CV

>

Verschillen tussen een cv en een resumé

StarStarStarStarStar

Verschillen tussen een cv en een resumé

door CVMaker

  • CV
  • · September 09 2022
  • · 2 min lezen
Verschillen tussen een cv en een resumé

Inhoudsopgave

Zowel een cv als een resumé wordt gebruikt tijdens sollicitaties. Er zijn verschillen wat betreft lengte, inhoud en waarvoor het gebruikt kan worden. Zowel in een cv als in resumé worden je ervaring en vaardigheden vermeld.

Het cv

In een cv, dat langer is dan een resumé, wordt iemands academische achtergrond uitvoerig vermeld. Welk diploma, welke publicaties zijn er van zijn hand verschenen, welke prijzen heeft hij of zij gewonnen? De lengte van een cv is twee of drie pagina’s.

Het resumé

In een resumé vermeld je op een pagina je opleiding, vaardigheden, werkervaring en prestaties. Het is dus een verkorte versie van het cv.

In een resumé geef je ook aan wat je persoonlijke doelstelling is. Ook vermeld je wat je beste eigenschappen zijn. Het accent ligt bij een resumé dus vooral op het naar voren halen van het eigen kunnen. In een resumé is je persoonlijkheid en je eigen mening ook van belang, terwijl in een cv vooral feiten worden vermeld. Het belang van het resumé neemt toe. Steeds vaker sturen sollicitanten een resumé in plaats van een cv. Dit wordt soms door bedrijven gewaardeerd.

Makkelijk en snel een professioneel cv maken, begin direct

Cv maken

De inhoud van een resumé

De informatie op een resumé wordt iets anders gepresenteerd dan de informatie op een cv. De sollicitant wil zijn persoonlijke eigenschappen naar voren laten komen. Daarom begint hij zijn resumé vaak met een profiel of een persoonlijk motto. Welke functie zoekt hij bij welk bedrijf? Ook vermeld de sollicitant resultaten die hij eerder heeft behaald. Wellicht schept hij een beetje op. Hij wil zich immers kunnen meten met andere sollicitanten. Het resumé bevat dus een duidelijke competitieve component. In Amerika is dat heel gewoon, terwijl men er in Europa nog aan moet wennen.

Wat zijn de verschillende onderdelen van een resumé? Na het profiel worden vermeld doelstelling, werkervaring, opleiding, andere persoonlijke gegevens en je personalia. Dit is overigens geen vaste volgorde. Bij een cv staat de volgorde strikter vast.

Het gebruik van het resumé

Het resumé, dat vooral gebruikt wordt in de VS, is in ons land nog geen gewoonte. Soms wordt in personeelsadvertenties vermeld dat de sollicitant een cv of een resumé mag meesturen met zijn sollicitatiebrief. Sommige recruiters ontvangen graag een resumé, terwijl dit bij andere recruiters op weerstand stuit. Sommige sollicitanten denken positief op te vallen door in plaats van een cv een resumé te sturen, ook als in de personeelsadvertentie om een cv wordt gevraagd. Neemt in Europa het belang van het resumé in de toekomst toe of is het slechts een tijdelijke trend. Die vraag kan op dit moment niet met zekerheid ontkennend of bevestigend worden beantwoord.

Het maken van een resumé

Wil je een resumé maken? Gebruik de tekstverwerker. Het is een vrij eenvoudig document met enkele tabellen. Je hoeft gelukkig niet zelf het wiel uit te vinden. Er zijn veel voorbeelden op het internet te vinden. Bovendien vind je er kant-en-klare templates. Je hoeft alleen nog maar je eigen gegevens in te vullen. Zorg wel dat je een goede template kiest. De templates op de gratis sites zijn soms vreselijk ouderwets. Wil je een goede indruk maken door het sturen van een template? Overweeg dan om te kiezen voor een template op een betaalde site. Op het internet zijn er diverse te vinden. Er zijn geen hoge kosten aan verbonden. Bovendien kun je op een betaalde site vaak kiezen voor verschillende soorten templates: eenvoudig, creatief, professioneel of modern.

Begin nu met je cv

Maak een professioneel cv in een handomdraai met onze eenvoudige CVmaker

+ CV maken

Laatst bewerkt op September 09 2022

StarStarStarStarStar

Geschreven door

CVmaker biedt een compleet carrière platform met onmisbare functionaliteiten en waardevolle informatie voor de werkzoekende. Klaar voor je volgende stap? Maak dan nu je CV

Scoor je droombaan met CVmaker

Maak nu simpel en snel een professioneel CV en download binnen 10 minuten. Waar en wanneer je maar wilt.

AddSmallMaak nu je CV
CheckCircle

Vergroot je kansen op een baan aanzienlijk met een goed cv