CV-voorbeelden

DropDown

Onderwijs

StarStarStarStarStar

Onderwijs

Samira is net afgestudeerd. In dit voorbeeld gaat ze solliciteren naar een job op een internationale school. Tijdens haar studie heeft ze weinig tot geen relevante werkervaring opgedaan. Dit wordt echter gecompenseerd door andere onderdelen uitgebreider toe te lichten. Op haar cv staan nevenactiviteiten boven haar werkervaring. Dit komt door de relevantie van de nevenactiviteiten. Met CVmaker kun je gemakkelijk je cv aanpassen zodat de meest relevante informatie bovenaan staat.

Cv gebruiken

"Ik ben pas afgestudeerd en zeer gemotiveerd om mijn bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van kinderen! Na 3 succesvolle stages in het basisonderwijs met klassen van gemiddeld 25 leerlingen, ben ik ervan overtuigd dat ik met mijn geduld en overtuigingskracht een positieve invloed heb op mijn leerlingen. Ik werk graag samen met andere collega's en haal plezier uit het zelfstandig voorbereiden van lessen."

Samira Tourian - Lerares

Voobeeld-cv: onderwijs

Inhoudsopgave

Voorbeeld-cv voor het onderwijs: tips en advies

Is werken met jongeren je passie en ben je toe aan een nieuwe uitdaging in het onderwijs? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk een professioneel onderwijs-cv nodig. Heb je al een leuke vacature op het oog of wil je een open sollicitatie sturen? Je kunt er alvast van uitgaan dat je niet de enige kandidaat bent die belangstelling heeft voor de vacature. Daarom is het heel belangrijk dat je een onderwijs-cv hebt die meteen positief opvalt. Dit klinkt misschien moeilijk, maar in dit artikel leer je meer over de verschillende jobs die je kunt vervullen binnen het onderwijs. We laten je stap voor stap zien hoe je een professioneel en relevant onderwijs-cv maakt!

Ga nu aan de slag met jouw cv!

Cv maken

Voorbeeld cv - onderwijs

Voorbeeld cv - onderwijs

Download dit voorbeeld - Basisschool lerares cv

Zo maak je een succesvol onderwijs-cv

Klaar om te solliciteren? De motivatie heb je al, maar wat zet je wel en wat zet je niet in je cv? Zet je je werkervaring op de eerste plaats, of juist je opleiding? Vermeld je elke studentenjob die je ooit hebt gehad, of net niet? Hoe zit het met referrals? Hier is een stapsgewijze handleiding voor dit belangrijke onderdeel van je sollicitatieproces.

Persoonlijke gegevens

Het gedeelte met persoonlijke gegevens bevat je voor- en achternaam, geboortedatum, huidige adres en woonplaats, een telefoonnummer waarop je gemakkelijk te bereiken bent en een professioneel e-mailadres. Het belangrijkste voor recruiters binnen het onderwijs (meestal een schooldirecteur en andere docenten) is dat je aan alle opleidingseisen voldoet. In het onderwijs wordt immers veel waarde gehecht aan het diploma.

Persoonlijk profiel

Je persoonlijk profiel is een gouden kans om jezelf te promoten! Je persoonlijke profiel werkt als een verleiding om de aandacht van recruiters op je cv te houden. Onderwijs is een zeer specifieke sector. Daarom is het belangrijk om een aantal relevante details op te nemen in je persoonlijk profiel. In het volgende gedeelte vind je praktische voorbeelden die je kunt gebruiken als leidraad bij het formuleren van je persoonlijke profiel op je onderwijs-cv.

Camera Flash

Wat vermeld je eerst? Je werkervaring of je opleiding?

Dit hangt af van persoon tot persoon. Als je alle diploma's hebt die in de vacature worden genoemd, of als je nog niet veel werkervaring hebt, is het handig om je opleiding te benadrukken en dus als eerste te noemen. Heb je echter meerdere jaren werkervaring? Plaats deze info dan als eerste.

Opleiding

Hoe zet je dit op je cv? Simpel: beschrijf de naam van de cursus, waar je de cursus hebt gevolgd en het jaar waarin je hem hebt afgerond. Je kunt ook cursussen vermelden die slechts enkele weken duurden en waarvoor je misschien een certificaat hebt ontvangen. Bekijk het voorbeeld onderwijs-cv voor een duidelijk voorbeeld hiervan.

Werkervaring en stages

Onder het gedeelte werkervaring vermeld je de relevante werkervaring die je hebt opgedaan sinds het begin van je loopbaan. Begin indien mogelijk in omgekeerd chronologische volgorde, tenzij het gaat om een functie waarin een bepaalde vaardigheid naar voren komt. Het is tenslotte niet gegarandeerd dat je ervaring van 10 jaar geleden nog relevant is. Probeer voor elke werkervaring 3 relevante bullet points te geven met taken die je kreeg of zaken die je geleerd hebt.

Als je een lerarenopleiding hebt afgerond, heb je waarschijnlijk ook stage gelopen op verschillende scholen. Dit kun je ook vermelden onder het gedeelte werkervaring en stages. Dit is handig als je nog niet veel werkervaring hebt, maar wel wilt laten zien dat je een veelbelovende leraar kunt worden. Vermeld hier ook je stageresultaten.

💡 Plaats je werkervaring en stages in omgekeerd chronologische volgorde. Dit betekent dat je altijd de meest recente bovenaan zet.

Prestaties

Veel sollicitanten onderschatten de waarde van hun prestaties. In dit gedeelte kun je de recruiter duidelijke voorbeelden laten zien van successen uit je carrière. Wees kort en duidelijk, zodat je tijdens een sollicitatiegesprek iets overhoudt om te vertellen. Zelfs als je een beginner bent, kun je prestaties noemen. Denk bijvoorbeeld aan positieve stageresultaten.

Referrals

Tijdens een sollicitatieprocedure in het onderwijs wordt vaak om referrals gevraagd. Zorg ervoor dat je altijd toestemming vraagt aan de persoon die je als referent wilt opgeven. Als de vacature niet specifiek om referenties vraagt, kun je hier gewoon "referrals op verzoek" schrijven.

De opmaak van je cv

Je hebt het vast wel eens ergens gelezen: het is wetenschappelijk bewezen dat je cv maar een paar seconden wordt bekeken. Daarom moet het snel positief opvallen. Een duidelijke lay-out met een mooi ontwerp is een goede manier om dit effect te bereiken. Zorg ervoor dat je positief opvalt door bijvoorbeeld rustige en neutrale kleuren te gebruiken om een professionele indruk te maken.

Belangrijke vaardigheden om te werken in het onderwijs

Voor een succesvolle carrière in het onderwijs is het belangrijk om over hard en soft skills te beschikken. Het verschil tussen de twee is dat hard skills meetbaar zijn, terwijl soft skills eerder persoonlijke eigenschappen zijn, zoals sociale en communicatieve vaardigheden. Beide zijn belangrijk. De ideale kandidaat heeft zowel harde als zachte vaardigheden.

Omdat we soms vaardigheden hebben waarvan we ons zelf niet bewust zijn en ook omdat solliciteren gewoon spannend blijft, hebben we een handige lijst voor je samengesteld.  Let op! Wees altijd eerlijk en strooi niet met fancy nietszeggende woorden. Uiteindelijk moet je nog steeds kunnen bewijzen wat je hebt geschreven.

Voorbeelden van hard skills in het onderwijs

  • Lesvoorbereidingen samenstellen.

  • Ordelijk werken.

  • Softwareskills.

  • Pestgedrag opmerken en bespreekbaar maken.

Je kunt dit soort vaardigheden mogelijk versterken als je er trainingen voor hebt gevolgd of certificaten voor hebt behaald, bijvoorbeeld. Denk bijvoorbeeld aan een certificaat voor conflictbemiddeling een certificaat feedback geven of een certificaat Excel voor gevorderden.

Voorbeelden van soft skills in het onderwijs

  • Overtuigingskracht.

  • Samenwerkingsvermogen.

  • Creativiteit.

  • Oplossingsgerichtheid.

  • Mensen kunnen motiveren.

  • Communicatieve vaardigheden.

Verwerk deze vaardigheden op een slimme manier in je onderwijs-cv. Het spreekt voor zich dat je absoluut hard skills in je cv moet vermelden. Dit zijn de meest tastbare en meetbare vaardigheden, zoals behaalde diploma's en certificaten.  Voor je soft skills moet je iets meer tijd nemen en het is ook handig om de vacature waarop je solliciteert erbij te vermelden.

Kijk bijvoorbeeld of je overeenkomsten ziet tussen een aantal van de soft skills die jij bezit en de soft skills die vereist zijn in de vacature. In je persoonlijk profiel zou je bijvoorbeeld 2 of 3 soft skills kunnen vermelden om deze overeenkomsten te benadrukken en zo positief op te vallen.  Je kunt deze skills ook subtiel verwerken in de bullet points van je werkervaring.

Op deze manier kun je kort en strategisch benadrukken dat je die specifieke vaardigheid hebt waar ze in de vacature om vragen. Als je een van onze templates gebruikt om je cv te maken, kun je het beste je soft skills vermelden onder het gedeelte vaardigheden. De hard skills zet je meestal bij je opleiding.

Begin direct met jouw cv!

Cv maken

Persoonlijk profiel voor een onderwijs cv

Als je een serie of film op Netflix kijkt, is dat vaak omdat de trailer je overtuigde, toch? Zie het persoonlijk profiel op je cv als de trailer van je sollicitatie. Het wekt de interesse van de recruiter zodat hij of zij verder leest. Een persoonlijk profiel is geen vereiste op een cv, maar het is het korte stukje tekst dat vrij hoog op je cv staat en je meteen kan laten opvallen als je dit op de juiste manier doet.

Camera Flash

Persoonlijk profiel: startend docent basisonderwijs

Ik ben net afgestudeerd en zeer gemotiveerd om mijn bijdrage te leveren aan de toekomst van alle Vlaamse kinderen! Na 3 succesvolle stages in het basisonderwijs met klassen tot 25 leerlingen, ben ik ervan overtuigd dat ik een positieve indruk zal maken op mijn leerlingen. Ik werk graag samen met andere collega's en haal plezier uit het zelfstandig voorbereiden van lessen.

Camera Flash

Persoonlijk profiel: studiebegeleider op zoek naar een nieuwe uitdaging

Met meer dan 5 jaar werkervaring als huiswerk- en studiebegeleider op verschillende Vlaamse scholen, voel ik me echt klaar voor de volgende stap. Ik heb veel vaardigheden opgedaan in het aanvullend onderwijs en weet jongeren op een laagdrempelige manier te enthousiasmeren. Deze ervaring neem ik graag mee in mijn nieuwe uitdaging als leerkracht basisonderwijs.

Camera Flash

Persoonlijk profiel: ervaren docent wiskunde en natuurkunde

Door echt naar jonge kinderen te luisteren en ze te motiveren, ben ik overtuigd van wat er mogelijk is in het onderwijs. Dankzij meer dan 15 jaar ervaring is het tijd om een stap verder te gaan. Op jullie school wil ik graag het projectteam technische natuurkunde helpen met mijn kennis en ervaring.

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel genoeg inspiratie opgedaan om aan de slag te gaan met je onderwijs-cv. Ben je klaar voor de volgende stap in je carrière?

Vereisten om in het onderwijs te werken

Uittreksel uit het strafregister

Het uittreksel uit het strafregister is een officieel document waarin de eventuele strafrechtelijke veroordelingen die op naam van de betrokkene staan, vermeld worden. Het uittreksel vermeldt de effectief uitgesproken vonnissen die opgetekend staan in het strafregister van de betrokkene. Een lijst van die veroordelingen wordt bij het getuigschrift gevoegd.

Het uittreksel uit het strafregister vervangt het vroegere 'getuigschrift van goed zedelijk gedrag'.

Meer informatie over het strafregister, het uittreksel, de uitwissing van een strafvermelding en het eerherstel vindt u op de website van de FOD Justitie.

Bewijs van vakkennis en pedagogische bekwaamheid

Je moet over beiden beschikken om in het onderwijs les te geven.

Vakkennis

Omdat je als leraar of docent veel meer gaat doen dan alleen lesgeven, is het belangrijk dat je voldoet aan de wettelijke vakbekwaamheidseisen. Hierin staan de minimale eisen die docenten moeten kennen. De bekwaamheidseisen zijn onderverdeeld in: vakinhoudelijke bekwaamheid, vakdidactische bekwaamheid en pedagogische bekwaamheid. De onderwijsinstelling waar je aan de slag gaat kan deze bekwaamheid zelf toetsen en in sommige gevallen ook aanvullende normen stellen. Als je precies wilt weten hoe je (toekomstige) werkgever hiermee omgaat, kun je het beste rechtstreeks bij hen informeren. Tip: als je al bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, kan dit een goede relevante vraag zijn om aan de werkgever te stellen.

Pedagogische bekwaamheid

Als je in het onderwijs wilt werken, moet je je bekwaamheid voor een bepaalde functie kunnen aantonen met een bewijs van bekwaamheid.

Afhankelijk van de functie die je wilt bekleden, toon je je bekwaamheid aan met:

  • Een diploma dat je vakkennis of het vereiste opleidingsniveau bewijst

  • Een getuigschrift van pedagogische bekwaamheid dat je verwerft via de lerarenopleiding

  • Nuttige ervaring of artistieke ervaring buiten het lesgeven

Er bestaan 3 categorieën van bekwaamheidsbewijzen in het onderwijs:

  • Een vereist bekwaamheidsbewijs: als je naast een basisdiploma ook een bewijs van pedagogische bekwaamheid behaald hebt voor de vakken waarvoor je vakkennis hebt verworven via je basisdiploma. Je geeft bovendien les in de graden en onderwijsvormen waarvoor je specifiek opgeleid bent. Een bachelor lager onderwijs die lesgeeft in het lager onderwijs beschikt bijvoorbeeld over een vereist bekwaamheidsbewijs.

  • Een voldoende geacht bekwaamheidsbewijs: als je naast een basisdiploma ook een bewijs van pedagogische bekwaamheid behaald hebt voor vakken die buiten de specialiteit van uw basisdiploma liggen. De school vindt wel dat je die vakken kunt geven. Bovendien geef je les in de graden en onderwijsvormen waarvoor je specifiek opgeleid bent. Je hebt bijvoorbeeld een bewijs van pedagogische bekwaamheid en een master in de wiskunde, maar je geeft fysica in de 2de en 3de graad aso.

  • Een ander bekwaamheidsbewijs: als je eigenlijk niet aan de voorwaarden voldoet om les te geven. Je diploma is bijvoorbeeld te hoog of te laag. Of je hebt wel een basisdiploma, maar nog geen bewijs van pedagogische bekwaamheid.

Kies een van onze cv-templates!

Cv maken

Veel voorkomende functies in het onderwijs

Werken in het onderwijs is zoveel meer dan alleen maar leraar zijn. Als je het leuk vindt om een bijdrage te leveren aan onderwijsorganisaties, dan zou je een job kunnen aannemen als conciërge, onderwijsassistent, turnleraar, decaan of als planningsmedewerker. Hieronder beschrijven we kort de verantwoordelijkheden van de meest voorkomende onderwijsgerelateerde functies, zodat je er een beter beeld van krijgt en hopelijk geïnspireerd raakt om verdere stappen te zetten en je passie te volgen.

Leraar of lerares

Andere namen: Onderwijzer, leerkracht, meester, juf en docent. Op universiteiten en sommige hogescholen hoor je ook weleens van hoogleraren of professoren.

De voornaamste taak van een leerkracht is kennis en vaardigheden overdragen aan zijn leerlingen. Als leerkracht kun je werken in het kleuter- of basisonderwijs, maar ook het secundair of hoger onderwijs. Je vervult taken zoals het voorbereiden van je lessen, les geven, vergaderen met collega’s en het bestuur en ook regelmatig contact onderhouden met de ouders als het om kleuter- en basisonderwijs gaat. Daarnaast heb je ook de rol van mentor of coach, omdat je een belangrijke rol speelt in de educatieve ontwikkeling van een leerling. Op vaste momenten in een schooljaar ben je betrokken bij het organiseren van activiteiten zoals schoolreisjes en schoolfeesten.

Onderwijsassistent

Andere namen: klasassistent (speciaal onderwijs), co-leraar, assistent, ...

Wanneer je besluit om een onderwijs-cv te maken om te solliciteren naar de functie van onderwijsassistent, leg je de nadruk op "het ondersteunen van de leerkracht in de klas". Dit betekent dat je de leerkracht helpt in de klas, door te observeren welke kinderen in de klas extra begeleiding nodig hebben en ze hiermee te helpen, zodat ze het beter doen in de klas. Daarnaast help je ook met taken zoals het bijhouden van aanwezigheidslijsten, het voorbereiden van sommige lessen en het beheren van rapporten. Je helpt ook met toezicht houden tijdens examens.

Waar ga je werken? Onderwijsassistenten werken ook in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs.

Turnleraar

Andere namen: gymleerkracht, leraar gymnastiek, leraar turnen; docent LO, leerkracht lichamelijke opvoeding.

De belangrijkste taak van een turnleraar is om leerlingen te enthousiasmeren en te inspireren om te gaan sporten of een bepaalde sport te beoefenen. Naast de mentale inspanning tijdens de andere lessen is ook fysieke inspanning belangrijk voor de leerlingen en studenten. Jij zorgt voor dit evenwicht. Als turnleraar werk je voornamelijk zelfstandig en bereid je je eigen lessen voor. Vaak in overleg met de andere turnleraren om een gezamenlijk doel voor het schooljaar te bereiken. Tijdens je lessen zie je erop toe dat iedereen de oefeningen veilig uitvoert en je zorgt ook voor het organiseren van naschoolse en buitenschoolse activiteiten en velddagen.

Waar ga je werken? Als je als turnleraar aan de slag wilt, werk je meestal op een basisschool of middelbare school.

Decaan

Andere namen: schooldecaan

Een decaan of schooldecaan is de persoon binnen een onderwijsinstelling die studenten informatie en advies geeft over verschillende soorten opleidingen, vakgebieden en vooral studie- en loopbaanopties. Je gaat op een andere manier met de student in gesprek dan een docent of ouder, zodat de student dieper kan nadenken over de studie- of beroepskeuze. Daarom wordt een decaan ook wel studieadviseur of LOB-adviseur genoemd, wat staat voor loopbaanoriëntatie en -begeleiding.

Waar ga je werken? Decanen werken voornamelijk in het voortgezet onderwijs.

Conciërge

Andere namen: schoolbewaker, educatieve toezichthouder

De conciërge valt meestal onder de facilitaire afdeling en zorgt dus voor toezicht en beheer binnen een gebouw en eventueel bijbehorend terrein. De persoon die dit werk doet is een belangrijke schakel omdat hij of zij zorgt voor het beheer van de sleutels en eventuele toegangsbewijzen. Meestal is de conciërge de persoon die een gebouw opent, op slot doet en het alarmsysteem activeert. Als conciërge verleen je ook technische ondersteuning aan de organisatie. Denk bijvoorbeeld aan kleine reparaties die nodig zijn, reperatiewerk, het verwerken van post, maar ook ondersteuning tijdens ouderavonden. Bij noodgevallen wordt de conciërge vaak als eerste ingeschakeld en ook bij plotselinge ruzies tussen jongeren. Dit is een afwisselende functie voor mensen die het leuk vinden om zelfstandig in een organisatie te werken.

Waar ga je werken? Een conciërge kom je meestal tegen binnen onderwijsinstellingen, maar ook grote bedrijven/gebouwen hebben vaak ook een conciërge of toezichthouder.

Personeelplanner

Andere namen: planner, roosterplanner

Klinkt eenvoudig, toch is deze baan niet zo eenvoudig. Je hebt namelijk met veel details te maken. Je houdt onder andere rekening met de beschikbaarheid van docenten en de (capaciteit van) klaslokalen, studenten en officiële vakanties. Je moet bovendien rekening houden met reisafstanden tussen eventuele locaties van een bepaalde onderwijsinstelling. Kortom, als planner inventariseer je de nodige gegevens om met alle relevante informatie rekening te houden, zodat je het rooster zo efficiënt mogelijk kunt maken.

Waar ga je werken? Als personeelplanner vind je voornamelijk werk in het voorgezet onderwijs, hogescholen en universiteiten, maar ook binnen logistieke bedrijven.

Scoor je droombaan met CVmaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv