Werkervaring op je CV vermelden

Ga je je werkervaring op je CV vermelden? Dit is een vraag waar je als sollicitant mee te maken kunt krijgen. Je werkervaring is een belangrijk onderdeel van je CV. Je toekomstige werkgever krijgt aan de hand van de banen die je hebt gehad, een goed beeld van je capaciteiten en welke ervaring je op hebt gedaan. Welke informatie zet je op je CV?

Relevante werkervaring op je CV vermelden

Als je een CV gaat maken, heb je hierin de vrijheid welke werkervaring je op je CV gaat vermelden. Je rangschikt de informatie namelijk op relevantie. Daarbij zet je de belangrijkste punten bovenaan (dit zijn je sterke punten) en daaronder zet je minder belangrijke punten. Een recruiter zal een CV scannen, de aandacht is aan het begin hoger dan aan het einde van je CV. Dat wordt vaak beter onthouden. De werkervaring die je wil benadrukken en relevant is zet je dus bovenaan. De werkervaring plaats je onder de personalia en de profielschets op je CV. Dit heet een omgekeerd chronologisch CV, ook wel teruglopend cv genoemd. Als je nog niet zoveel werkervaring op hebt gedaan, zal je eerst de opleidingen benadrukken. Deze plaats je dan boven de werkervaring. Dit wordt ook wel een chronologisch CV genoemd. Uiteraard zijn hier ook uitzonderingen mogelijk; stel dat je een opleiding hebt gedaan voor piloot, maar doordat je geen baan kon vinden heb je ergens anders ervaring opgedaan, in een andere functie. Wanneer je weer als piloot wilt solliciteren wil je natuurlijk je (eerste) opleiding uitlichten, deze staat dan bovenaan. Zo kun je weer gerust solliciteren op die vacature!

Gat in je CV wat nu?

Het kan zijn dat je een bepaalde tijd niet hebt gewerkt, omdat je bijvoorbeeld een jaar hebt gereisd. Dit noemen we ook wel een ‘gat in je CV’. Mocht dat zo zijn, maak je daar dan geen zorgen over. Je kunt altijd je werkervaring op een andere manier weergeven op je CV, zodat het niet zo opvalt. Neem de tijd om te bedenken hoe je je werkervaring het beste op je CV kunt vermelden. Werkgevers gaan hier vaak begripvol mee om.

Gedetailleerde werkervaring op je CV vermelden

Welke informatie van de werkervaring wil je op je CV vermelden? Aan de linkerzijde plaats je vaak de maanden en het aantal jaren waarin je de baan hebt gehad. Daarnaast beschrijf je de functienaam en de bedrijfsnaam. Daarnaast plaats je jouw werkzaamheden en verantwoordelijkheden, ook is er ruimte om hier je behaalde resultaten te plaatsen. Je plaatst eerst de meest recente (huidige) baan en zo werk je naar beneden tot je je eerste baan vermeld. De recruiter zal dus eerst je meest actuele werkervaring kunnen zien.

Neem de tijd om je CV goed op te stellen en geef zo overzichtelijk mogelijk weer wat je de laatste jaren allemaal hebt gedaan. Jouw doel is om je toekomstige werkgever een goed beeld te geven van jouw werkervaring middels een CV.

Gerelateerde artikelen

Al meer dan 112.872 gebruikers maakten een cv

Met CV maker maak je snel en gemakkelijk binnen 15 minuten een onderscheidend en professioneel cv dat opvalt.

Start met CV maken

En maak 65% meer kans op een baan