CV-voorbeelden

DropDown

Jurist

StarStarStarStarStar

Jurist

In dit cv-voorbeeld gebruikt Patrick de professionele maar neutrale Cambridge-template. De gekozen kleurencombinatie is donkerblauw met zwart. Omdat hij slechts ook een kleine foto in de linkerbovenhoek heeft staan, leidt deze niet af van de content van het cv, maar maakt het zijn cv veel persoonlijker. Patrick heeft de belangrijkste informatie hier op één pagina staan.

Gebruik dit cv

"Ik ben een idealistische advocaat met een passie voor no-nonsense advocatuur. Door mijn sterke achtergrond in alle aspecten van het arbeidsrecht kan ik de belangen van mijn cliënten goed behartigen. Ik communiceer in gewone taal omdat ik vind dat het recht voor iedereen begrijpelijk en toegankelijk moet zijn. Met mij kun je duidelijke communicatie verwachten met een klantvriendelijke aanpak."

Patrick Uitermeer - Advocaat

Cv-voorbeeld voor juristen

Inhoudsopgave

Voorbeeld-cv voor juristen: zo val je op!

Mensen met een juridische achtergrond kunnen gemakkelijk werk vinden op de huidige arbeidsmarkt. Een baan als advocaat vinden lijkt misschien kinderspel, maar vergis je niet: het kost best wat moeite om je droomjob als jurist te vinden. Hoe interessanter de baan, hoe groter de concurrentie. Wil je weten hoe je een job als jurist vind en een professioneel cv opstelt? Lees dan zeker verder.

Je hebt op zijn minst een cv nodig dat je onderscheidt van andere kandidaten. Je cv moet visueel aantrekkelijk zijn en uitnodigen tot lezen. De inhoud moet interessant zijn en benadrukken hoe jouw vaardigheden nuttig zijn voor het bedrijf.

Lees verder om te ontdekken hoe je een juridisch cv maakt dat je dichter bij je droombaan brengt!

Voorbeeld-cv: jurist arbeidsrecht

Voorbeeld cv - Arbeidsrecht jurist
Download dit voorbeeld - Arbeidsrecht Jurist cv

Ga direct aan de slag met jouw cv!

Cv maken

Populaire juridische functies

Probeer je cv altijd af te stemmen op de baan waarnaar je solliciteert. Benadruk, indien mogelijk, de specifieke taken en verantwoordelijkheden die je had in vorige jobs en stages. Haal zoveel mogelijk relevante informatie uit de vacaturetekst en vergelijkbare vacatures op het internet. Koppel deze informatie zoveel mogelijk aan je eigen werkervaring!

Hier volgen enkele voorbeelden van de meest voorkomende juridische standpunten:

 • Schuldhulpverlener

Schuldhulpverleners helpen klanten met schuldproblemen: jouw taak is dan om zelfstandig intake- en coachingsgesprekken te voeren, problemen in kaart te brengen, contact op te nemen met schuldeisers en afspraken met hen te maken, de relevante schuldregelingen uit te voeren en het niet-beslagbare deel van het salaris van schuldenaars berekenen.

 • Juridisch medewerker

Een juridisch medewerker houdt zich bezig met uitvoerende taken ter ondersteuning van advocaten: frontofficetaken zoals het telefonisch opvragen van informatie bij klanten en het geven van juridisch advies, ondersteunende taken zoals het onderzoeken van dossiers en documentatie, het organiseren en voorbereiden van documenten en dossiers, zorgen voor tijdige verwerking binnen wettelijke termijnen, etc.

 • Bedrijfsjurist

Bedrijfsjuristen zorgen dat alle juridische zaken binnen een bedrijf op orde zijn: alle juridische taken met betrekking tot personeelszaken, opstellen van contracten en andere juridische documenten voor intern en extern gebruik, het inschatten van juridische risico's, het bestuur adviseren over juridische zaken, en zorgen dat het bedrijf voldoet aan alle wet- en regelgeving op het gebied van gegevens en privacy.

 • Notaris

Onafhankelijk advies en ondersteuning bieden bij juridische vraagstukken: zorgen dat klanten op de best mogelijke manier notariële zaken regelen, op een duidelijke en allesomvattende wijze afspraken en verklaringen vastleggen in notariële aktes, adviseren van klanten om onduidelijkheden in de toekomst te voorkomen.

 • Advocaat

Advocaten adviseren en ondersteunen cliënten in juridische procedures: ze beoordelen of de zaak een kans heeft op slagen, ze stellen verdedigingsstrategieën op, bereiden juridische documentatie voor en houden toezicht op de juridische procedures. Advocaten verzamelen ook bewijsmateriaal, voeren juridische procedures en zorgen ervoor dat de documentatie correct is.

Vereisten om te werken in een juridische functie

Om in een juridische functie aan de slag te gaan, moet je natuurlijk de juiste opleiding hebben. Dat kan een aso-, bachelor- of masterdiploma zijn, afhankelijk van de functie.

Voordat je in een juridische functie aan de slag kunt, zal je werkgever je vrijwel altijd vragen om een uittreksel uit het strafregister. Je kunt dit aanvragen bij je gemeente of politiebureau. Je kunt nu ook online een uittreksel aanvragen.

Bovendien is het heel gebruikelijk dat werkgevers voor dit soort functies een grondige online screening uitvoeren. Dit betekent dat je online aanwezigheid op bijvoorbeeld sociale media grondig wordt onderzocht. Zorg er dus voor dat je socialmedia-profielen presentabel zijn voordat je solliciteert. Dit voorkomt dat je vooruitzichten op een baan negatief worden beïnvloed.

Ga direct aan de slag met jouw cv!

Cv maken

Zo maak je een succesvol juridisch cv

Nu je het voorbereidende werk hebt gedaan en hebt begrepen wat het belangrijkst is voor de job waarop je solliciteert, kun je beginnen met het structureren en schrijven van je cv. Dit doe je zo:

Persoonlijke gegevens

Neem hierin alle relevante persoonlijke gegevens op:

 • Je naam

 • Je adresgegevens

 • Je telefoonnummer

 • Je e-mailadres

 • Je geboortedatum

 • Je geboorteplaats

 • Je geslacht

 • Je rijbewijs

 • LinkedInprofiel en andere relevante links zoals je eigen blog.

Persoonlijk profiel

Een persoonlijk profiel is een belangrijk onderdeel van elk modern cv. Het is een korte samenvatting van wie je bent, wat je zoekt in een baan, je ambities en je beste kwaliteiten. In het volgende gedeelte vind je meer informatie over persoonlijke profielen, samen met een paar voorbeelden.

Werkervaring

Vermeld hier al je werkervaring en stages in chronologische volgorde.

Ben je nieuw op de arbeidsmarkt? Als dat zo is, zorg er dan voor dat je eerst een lijst maakt van relevante vrijwilligersjobs of stages die je gedaan hebt. Daarna kun je eventuele andere werkervaring vermelden. Als deze niet gerelateerd zijn aan de functie, probeer dan de nadruk te leggen op prestaties en verantwoordelijkheden. Laat zien dat je enthousiast bent en je verantwoordelijkheden altijd serieus neemt.

Heb je een lange carrière achter de rug? Laat dan de stages en irrelevante werkervaring weg. Richt je op de meest relevante werkervaring. Besteed vooral aandacht aan je meest recente werkervaring en vermeld oude of irrelevante werkervaring slechts kort.

Schrijf in een beknopte stijl en maak zoveel mogelijk gebruik van opsommingen. Potentiële werkgevers kunnen zo je cv sneller screenen. Leg de nadruk op zaken die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert.

Vaardigheden en competenties

Dit is nog een onderdeel van je cv waarin je je kunt onderscheiden. Besteed er extra aandacht aan. In onderstaande alinea's lees je meer over dit onderdeel.

Opleidingen en cursussen

Benoem hier alle relevante diploma’s, cursussen en certificaten die je hebt behaald. Vermeld zeker deze informatie:

 • De naam van de opleiding of cursus die je volgde.

 • Het jaar wanneer je deze hebt afgerond.

 • De naam van het onderwijsinstituut.

Referrals

Vermeld hier eventuele referrals. HR-medewerkers of recruiters zullen bijna altijd je referrals controleren. Deze kandidaten krijgen vaak voorrang op anderen.

Vermeld deze gegevens:

 • Het bedrijf en de functie van je contactpersoon.

 • De naam van je contactpersoon.

 • Het telefoonnummer van je contactpersoon. Let op: doe dit alleen als je toestemming hebt om het nummer te delen. Het heeft de voorkeur om de contactgegevens van een bedrijf waar je solliciteert alleen op verzoek en met hun toestemming te delen.

 • Het e-mailadres van je contactpersoon.

Probeer voordat je solliciteert contact op te nemen met voormalige werkgevers of managers om te vragen of je hen als referral mag vermelden in je cv. Als dit niet mogelijk is voordat je solliciteert, vermeld dan dat contactgegevens op aanvraag beschikbaar zijn.

Prestaties

In dit gedeelte kun je specifieke prestaties noemen. Op deze manier kun je de toegevoegde waarde die je voor een bedrijf hebt gehad benadrukken. Denk aan de projecten die je succesvol hebt afgerond, of de veranderingen in werkmethoden die je hebt doorgevoerd waardoor de verkoopcijfers of operationele efficiëntie van een bedrijf is toegenomen. Wees zo specifiek mogelijk, bijvoorbeeld:

"Het opstellen van best practices waardoor administratieve fouten in juridische procedures met 30% zijn verlaagd"

"Cum laude afgestudeerd"

Je kunt ook persoonlijke prestaties vermelden die je persoonlijkheid positief weerspiegelen. Denk aan sportieve prestaties, zoals het lopen van een marathon of het winnen van een wedstrijd, het coachen van een jeugdteam of het opzetten van speciale projecten. Noem vooral dingen waar je zelf erg trots op bent en die je belangrijk vindt.

Persoonlijk profiel voor een juridisch cv

Je persoonlijke profiel of de opzet van je profiel op je cv kun je vergelijken met een zogenaamde elevator pitch. In 4 of 5 zinnen beschrijf je kort en krachtig wie je bent, waar je voor staat en waar je naar op zoek bent.

Omdat je persoonlijk profiel helemaal bovenaan je cv staat is dit vaak het eerste wat gezien wordt door je toekomstige werkgever. Dit is je kans om een goede eerste indruk te maken en te garanderen dat de rest van je cv wordt gelezen. Probeer specifiek en persoonlijk te zijn en vermijd clichéwoorden zoals "flexibel", "professioneel", "gemotiveerd". Leg de nadruk op termen die jou het beste beschrijven en wees vooral authentiek.

Camera Flash

Voorbeeldprofiel: startende jurist

Ik ben een zeer enthousiaste pas afgestudeerde juridisch medewerker die niet kan wachten om aan zijn carrière te beginnen. Tijdens mijn stage heb ik ervaring opgedaan bij 2 grote advocatenkantoren waar ik als freelance juridisch medewerker heb gewerkt. Ik ben betrouwbaar, toegewijd en kan een hoge werkdruk aan. Ik kan snel omschakelen naar nieuwe taken, waardoor ik gemakkelijk kan inspringen voor collega's en ondersteuning kan bieden waar nodig.

Camera Flash

Voorbeeldprofiel: notaris met ervaring

Ik ben een beëdigd notaris met veel ervaring. Ik ben ethisch ingesteld en zeer bekwaam in juridische zaken. Ik zoek altijd naar de beste oplossing voor alle partijen. Momenteel ben ik op zoek naar een nieuwe, stimulerende baan waarin ik mijn vaardigheden verder kan ontwikkelen en waarin ik kan bijdragen aan het succes van het bedrijf. Duidelijke en eerlijke communicatie met mijn cliënten is altijd mijn prioriteit.

Camera Flash

Voorbeeldprofiel: senior bedrijfsjurist

Als senior bedrijfsjurist heb ik meer dan 10 jaar ervaring in toonaangevende bedrijven in de auto- en energiesector en in andere zeer concurrerende markten. Hierdoor ben ik een ideale match voor management- en strategische functies die veel verantwoordelijkheid vragen. Ik ben resultaatgericht en geef graag adviezen. Daarnaast ben ik zeer gekwalificeerd voor het leiden van commerciële transacties. Ik heb een buitengewone commerciële en strategische visie en ben daarom volledig in staat om de juiste beslissingen te nemen op de korte en lange termijn.

Kies uit meer dan 12 verschillende templates!

Cv maken

Belangrijke vaardigheden en competenties als jurist

Je moet altijd vaardigheden vermelden op je cv, want dat is de enige manier waarop je werkgever weet wat voor vlees hij in de kuip heeft.

Vaardigheden bestaan uit soft skills en hard skills. Soft skills zijn persoonlijke kwaliteiten of eigenschappen zoals: organisatorisch talent, aandacht voor details, communicatieve vaardigheden, etc.

Hard skills zijn meetbare zaken zoals: blindtypen, talenkennis, data-analyse of onderzoeksvaardigheden.

Zorg er altijd voor dat de hard skills en soft skills in je cv overeenkomen met de vacature-eisen. Je kunt de belangrijkste eisen ook verwerken aan het begin van je cv in je persoonlijk profiel.

Zelfs als je weinig werkervaring hebt, heb je vaak al een aantal soft- en hard skills opgedaan tijdens je studie en stages. Hier zijn enkele voorbeelden van vaardigheden waar in de juridische sector vaak om gevraagd wordt:

Hard skills:

 • Opstellen van contracten

 • Privaatrecht

 • Strafrecht en burgerlijke procedures

 • Bewijslast verzamelen

 • Testamenten opstellen

 • Juridisch onderzoek doen

 • Opstellen van complexe juridische documenten

 • Presentaties opstellen

 • Data analyseren en ordenen

Soft skills:

 • Verbale communicatie en luistervaardigheden

 • Analytisch en logisch nadenken

 • Time management

 • Compassie

 • Teamwerk

 • Ethiek

 • Onderhandelvaardigheden

Na het doorlopen van al deze stappen heb je waarschijnlijk al een goede basis voor het maken van een geweldig juridisch cv. Weet je nog steeds niet hoe het er in de praktijk uitziet? Bekijk dan hier een voorbeeld-cv voor een advocaat.

Naast een overtuigende, interessante en volledige inhoud zijn de presentatie en stijl van je cv minstens even belangrijk. Werkgevers ontvangen vaak honderden cv's, waarvan de meeste er saai en hetzelfde uitzien. Wil je je kansen op een job vergroten? Met onze Cv-maker kun je in slechts 15 minuten een professioneel ontworpen cv maken dat er zeker uitspringt en je de beste kans geeft op je droomjob!

Scoor je droombaan met CVmaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv