CV-voorbeelden

DropDown

Horeca

StarStarStarStarStar

Horeca

In zijn horeca-cv wil Ivo zijn functie als manager in het nachtleven inruilen voor een soortgelijke functie in een restaurant of hotel. Het is een knap waarmee Ivo zijn kwaliteiten en ambities duidelijk maakt aan een werkgever.

Gebruik dit cv

"Werken in de horeca staat mij op het lijf geschreven. Al op jonge leeftijd wist ik dat ik in de horeca wilde werken. In het restaurant van mijn ouders voelde ik me als een vis in het water. Ik ben sociaal en heb een vriendschappelijke band met gasten. Tegelijkertijd kan ik ook autoriteit uitstralen als de situatie daarom vraagt. Nadat ik een tijdje werkte als manager in in een Antwerpse club, vind ik dat het nu tijd is om iets nieuw te proberen in de horeca."

Ivo Lammers - Horecamedewerker

Cv-voorbeeld voor horecamedewerkers

Inhoudsopgave

Cv-voorbeeld voor de horeca: tips en advies

Als je in de horeca wilt werken of klaar bent voor de volgende stap in je horecacarrière, is het maken van een sterk cv een goede eerste stap. Een werkgever besteedt over het algemeen weinig tijd aan het onderzoeken van je cv. In enkele seconden wil hij weten of je de juiste kandidaat bent voor de vacature. Daarom heb je een doeltreffend cv nodig. Maar hoe maak je nu precies een goed horeca-cv? Naar welke vaardigheden, eigenschappen en ervaring is een werkgever of recruiter in deze sector precies op zoek? In dit artikel beantwoorden we die vragen zodat je kunt solliciteren met een perfect cv.

Horeca staat voor hotel, restaurant en café. Dit betekent dat er een grote verscheidenheid aan beroepen is binnen deze sector. Er worden verschillende vaardigheden gevraagd van een kok in een restaurant, een barman in een café of een hotelreceptioniste. Toch zijn er ook overeenkomsten binnen de sector. Gasten staan bijvoorbeeld altijd centraal en ervaring en presentatie spelen een belangrijke rol. Zorg ervoor dat je cv er netjes en uitnodigend uitziet. Je cv moet meteen duidelijk maken waarom jij geschikt bent voor de functie waarop je solliciteert. Bekijk ook onze cv-voorbeelden voor meer inspiratie.

Voorbeeld-cv: horecamanager

Voorbeeld-cv: horecamanager

Download dit voorbeeld - Horeca manager cv

Ivo wil graag de volgende stap zetten in zijn carrière binnen de horeca. Zijn cv is netjes en overzichtelijk. In zijn persoonlijk profiel stelt hij zichzelf voor aan zijn nieuwe werkgever en geeft hij aan wat zijn sterke punten en ambities zijn.

Wat moet er allemaal op jouw horeca-cv staan?

Natuurlijk moet de inhoud en opmaak van je cv er voor elke sollicitatie en persoon anders uitzien. Het belangrijkste is om de informatie die het meest relevant is zo hoog mogelijk op je cv te zetten.

  • Persoonlijke gegevens met je naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum.

  • Een passende foto is op een horeca-cv aan te bevelen: in de horeca is presentatie belangrijk. Zeker als klantcontact een belangrijk onderdeel van de functie is, zien werkgevers graag dat je goed overkomt.

  • Profielschets met een korte beschrijving van jezelf: je kwaliteiten en vaardigheden, sterke eigenschappen en ambities.

  • Werkervaring: welke functies heb je voorheen uitgevoerd en welke vaardigheden heb je daarbij ontwikkelt die je gaan helpen bij de uitvoering van de functie waar je op solliciteert.

  • Opleidingen: begin met de meest relevante opleiding en eventuele specialisaties gevolgd door je middelbare schoolopleiding.

  • Trainingen of cursussen: alles wat nuttig is voor de gewenste functie.

  • Relevante vaardigheden zoals bijvoorbeeld een goede beheersing van meerdere vreemde talen of snel kunnen hoofdrekenen.

  • Hobby’s of nevenactiviteiten die aansluiten bij de job.

Maak hier jouw professionele cv!

Cv maken

Wat schrijf je in je persoonlijk profiel?

Een persoonlijk profiel is tegenwoordig een belangrijk onderdeel van je cv. Het is een korte inleidende paragraaf die vaak als eerste wordt gelezen. Het is dus een uitgelezen kans om werkgevers voor je te winnen. Beschrijf in je profiel-cv in een korte alinea en op een persoonlijke manier wie je bent, wat je passie is, wat je ambities zijn en waarom je geschikt bent voor de job.

Hoe presenteer je jouw werkervaring het best?

Als je al ervaring hebt in de horeca, zet dit dan uiteraard bovenaan. Naast gegevens over het horecabedrijf, je functie en de periode dat je er werkte, is het belangrijk om te vermelden welke verantwoordelijkheden je er had. Beschrijf kort je taken. Geef daarbij ook aan wat je hebt geleerd. Als je verschillende jobs hebt gehad, kun je een mooi beeld schetsen van je ontwikkeling in het beroep.

Over welke vaardigheden moet je beschikken in de horeca?

In de horeca staat gastvrijheid centraal. De gast moet zich op zijn gemak voelen en zich welkom voelen. Alleen dan zal de klant terugkomen of het horecabedrijf aanbevelen. Bovendien zal een gast die gastvrij wordt behandeld meestal meer geld uit te geven. Bij het selecteren van personeel zal een potentiële werkgever dus toetsen of je er alles aan (kunt) doen om het de gasten naar de zin te maken.

Hoewel er binnen de horeca verschillende functies zijn die specifieke vaardigheden en competenties vereisen, zijn er competenties die in de hele branche belangrijk zijn, zoals:

  • Klantvriendelijkheid: in een sector waar gastvrijheid centraal staat, is dit één van de allerbelangrijkste vaardigheden. Je moet ervoor zorgen dat gasten zich op hun gemak voelen. Beleefde en attente manieren zijn een vereiste. Kun je empathisch omgaan met gasten? Aanvoelen wanneer ze aandacht nodig hebben of hoe je ze moet benaderen als ze een klacht hebben.

  • Stressbestendigheid: wie ook maar een weekje in de horeca meeloopt, weet dat het in de horeca vaak hollen of stilstaan is. Er zijn tijdstippen waarop er geen einde aan de werkzaamheden lijkt te komen, terwijl andere momenten er niets te doen is. Hoe goed ben jij bestand tegen die momenten van extreme drukte? Kun jij de hoge kwaliteitsstandaarden blijven hanteren? Blijf je in zulke situaties professioneel en vriendelijk?

  • Samenwerken: in de horeca ben je niet in je eentje verantwoordelijk voor het eindresultaat. Je kunt bijvoorbeeld een fantastisch gerecht bereiden, maar toch alles verpesten als je het niet op tijd aan de gast serveert. Daarom is samenwerken een belangrijk onderdeel van je dagelijkse werk en bepalend voor het eindresultaat.

  • Nauwkeurigheid: in de allerbeste horecagelegenheden zit het verschil in de details. Gasten betalen veel geld en stellen hoge kwaliteitseisen. Aandacht voor details is dus belangrijk om gasten tevreden te houden. 

Vaardigheden zijn vaak heel verschillend voor elke rol. Voor een receptionist moet je bijvoorbeeld overweg kunnen met een reserveringssysteem. Voor een kok zal een werkgever daarentegen vaardigheden verwachten in voorraadbeheer en het overzien van keukenbestellingen. Probeer dergelijke vaardigheden te benadrukken en uit te leggen aam de hand van voorbeelden.

Kies uit meer dan 12 mooie templates

Cv maken

Welke specifieke diploma's, cursussen zijn gegeerd in de horeca?

Er zijn een aantal aso-diploma's en universitaire opleidingen die je voorbereiden op een loopbaan in de horeca. Deze opleidingen zijn vooral nuttig wanneer je carrière wilt maken en bijvoorbeeld hotelmanager, bedrijfsleider, leidinggevende of chef-kok wilt worden. Je maakt dan weinig kans zonder een gedegen beroepsopleiding. Je kunt uit een groot aantal cursussen kiezen om je cv te versterken. Hier volgen een aantal voorbeelden:

Groeitraject voor horecaondernemers

Een cursus van 8 modules die zowel fysiek als online worden gegeven. Deze cursussen zijn ideaal voor ambitieuze jongeren en ouderen die hun eigen cateringbedrijf willen opzetten of een bestaand bedrijf willen optimaliseren.

Horeca Forma opleidingen

Praktische training om mensen voor te bereiden op een nieuwe baan in het hotelwezen. Het richt zich voornamelijk op het aanleren van basisvaardigheden door middel van korte maar intensieve trainingen. De cursussen zijn erkend door de VBAD.

Horeca Forma Be Pro

De Brusselse Horecafederatie is de officiële vertegenwoordiger van de horecasector. Als legitieme en erkende gesprekspartner verdedigt ze met verve en overtuiging de belangen van de sector bij de overheid, de beroepsorganisaties en de sociale partners in de sector (CP302). Het is ook belangrijk om het imago van de cateringsector over te brengen aan de media en het grote publiek.

VDAB-opleidingen

De VDAB is het officiële Vlaamse opleidingsportaal. In de horeca biedt de VDAB een brede waaier aan interessante opleidingen, zoals brand- en voedselveiligheid, toepassing van HACCP-regels, enz.

Scoor je droombaan met CVmaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv