaar om je referenties op een online cv of op LinkedIn te plaatsen. Doe dat dus alleen op de cv die je verstuurt met je sollicitatie. Via LinkedIn zijn er andere wegen om je functioneren goed naar voren te laten komen. Bijvoorbeeld via ‘aanbevelingen’ en ‘skills’. Je wilt bovendien niet dat iedereen zomaar toegang heeft tot de contactgegevens van referenties.

5. Maak een apart kopje met referenties

Bij een vermelding van referenties op je cv maak je daarvoor een apart kopje aan. Het staat natuurlijk goed als er meerdere referenties te zien zijn. Bovendien laat je de toekomstige werkgever daarmee de keuze met wie er contact tot stand komt. Uiteraard pas nadat jij daarvoor toestemming hebt gegeven.

6. Geef je huidige werkgever niet op als deze van niets weet

Het is natuurlijk niet slim om je huidige werkgever op je cv te vermelden als deze niets van je sollicitatieplannen weet. Laat daarom, in dat geval, referenties van je huidige werkgever achterwege.

Conclusie

Door referenties op je cv te vermelden, kan je jouw cv extra betrouwbaar maken. Een goede referentie kan je een puntje voor geven op andere kandidaten. Denk wel goed na over de referentie die je vermeldt en de wijze waarop. Zorg ervoor dat je referenties ervan op de hoogte zijn dat je ze als referentie gebruikt. Vind je het lastig om je cv op te stellen? Neem dan eens een kijkje bij onze cv voorbeelden om inspiratie op te doen, of kies voor gemak en laat je cv maken.

Gerelateerde artikelen

Al meer dan 112.872 gebruikers maakten een cv

Met CV maker maak je snel en gemakkelijk binnen 15 minuten een onderscheidend en professioneel cv dat opvalt.

Start met CV maken

En maak 65% meer kans op een baan