Cursussen op je CV vermelden

Heb je verschillende cursussen gevolgd en wil je deze graag goed op je CV (curriculum vitae) vermelden? Waar plaats je deze dan? Dit vragen veel mensen zich af, vandaar dat we er een artikel over hebben geschreven.

Een cursus is geen verplicht onderdeel van je CV, maar kan wel interessant zijn om te lezen als het aansluit bij de vacature of functie waar je op wilt solliciteren. Zorg dat je CV beter aansluit bij taken die horen bij de vacature waar je op solliciteert. Als je voldoende relevante cursussen hebt gevolgd, kun je namelijk aantrekkelijker zijn voor de recruiter omdat je zo wat meer informatie over jezelf kunt geven. Dit kan voor de recruiter van het bedrijf de reden zijn om jou uit te kiezen voor een sollicitatiegesprek. Je wordt eerder uitgenodigd met een goed cv. Laat een goede indruk achter zodat ze niet langer hoeven te zoeken.

Cursussen niet vermelden

Er zijn een paar redenen wanneer je de cursussen niet op je CV moet vermelden. Misschien zijn de cursussen die je hebt gevolgd niet relevant. Als je een cursus hebt gedaan welke niet interessant is, vermeld deze dan niet op je CV. Ook een cursus die je wellicht voor de hobby hebt gevolgd hoef je niet op je CV te vermelden. Je kunt dit wel doen als de vaardigheden en de kennis of het niveau ervan wat toevoegen of wanneer deze passen binnen de vacature.

Hoe vermeld je een cursus op je CV?

De vraag is natuurlijk hoe je een cursus het beste op je cv kunt vermelden. Als je een cursus of meerdere op je CV wil vermelden, hangt op de eerste plaats af van het aantal cursussen dat je wil vermelden. Als het veel of langdurige cursussen zijn of als je er de nadruk op wilt leggen, zou je een apart kopje kunnen maken. Als een (nieuwe) cursus veel lijkt op een opleiding of studie die je al hebt gevolgd hoef je deze ook niet te vermelden. Het beste en meest logische om te doen is aan de linkerzijde maanden en jaren (of jaar) vermelden en aan de rechterzijde de naam van de cursus en of er wel of geen certificaat is behaald. Je kunt eventueel nog toevoegen waar je de cursus hebt gevolgd en wat je hier hebt geleerd. Als het iets van een speciale verdieping in bepaalde materie was, kan het relevant zijn voor je werkgever om dit te weten. Hieronder een voorbeeld hoe je een cursus zou kunnen vermelden in chronologische volgorde, zodat de laatste (recente) cursus bovenaan komt te staan.

  • 2018 - Cursus tekstverwerking (Computer skills, Amsterdam) (Diploma: Ja)
  • 2017 - Cursus gebruik Excel (LOI) (Diploma/certificaat: Ja)

Wanneer je een tijdje zonder werk hebt gezeten, maar wel (recente) cursussen hebt gevolgd of ervaring hebt opgedaan, kun je deze beter ook vermelden om het gat in je cv op te vullen.

Nog meer elementen op je CV

Er zijn nog meer elementen die je op je CV kunt vermelden. Vaardigheden zijn ook belangrijk om te noemen, deze kun je ook bij de cursussen vermelden. Sommige cursussen zijn namelijk als verdieping bedoeld en op deze manier kun je je toekomstige werkgever laten zien wat je allemaal kent en wat je hebt geleerd. Als je veel cursussen hebt gevolgd, laat je ook snel zien dat je bereid bent om bij te leren en je in te zetten voor je werk en hard wilt werken. Er zijn natuurlijk uiteraard nog veel meer ervaringen en inhoud die je naast je persoonlijke gegevens op je CV kunt vermelden zoals bijvoorbeeld opleidingen, werkervaring, talen, nevenactiviteiten (bv. vrijwilligerswerk), profiel, referenties en nog veel meer. Met onze online CVmaker kun je al deze elementen makkelijk op je cvs zetten met handige tips, in een van de prachtige cv templates die je kunt gebruiken. Maak meteen een heel mooi cv en doe jezelf niet te kort!

Gerelateerde artikelen

Al meer dan 112.872 gebruikers maakten een cv

Met CV maker maak je snel en gemakkelijk binnen 15 minuten een onderscheidend en professioneel cv dat opvalt.

Start met CV maken

En maak 65% meer kans op een baan