Carrière

>

Eerste werkdag: hoe rond je die succesvol af?

StarStarStarStarStar

Eerste werkdag: hoe rond je die succesvol af?

door CVMaker

  • Carrière
  • · September 15 2023
  • · 3 min lezen
eerste werkdag

Inhoudsopgave

Het is zo ver! Je hebt de hele sollicitatieprocedure doorlopen en je toekomstige werkgever heeft je laten weten dat je mag beginnen. Nu is je eerste werkdag aangebroken en dat is natuurlijk best spannend.

Pas je in het team? Welke regels gelden er binnen het bedrijf? En kun je alle verwachtingen waarmaken? Dit zijn enkele van de vragen die door je hoofd kunnen gaan. Dat is heel normaal en een beetje spanning hoort erbij.

Om je eerste dag vlot te laten verlopen, hebben we een aantal tips voor je verzameld waarmee je een onvergetelijke eerste indruk maakt. Een eerste indruk maak je immers maar één keer!

Wees op tijd!

Het laatste wat je wilt, is te laat komen op je eerste werkdag. Zorg ervoor dat je minstens vijftien minuten eerder vertrekt dan normaal. Houd er ook rekening mee dat je in de file terecht kunt komen en als je met het openbaar vervoer reist, is het verstandig om van tevoren uit te zoeken hoelang de reis duurt en welke bus of trein je moet nemen.

Als je ruim op tijd aankomt, kun je ergens in de buurt van je werk een kopje koffie gaan drinken en je alvast voorbereiden op je eerste werkdag.

Stel vragen

Op deze dag is het een goed idee om alles goed in je op te nemen en aandachtig te observeren hoe je collega's te werk gaan. Door vragen te stellen, krijg je snel inzicht in hoe alles functioneert.

De vragen die je stelt, hoeven niet noodzakelijk betrekking te hebben op het bedrijf, je werk of je functie. Met het stellen van vragen toon je oprecht interesse in je collega's en hun rol binnen het bedrijf.

Probeer een sterke eerste indruk te maken

Om te laten zien dat je er bent, kun je je het beste aan iedereen voorstellen. Wil je een positief beeld van jezelf neerzetten, bereid dan een korte pitch voor. Vertel kort wie je bent en wat je functie is binnen het bedrijf is. Daarbij kun je iets over je werkervaring en achtergrond vertellen. Een korte pitch stelt je in staat om jezelf op een korte en krachtige manier te presenteren.

Let op je werkhouding

De juiste houding op de werkvloer is van essentieel belang. Wees open voor je nieuwe omgeving. Als je feedback krijgt over hoe je zaken anders kunt aanpakken, toon dan dat je bereid bent om je aan te passen aan de werkwijze van het bedrijf, zelfs als die anders is dan wat je gewend bent. Met een vriendelijke, open houding maak je een positieve indruk, en door je leergierig op te stellen, laat je ook zien dat je gemotiveerd bent.

Geef je verwachtingen aan

De eerste werkdag is altijd hectisch en je moet je tijd vaak verdelen tussen verschillende mensen en diverse werkzaamheden. Vergeet echter niet wat tijd in te plannen voor je direct leidinggevende om te bespreken wat jullie van elkaar verwachten.

Je hebt dan de mogelijkheid om na te vragen wat de doelstellingen zijn en wat de termijn is om een en ander te realiseren. Zo weet je waar je aan toe bent, ga je doelgericht te werk en zorg je ervoor dat je mooie resultaten neerzet.

Maak contact met je directe collega’s

Vragen je collega’s je om samen te lunchen? Neem het aanbod dan zeker aan. Samen lunchen is een leuke manier om je collega’s te leren kennen en om meer over de firma te weten te komen. Je bouwt zo vriendschappen op voor de toekomst en ze zullen je eerder te hulp schieten, mocht dat nodig zijn.

Stel prioriteiten

Op je eerste werkdag is er veel te doen en valt er veel te leren. Om productief te zijn, is het verstandig om prioriteiten te stellen. Maak een to-do lijst van alle taken en bekijk dan welke taken de hoogste prioriteit hebben en welke kunnen wachten. Op die manier blijven essentiële zaken niet liggen, behoud je het overzicht en vermijd je stress.

Groet iedereen voordat je naar huis gaat

Je eerste werkdag zit erop. Ga niet de deur uit, voordat je iedereen een fijne avond hebt gewenst. Spreek je leidinggevende ook aan en geef aan dat je een succesvolle eerste werkdag hebt gehad. Eenmaal thuis kun je lekker nagenieten van een geslaagde eerste werkdag!

Laatst bewerkt op September 15 2023

StarStarStarStarStar

Geschreven door

CVmaker biedt een compleet carrière platform met onmisbare functionaliteiten en waardevolle informatie voor de werkzoekende. Klaar voor je volgende stap? Maak dan nu je CV

Scoor je droombaan met CVmaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv