Carrière

>

Etiquette-tips

StarStarStarStarStar

Etiquette-tips

  • Carrière
  • · September 07 2022
  • · 3 min lezen
Sollicitatie-etiquette tips

Inhoudsopgave

Wil je een goede kans maken tijdens het solliciteren? Zorg dan dat je op de hoogte bent van de sollicitatie-etiquette. Je moet dus weten welke ongeschreven regels er tijdens een sollicitatieprocedure gelden. Ben je beleefd, toon je respect en heb je goede manieren? Dan maak je een professionele indruk en heb je dus een grotere kans om de door jou gewenste baan te bemachtigen.

Etiquette en de telefoon

In de personeelsadvertentie staat vaak een telefoonnummer vermeld dat je kunt bellen als je nadere inlichtingen wenst te verkrijgen. Wellicht besluit je om te bellen. Bereid je dan goed voor en stel relevante inhoudelijke vragen. Let ook hoe je dingen zegt. Je maakt een goede indruk als je duidelijk articuleert, niet monotoon of te snel spreekt en door je intonatie blijk geeft van je belangstelling en enthousiasme.

Etiquette en e-mail

Motivatiebrieven en cv's worden tegenwoordig vaak via e-mail verstuurd. Het is een gemakkelijke methode om informatie te versturen. Let echter wel op! Een fout is snel gemaakt. Uiteraard zijn taal- en spelfouten in strijd met de e-mail etiquette. Dat geldt overigens ook voor andere zaken, zoals het niet hebben van een professioneel e-mailadres, het vergeten om de juiste bijlagen te verzenden en het niet vermelden van contactinformatie onder je e-mailbericht (naam en telefoonnummer).

Maak de ontvanger direct van je e-mail direct duidelijk dat het een sollicitatie betreft. Dat doe je door in de onderwerpregel duidelijk de vacaturenaam te vermelden. Begin je eerste e-mailbericht met een formele aanhef. Uiteraard doe je je best om fouten in je e-mailbericht te vermijden. Controleer het bericht alvorens het te versturen. Voer pas na het afronden van de controle het e-mailadres van de ontvanger in. Zo kun je voorkomen dat je per ongeluk een niet afgerond bericht verstuurt. Zorgvuldigheid is een belangrijk onderdeel van de etiquette.

Etiquette en schriftelijke correspondentie

Een potentiële werkgever zit niet te wachten op een sollicitatiebrief en een cv met fouten en onjuiste of onvolledige informatie. Wees zorgvuldig. Je wilt immers voorkomen dat je ongeïnteresseerd of slordig overkomt. Laat dus zien dat je je best hebt gedaan. Een foutloze sollicitatiebrief en CV is een must.

Etiquette en het sollicitatiegesprek

Ontvang je een uitnodiging voor een sollicitatie gesprek en ben je op die dag door persoonlijke omstandigheden verhinderd? Bel netjes af. Uiteraard geef je een relevante reden. Je kunt natuurlijk beleefd proberen om de afspraak te verzetten.

Uiteraard wil je tijdens je sollicitatie een goede indruk maken. Laat zien dat je aandacht hebt besteed aan je voorkomen. Je schoenen zijn gepoetst, je hemd is gestreken en je hebt een frisse adem. Zorg dat je kleding past bij de functie waar je naar solliciteert. Bij kleinere, informele bedrijven kun je doorgaans wel volstaan met een broek en een net overhemd.

Heb je een uitnodiging ontvangen voor een sollicitatiegesprek? Zorg dan dat je op tijd komt. Zo toon je respect en professionaliteit. Stiptheid wordt doorgaans erg gewaardeerd. Het kan natuurlijk gebeuren dat het je niet lukt om op tijd te komen. Bel dan je contactpersoon op. Uiteraard bied je allereerst excuses aan. Vervolgens geef je een duidelijke verklaring voor je te laat komen. Als je door overmacht te laat komt, heeft een werkgever daar doorgaans begrip voor.

Hoe ga je op een stoel zitten? Met je rug helemaal tegen de rugleuning en met henen naast elkaar. Sla je benen niet over elkaar. Wiebel niet met de stoel. Frunnik niet met je vingers en wiebel niet met je benen. Ben je zenuwachtig? Laat het dan niet blijken.

Je armen liggen op je stoel of lichtjes op de armleuning. Met armgebaren kun je ondersteunen wat je zegt. Je kunt laten blijken dat je luistert door je hoofd scheef te houden.

Kijk je gesprekspartner recht in de ogen. Zijn er meerdere gesprekspartners? Zorg dan dat je ook de andere gesprekspartners aankijkt. Voorkom staren. Staren kan een gesprekspartner zenuwachtig maken.

Uiteraard blijf je tijdens het sollicitatiegesprek beleefd. Spreek daarom niemand met je aan, tenzij uitdrukkelijk is gezegd dat je gebruikt mag worden. Val je gesprekspartner niet in de rede, geef duidelijke antwoorden en gebruik geen populaire taal.

Heel veel regels die je kunt overschrijden

Je kunt tijdens een sollicitatieprocedure dus heel veel regels overschrijden. Probeer dat te vermijden. Bedenk dat werkgevers op zoek zijn naar werknemers die vriendelijk zijn en op samenwerking gericht. Er wordt dus zeker gelet op je gedrag tijdens een sollicitatie. Besef tegelijkertijd dat een foutje menselijk is. Maak je een foutje? Wees dan niet bang om dat te benoemen en je ervoor te excuseren. Het is niet het eind van de wereld, verman jezelf en pak de draad weer op.

Begin nu met je cv

Maak een professioneel cv in een handomdraai met onze eenvoudige CVmaker

+ CV maken

Laatst bewerkt op September 07 2022

StarStarStarStarStar

Scoor je droombaan met CVmaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv