Voorbeeld van een sollicitatiebrief

Ben je op zoek naar een voorbeeld van een sollicitatiebrief? Dan is het van belang dat je meerdere brieven gaat bekijken. Je zal dan vanzelf zien wat er bij iedere brief terugkeert en waarin je kunt afwisselen.

Indeling sollicitatiebrief
Bij een sollicitatiebrief begin je met jouw adres, hieronder een voorbeeld:
Jan Janssen
Schoolstraat 14
3001 AD Rotterdam
janjanssen@gmail.com

Je e-mailadres is ook belangrijk bij een sollicitatie, tegenwoordig wordt er veel digitaal geregeld en kun je ook via de mail uit worden genodigd om op gesprek te komen. Na het adres van jouzelf ga je verder met het adres van het bedrijf:

Naam bedrijf
T.a.v. (naam en achternaam)
Adres en huisnummer
Postcode en woonplaats

Vervolgens begin je de brief met daarbij eerst de plaatsnaam, dan een komma en dan de datum. Bijvoorbeeld Rotterdam 20 februari 2018.

Daaronder plaats je het onderwerp. Bijvoorbeeld: Onderwerp: open sollicitatie kinderopvang

Vervolgens begin je met de aanhef van de brief, bij mevrouw zeg je: Geachte mevrouw (achternaam) en bij een man zeg je: Geachte heer (achternaam).

Na de aanhef plaats je een komma en dan ga je verder met je inleiding. Probeer hier te openen met een goede en pakkende openingszin en aanleiding. Na je inleiding van een paar regels ga je verder met je argumentatie, waarom vind jij dat jij de geschikte kandidaat bent? Je schrijft hier in een paar regels bijvoorbeeld dat je veel ervaring hebt, wat je hebt gedaan en wat jouw doelstellingen zijn.

Zorg voor meerdere korte alinea’s en bij de afsluiting plaats je ook je handtekening. Je sluit af met bijlage: CV en dan voeg je je cv ook toe (controleer dit voordat je je brief hebt verzonden).

Voorbeeld van een sollicitatiebrief indeling gebruiken
Bij een voorbeeld van een sollicitatiebrief is het goed om te letten op de indeling en overige opvallende uiterlijke kenmerken:

  • Korte alinea’s, eenvoudig leesbaar houden, vier of vijf regels per alinea.
  • Afsluiten, vermijd een standaard zijn, vriendelijke groeten moet je niet plaatsen en hoogachtend doe je alleen bij een formele werkgever.

Zelf een sollicitatiebrief maken

Het is bij het bekijken van een voorbeeld sollicitatiebrief van groot belang dat je alle elementen goed in je opneemt. Hoe beter je weet wat je moet doen, des te beter je zelf een brief kunt maken.

Gerelateerde artikelen

Al meer dan 112.872 gebruikers maakten een cv

Met CV maker maak je snel en gemakkelijk binnen 15 minuten een onderscheidend en professioneel cv dat opvalt.

Start met CV maken

En maak 65% meer kans op een baan