CV

>

Je cv aanpassen aan de vacature

StarStarStarStarStar

Je cv aanpassen aan de vacature

door CVMaker

  • CV
  • · September 09 2022
  • · 3 min lezen
Je cv aanpassen aan de vacature

Inhoudsopgave

Iedere vacature is anders, dus is ook iedere sollicitatiebrief anders. Bedenk dat dit ook geldt voor het cv. Verstuur daarom niet bij iedere vacature hetzelfde cv. Natuurlijk wil je je direct kunnen onderscheiden van de andere sollicitanten, Bovendien wil je dat een recruiter direct ziet dat jij de juiste persoon bent om de vacante functie te vervullen. Als je dat wilt bereiken moet je je cv bij elke sollicitatie aanpassen. Zorg daarom dat zowel je sollicitatiebrief als je cv per vacature zijn aangepast.

Makkelijk en snel een professioneel CV maken, begin direct

Cv maken

Past je cv bij de functie-eisen?

Ben jij de persoon waar men naar op zoek is. Dan moet dat blijken uit je cv. Blijkt na zorgvuldige lezing van de vacaturetekst dat men bijvoorbeeld op zoek is naar een teamspeler? Dan kun je in je cv vermelden dat je veel samenwerkt met anderen. Is men op zoek naar iemand met uitstekende kennis van de Engelse taal. Dan kun je bijvoorbeeld vermelden dat je enkele jaren in Engeland hebt gestudeerd.

Je cv moet dus zo goed mogelijk passen bij de vaardigheden en competenties die je potentiële werkgever zoekt. Dit worden ook wel de matchpunten genoemd. Helaas staan die vaardigheden en competenties niet altijd duidelijk in de advertentie vermeld. Je kunt een bedrijf ook altijd bellen om te vragen naar welke kennis en vaardigheden men acuut op zoek is. Het inwinnen van informatie wordt doorgaans positief gewaardeerd. Je wilt de aangeboden functie kennelijk graag vervullen.

Zorg voor een juiste omschrijving van je werkervaring

Een recruiter wil direct kunnen zien of je werkervaring past bij de vacature. Is men bijvoorbeeld op zoek naar iemand die precies moet kunnen werken? Vermeld dan duidelijk dat je jarenlang gewerkt hebt als corrector van drukproeven. Is men op zoek naar iemand met een dienstverlenende instelling? Vermeld dan duidelijk dat je bij een van je vorige werkgevers belast was met het verlenen van de juiste service aan klanten. Dit zijn uiteraard maar enkele willekeurige voorbeelden. Het is in ieder geval van belang om in je cv die werkervaring te vermelden die van belang is voor je potentiële werkgever. Ook het beschikken over de juiste werkervaring is een belangrijk matchpunt.

Zorg voor een juiste omschrijving van je opleiding

Je opleiding en gevolgde cursussen kunnen van belang zijn voor de functie die wordt aangeboden. Is men op zoek naar iemand met computervaardigheden? Vermeld dan duidelijk welke computercursussen je hebt gevolgd. Is men op zoek naar iemand met een goede schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid? Zorg dan dat de gevolgde cursus bedrijfsjournalistiek een prominente plaats krijgt op je cv. Is men op zoek naar iemand met een goede kennis van de Franse taal? Vermeld dan dat je enkele jaren in Frankrijk hebt gestudeerd. Ook dit zijn weer enkele willekeurige voorbeelden. Zorg in ieder geval dat de door het volgen van opleidingen verworven relevante vaardigheden voor de aangeboden functie duidelijk zijn vermeld. Ook het hebben gevolgd van de juiste opleiding en/of cursus is een belangrijk matchpunt.

Pas je schrijfstijl aan bij de vacature

Solliciteer je naar de functie van secretaresse bij een marketingbureau. Zorg dan voor een passende schrijfstijl. Welke schrijfstijl is passend? Bestudering van de vacaturetekst geeft vaak antwoord op die vraag, bij een marketingbureau hoort doorgaans een vlotte schrijfstijl. Solliciteer je naar de functie van secretaresse bij een advocatenkantoor? Dan wordt een vlotte schrijfstijl doorgaans minder gewaardeerd.

Zorg voor een passende lay-out en design

Solliciteer je naar de functie van illustrator bij een tijdschrift? Dan kun je door de lay-out en het design van je sollicitatiebrief je creativiteit en vakmanschap tonen. Je kunt bijvoorbeeld werken met kleuren of een door jou gemaakte illustratie toevoegen. Solliciteer je naar de functie van boekhouder bij een leverancier van tuinmeubels? Dan wordt een cv met een opvallende lay-out en design doorgaans minder gewaardeerd.

Makkelijk en snel een professioneel CV maken, begin direct

Cv maken

Vermijd de volgende fouten bij het aanpassen van je cv

  • Het letterlijk overnemen van zinnen uit de vacaturetekst. Dat maakt je cv onpersoonlijk. Gebruik daarom eigen woorden. Gaat dat echt niet? Verander dan in ieder geval de woordvolgorde.

  • Prop niet alles in een cv. Je hoeft bijvoorbeeld niet alle projecten te vermelden waar je bij betrokken was. Een propvol cv wordt doorgaans niet gewaardeerd. Maak daarom een kort en bondig cv.

  • Niet voldoende tijd besteden aan het aanpassen van je cv. Bedenk dat een goed aangepast cv je droombaan kan opleveren.

Begin nu met je cv

Maak een professioneel cv in een handomdraai met onze eenvoudige CVmaker

+ CV maken

Laatst bewerkt op September 09 2022

StarStarStarStarStar

Geschreven door

CVmaker biedt een compleet carrière platform met onmisbare functionaliteiten en waardevolle informatie voor de werkzoekende. Klaar voor je volgende stap? Maak dan nu je CV

Scoor je droombaan met CVmaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv