CV

>

Een nieuwe baan vinden met een overtuigend 50-plus cv!

StarStarStarStarStar

Een nieuwe baan vinden met een overtuigend 50-plus cv!

door CVMaker

  • CV
  • · October 05 2022
  • · 7 min lezen
50 plus cv

Inhoudsopgave

Een nieuwe baan vinden als 50-plusser is niet altijd even gemakkelijk. Je hebt namelijk te maken met de concurrentie van sollicitanten die jonger zijn. Deze groep heeft bij het solliciteren vaak een streepje voor.

Dat betekent niet dat je als 50-plusser helemaal niet meer aan een baan komt. Die mogelijkheid bestaat nog steeds, maar dan is het wel belangrijk om je te onderscheiden op de arbeidsmarkt. Een nieuwe baan vinden begint dan ook met het maken van een overtuigend cv. Dan komt de vraag hoe je dat dan doet. Daar zijn wij voor, want wij helpen je om een overtuigend 50-plus cv samen te stellen. Het is wel belangrijk om eerst wat meer inzicht te krijgen in de moeilijkheden die je tegenkomt als je niet meer tot de jongere sollicitanten groep behoort.

Wees je bewust te zijn van veelvoorkomende vooroordelen, en pas jouw curriculum vitae daarop aan! Zo kan je een typecursus uit 1995 inmiddels beter achterwege laten. Je wilt immers niet dat jouw kennis ouderwets of gedateerd lijkt. In plaats daarvan, kan je beter de nadruk leggen op competenties en vaardigheden die je gedurende je carrière hebt ontwikkelt. Dit presenteer je kort en bondige bewoording. Daarnaast is het aan te bevelen om gebruik te maken van een professioneel cv template.

Maak nu een professioneel cv!

Cv maken

Waarom is het lastiger om nog aan het werk te komen als 50-plusser?

Het is ongeacht de krapte op de arbeidsmarkt al moeilijk om als sollicitant boven de 50 jaar aan het werk te komen. Er zijn naast de factor van de leeftijd andere zaken die meespelen om de aandacht van de werkgevers te trekken. Zo zijn er bijvoorbeeld wel banen, maar geen banen die afgestemd zijn op jouw werkverleden en opleiding. In dat kader is het interessant om na te denken over omscholing naar beroepen waarin veel banen beschikbaar zijn. Een andere factor die meespeelt, is een beperkt netwerk.

Het gebeurt vaak dat werkzoekenden via een contact binnen een bedrijf of organisatie binnenkomen. Daarom is het uitbreiden van je netwerk belangrijk. Als je dat lastig vindt, is het mogelijk om een netwerktraining te volgen. In de loop der jaren is de wijze van het zoeken naar werk ook verandert. Waar je vroeger een uitzendbureau binnenliep of vacatures in de krant zag staan, speelt zich alles nu grotendeels online af. Ook social media spelen een rol in een geslaagde zoektocht naar een nieuwe baan. Als je als werkzoekende 50-plusser deze kanalen niet kent of niet gebruikt, is het lastiger om aan het werk te komen

Welke vooroordelen heb je mee te maken als vijftig plus sollicitant?

Je hebt als vijftigplusser die aan het werk wil te maken met verschillende vooroordelen. Een van de vooroordelen is dat je minder flexibel of minder kneedbaar bent boven de 50 jaar. Een andere veronderstelling is dat je over minder aanpassingsvermogen beschikt als er zich nieuwe omstandigheden voordoen. Verder bestaat het vooroordeel dat je als vijftigplusser meer moeite hebt om werkzaamheden eigen te maken. Het zijn vooroordelen en dat betekent dat de werkelijkheid daar niet mee overeen hoeft te komen. Jouw leeftijd zegt namelijk helemaal niets over de ambitie die je hebt. Of over de wil en wens om nieuwe dingen te leren.

Dat er vooroordelen zijn, daar verander je niets aan. Wat je wél kunt doen, is proberen bij het maken van je cv rekening te houden met deze vooroordelen. Je wilt ten alle tijde voorkomen de vooroordelen te bevestigen en waar mogelijk weerleggen. Hier een aantal veel voorkomende vooroordelen over 50-plussers en hoe je ermee omgaat;

  • De kennis/manier van werken van 50 plussers is ouderwets/gedateerdDit vooroordeel kan je voorkomen door informatie die gedateerd is van je cv te verwijderen. Denk daarbij aan bijbaantjes die je 20 jaar geleden hebt gehad of cursussen die welke niet meer relevant zijn. Vermeld niet meer dan nodig, alleen informatie die relevant is voor de werkgever.\ Zorg ervoor dat je bij het benoemen je werkervaring kennis en vaardigheden benoemt die niet verouderd is en relevant is voor de functie waar je op solliciteert.

  • 50-plussers zijn eigenwijs en passen zich moeilijk aanHet Nederlandse spreekwoord zegt dat "Je een oude beer geen kunstjes kan leren". Dit zal je bij het zoeken van een baan niet helpen. Probeer daarom aan te tonen in je cv, dat je nog altijd open staat voor verandering en nieuwe dingen leert. Bijvoorbeeld met een cursus, hobby of een nevenactiviteit waar je je pas op latere leeftijd in bent gaan verdiepen. 

  • 50-plussers zijn niet goed op de hoogte van wat er speelt in de samenlevingPersonen van boven de vijftig zijn in een heel andere wereld opgegroeid, met name op technologisch gebied. Door je CV te voorzien van bijvoorbeeld een link naar je LinkedIn profiel, toon je aan met je tijd mee te gaan.

Hoe kan je daar het beste mee omgaan?

Er zijn negatieve vooroordelen, maar ook positieve vooroordelen. Zo heb je als 50-plusser vaak juist een voordeel ten opzichte van jongeren. Bijvoorbeeld de vele jaren werkervaring die je achter je naam hebt staan. Je staat bovendien als oudere steviger in je schoenen dan iemand die net de opleiding heeft afgerond. Bovendien is de privésituatie als je de 50 jaar bent gepasseerd over het algemeen stabiel. Dat betekent dat je de aandacht volledig op je werk kan richten. Hoe je dan omgaat met de negatieve vooroordelen? Door te laten zien dat die voor jou niet opgaan.

Dat is onder meer mogelijk door overtuigend 50-plus cv aan je motivatie voor de baan te koppelen. Draai de negatieve vooroordelen om naar positieve vooroordelen. Het is begrijpelijk dat als vooroordelen op je pad komen je teleurgesteld bent na de zoveelste afwijzing. Laat je echter niet uit het veld slaan, maar kijk wat er anders kan. De weg die je nu bewandelt werpt blijkbaar geen vruchten af. Daarom is de tijd gekomen om het anders te doen en jezelf anders op te stellen. Geloof in jezelf als 50-plusser, want dat is samen met een overtuigend 50-plus cv het nieuwe begin.

Hoe haal je het meeste uit je werk- en levenservaring?

Je werkervaring op je 50-plus cv is een van de belangrijkste onderdelen om je mee te onderscheiden. Daarnaast speelt je levenservaring uiteraard ook een rol. Het is aan te raden om je werkervaring en levenservaring onder de loep te nemen. Kijk naar de banen of vacatures waar je belangstelling voor hebt en laat daar je werkervaring of levenservaring op los. Welke elementen uit jouw leven en verrichte arbeid sluiten daar perfect op aan? Of zijn erop af te stemmen?

Heb je allerlei banen gehad dan laat dat zien dat je flexibel bent en je aanpast naar nieuw werk. Ben je vooral lange tijd aan de slag geweest bij één werkgever dan laat dat zien dat je loyaal bent. In je werkzame en persoonlijke leven heb je van alles meegemaakt. Daarmee heb je een streepje voor, want de kans is groot dat jij meer hebt beleefd dan een jongere die nog een lange carrière voor zich heeft. Al je ervaringen hebben tot leermomenten geleid en je gemaakt tot wie je nu bent. Dat is allemaal in jouw voordeel op je cv en in je motivatie te gebruiken

Hoe gebruik je dit inhoudelijk in je cv?

Je hebt als 50-plusser het voordeel van vele jaren werk- en levenservaring. Daarin heb je geleerd en jezelf ontwikkelt. Zowel op professioneel als persoonlijk gebied. Je hebt uitdagingen overwonnen en levenservaring opgedaan met uiteenlopende zaken. Bedenk wél, dat de werkgever vooral geïnteresseerd is, in hoe dat helpt bij zijn bedrijfsvoering.

Verdiep je eerst goed in de vacature, functie-eisen, de gevraagde kennis en vaardigheden en het bedrijf zelf. Laat uit je sollicitatie blijken, dat je onderzoek hebt gedaan en de uitdagingen van het bedrijf begrijpt.

Schrijf vanuit je werkervaring en vaardigheden specifiek toe naar dat wat er in de vacature staat. Het bedrijf of organisatie zal aan het cv toetsen of jij over de gevraagde kennis en vaardigheden beschikt. Zorg daarom dat een werkgever deze eenvoudig terugvindt op het cv. Deze vaardigheden moeten een logisch gevolg zijn van eerdere werkervaring. Dus als er specifiek naar "samen kunnen werken" wordt gevraagd, wil je dit bij de uitvoering van eerdere functies uitlichten.

Maak nu een professioneel cv!

Cv maken

Hoe zorg je er voor dat je met een modern, aantrekkelijk cv solliciteert?

De kans is groot dat je veel werkervaring hebt bij verschillende bedrijven of organisaties. De kunst is om zo kort en bondig mogelijk te zijn. Specificeer de werkervaring naar de aangeboden functie in de vacature. De laatste werkervaring plaats je bovenaan je 50-plus cv en zo werk je in chronologische volgorde naar beneden. De meningen over het plaatsen van een foto op je cv zijn verdeeld. Het is voor bepaalde functies belangrijk dat je er representatief uitziet. In dat geval heeft het een meerwaarde als je een foto op je cv plaatst.

Let er dan wel op dat je op je best tevoorschijn komt. Laat een professionele foto van jezelf maken in je nette kleding en zorg dat je een energieke uitstraling hebt. Er zijn vijftigplussers die de geboortedatum expres weglaten. Doe dat niet, want je leeftijd is toch redelijk goed te bepalen aan de hand van je werkervaring en opleiding. Het is ook belangrijk om het design van je cv op je persoonlijkheid af te stemmen.

Ben je van nature introvert dan is het niet handig om met een extravert cv aan te komen. Houd daarin echter ook altijd rekening met de baan waar je naar solliciteert. Een cv is bij voorkeur niet langer dan een A4, maar met al je werkervaring heb je daar misschien te weinig aan. Zorg er dan voor dat je cv op niet meer dan twee kantjes komt te staan. Om met de tijd mee te gaan is het ook raadzaam om een LinkedIn profiel aan te maken. Dat is te beschouwen als een online cv, want ook hierin beschrijf je de werkervaring en opleidingen. Zorg dat de informatie met elkaar overeenkomt, want anders roept dat vragen op.

Bovendien is de kans groot dat een potentiële werkgever je naam in de zoekmachine invoert. Mocht je dan online helemaal niet vindbaar zijn dan is dat wel een teken aan de wand. De werkgever heeft dan misschien het vooroordeel dat je niet met de tijd meegaat. Verder is het belangrijk om naast je werkervaring je opleiding, nevenactiviteiten en competenties op je 50-plus cv te vermelden. Elke baan is anders en vraagt om andere vaardigheden en eisen. Het is daarom de moeite waard om je cv steeds aan te passen naar de functie. Het kost misschien wat meer tijd, maar de kans is ook groter dat je daardoor als 50-plusser een uitnodiging krijgt voor een sollicitatiegesprek.

Begin nu met je cv

Maak een professioneel cv in een handomdraai met onze eenvoudige CVmaker

+ CV maken

Laatst bewerkt op October 05 2022

StarStarStarStarStar

Geschreven door

CVmaker biedt een compleet carrière platform met onmisbare functionaliteiten en waardevolle informatie voor de werkzoekende. Klaar voor je volgende stap? Maak dan nu je CV

Scoor je droombaan met CVmaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv