Sollicitatiebrief

>

Hoe schrijf je een stage sollicitatiebrief?

StarStarStarStarStar

Hoe schrijf je een stage sollicitatiebrief?

door CVMaker

  • Sollicitatiebrief
  • · February 16 2023
  • · 2 min lezen
stage sollicitatiebrief

Inhoudsopgave

Je hebt een vacature gezien voor een stageplek. Het lijkt je een ideale mogelijkheid om ervaring op te doen. Je wilt dan ook heel graag dat jij degene bent die de stageplek krijgt, maar je zult vast niet de enige zijn die dat wil.

Hoe schrijf je nu een sollicitatiebrief voor een stage die direct opvalt en belangstelling opwekt bij een werkgever? Dat leggen we hier uit en geven je daarbij ook een aantal voorbeelden en handige tips.

Hanteer een standaard opbouw voor je sollicitatiebrief stage

Voor een goede sollicitatiebrief hoef je het wiel niet telkens opnieuw uit te vinden. Je kunt gebruik maken van een standaardopbouw die bestaat uit een korte inleiding, een lang(er) middenstuk en een krachtige afsluiting. Gebruik deze standaard opbouw en schrijf voor elke stage een unieke en specifiek op de functie gerichte tekst. Zo maak jij keer op keer de perfecte sollicitatiebrief voor een stage.

Inleiding sollicitatiebrief

Ga er maar vanuit dat werkgevers of recruiters meestal niet uitgebreid de tijd nemen om jouw sollicitatiebrief te bekijken. Wil je dat ze jouw brief helemaal lezen, dan moet je met je korte inleiding dus direct de aandacht trekken. Dit doe je door kort maar krachtig te vertellen waarom je solliciteert op de stage en hoe je deze hebt gevonden. Hoewel geen absolute voorwaarde, kan het geen kwaad om hierbij zo origineel mogelijk voor de dag te komen.

Voorbeeld inleiding

Nadat ik op uw website de vacature stage muziektherapeut kinderen had gelezen, wist ik het direct: dit is precies de stage die ik zoek. Het brengt mijn passie voor muziek en mijn enthousiasme om te werken met kinderen samen. In mijn vrije tijd speel ik mandoline in een orkest en geef ik mandoline les aan een groepje kinderen in de leeftijd van zes tot tien jaar. Waarom ik de ideale kandidaat ben voor de stage muziektherapeut bij uw organisatie, licht ik graag toe in deze brief.

Middenstuk sollicitatiebrief

Als de werkgever hier nog niet is afgehaakt, heb je indruk gemaakt tijdens de inleiding. Nu is het zaak om uit te leggen waarom jij voor deze stage de meest geschikte persoon bent. Hier mag je gerust de ruimte voor nemen. Vertel in maximaal drie alinea's over je opleiding, je relevante vaardigheden, (werk)ervaring en uiteraard je motivatie.

Voorbeeld middenstuk

  • Gedurende mijn opleiding, HBO Muziektherapie, heb ik een individueel traject doorlopen. Dit bood mij de mogelijkheid om mijn eigen ideeën en muzikale talenten verder te ontwikkelen. Hierdoor heb ik ook geleerd om zelf verantwoordelijkheid te nemen. Met veel enthousiasme wil ik deze vaardigheden gaan toepassen en verder ontwikkelen tijdens de stage binnen uw organisatie.

  • Na mijn stagejaar ben ik van plan om te gaan afstuderen in de richting orthopedagogische muziektherapie. Het inspireert mij enorm om te werken met kinderen die een ontwikkelingsachterstand hebben op sociaal en cognitief gebied. Ik merk nu al tijdens de mandoline lessen hoe muziek een positief effect op kinderen heeft. Deze ervaring in combinatie met de theoretische kennis die ik tijdens mijn opleiding heb opgedaan, zullen zeker van pas komen tijdens de stage muziektherapeut kinderen in uw organisatie.

Afsluiting sollicitatiebrief

Het doel van de afsluiting is om je mogelijke werkgever aan te sporen om jou voor een gesprek uit te nodigen. Dat kan je het beste doen in een korte en krachtige afsluiter.

Voorbeeld afsluiting

Graag zou ik nader met u kennis willen maken en tijdens een persoonlijk gesprek dieper in gaan op mijn motivatie en vaardigheden.

Tips voor je sollicitatiebrief!

Je hebt nu gezien dat je sollicitatiebrief gebaat is bij een duidelijke opbouw met een overtuigende inleiding, een middenstuk waarin je uitlegt waarom je de meest geschikte persoon bent voor de functie en een afsluiter waarin je jezelf uitnodigt voor een stagegesprek. Waar kun je nog meer rekening mee houden bij het schrijven van je sollicitatiebrief stage?

  • Wees uniek: Iedere werkplek is weer anders. Jouw sollicitatiebrief moet dan ook uniek zijn en volledig gericht op het bedrijf of organisatie waar je stage wilt gaan lopen;

  • Wees relevant: Lees je goed in. Zo weet je zeker waar de organisatie voor staat en wat er van jouw wordt verwacht tijdens je stage. In het voorbeeld gaat het om een stage gericht op kinderen. Daar moet jouw opleiding en (eventuele) ervaring dan ook goed op aansluiten;

  • Gebruik sleutelwoorden: Woorden die jouw functie onderstrepen (in het voorbeeld, kinderen) kun je meerdere keren in de tekst laten terugkomen;

  • Geef specifieke voorbeelden van je vaardigheden: Heb je concrete ervaring, zoals het geven van mandoline les aan kinderen in het voorbeeld, dan laat je dit natuurlijk niet onvermeld. Ook voorbeelden die blijk geven van je soft skills zijn de moeite van het vermelden waard;

  • Vermijd taal- en spelfouten: Een sollicitatiebrief vol met fouten, maak je geen goede indruk. Controleer je tekst daarom grondig voordat je deze opstuurt.

Begin nu met je cv

Maak een professioneel cv in een handomdraai met onze eenvoudige CVmaker

+ CV maken

Laatst bewerkt op February 16 2023

StarStarStarStarStar

Geschreven door

CVmaker biedt een compleet carrière platform met onmisbare functionaliteiten en waardevolle informatie voor de werkzoekende. Klaar voor je volgende stap? Maak dan nu je CV

Scoor je droombaan met CVmaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv