Persoonlijke profiel op je cv vermelden

Je kunt je persoonlijke profiel in veel gevallen op je CV (curriculum vitae) plaatsen. Het wordt ook wel een profielschets genoemd. Het is een korte introductie op jouw CV, je stelt jezelf hier snel met naam en toenaam aan de lezer voor. Jouw CV wordt hierdoor een stukje persoonlijker gemaakt. Het persoonlijke profiel op je CV is geen verplichting, maar je wil wel graag opvallen tussen alle andere kandidaten.

De recruiters moeten jouw CV natuurlijk altijd zien. Het kan daarom best een aanwinst zijn voor je CV om jouw persoonlijke profiel uit te werken. Het zal in ieder geval niet storend zijn, want het is een korte tekst en het is een goede aanvulling over jou als persoon waarin je je positieve competenties toelicht zodat iemand in een beknopte tekst veel over je komt te weten en of je bij de functie past waar je op solliciteert. In dit artikel vind je een aantal tips over het schrijven en maken van een beter persoonlijk profiel.

Begin met je persoonlijke profiel

Voordat je zomaar begint aan het uitwerken van je persoonlijke profiel, is het goed om te kijken of je er al eentje hebt. Mogelijk heb je op social media (zoals Facebook of LinkedIn) een online profiel aangemaakt met daarin al een korte introductie over jezelf. Log daar eerst in op de website om te bekijken of je hier een persoonlijk profiel hebt staan. Bij de samenvatting kun je een persoonlijk profiel hebben staan, maak er een leuke introductie van en zo kun je jezelf voorstellen aan je toekomstige werkgever. Deze zal een profiel natuurlijk altijd doorlezen, omdat ze zo snel iets te weten kunnen over een sollicitant. Wij adviseren dan ook altijd om je profiel nooit zomaar weg te laten van je cv. Wees uniek en probeer niet zomaar een profieltekst van iemand anders, of van internet over te nemen. Een tekst welke je zelf hebt geschreven zegt natuurlijk veel meer over jou als persoon.

Opbouw persoonlijk profiel en inhoud

Een persoonlijk profiel bestaat gemiddeld uit vier tekstregels. Kort en krachtig jezelf voorstellen, dat is jouw doel, de meerwaarde van een persoonlijk profiel. Geef kort en bondig de informatie weer, die de werkgever later uitgebreid terug kan vinden in je CV en sollicitatiebrief. Schrijf een profiel altijd in de ik vorm. Let er op bij het opstellen dat je geen cliché uitspraken gaat gebruiken. Dat zijn vaak dooddoeners. Probeer origineel te zijn en let goed op je woordkeuze. Laat iemand anders je profiel ook bekijken, voordat jij je sollicitatie definitief opstuurt.

Waar plaats je je persoonlijke profiel?

Het beste kun je jouw persoonlijke profiel als eerste na de personalia plaatsen dus voor je opleidingen of werkervaring. Let wel goed op de lengte van je CV, je wil namelijk niet een te uitgebreid CV hebben. Blijf er altijd goed op letten welke informatie als meerwaarde dient en welke informatie niet noodzakelijk is en dus niet persé op je cv hoeft te komen. Als je al een heel uitgebreid CV hebt, kan een persoonlijk profiel toch een meerwaarde zijn, want je wilt hoe dan ook opvallend zijn en een uitnodiging krijgen voor een sollicitatiegesprek. Bekijk dan welke andere onderdelen ingekort kunnen worden of desnoods geschrapt kunnen worden. Controleer alles!

Voorbeelden van een persoonlijk profiel

In een profielschets is het belangrijk dat je met niet teveel woorden een opsomming maakt, wees creatief en gebruik hiervoor hele zinnen en vermeldt tenminste het volgende:

  • Persoonlijke eigenschappen
  • Waar ben je goed in
  • Je ambities en doelen
  • Waar ben je naar op zoek

Maak een keuze uit de vaardigheden die je wilt vermelden. Doe het beknopt en maak er geen hele waslijst van en kies bijvoorbeeld je twee beste competenties of eigenschappen en vermeld deze.

Voorbeeld:

"Ik ben erg sterk met analytische gegevens, een echte cijferkoning. Je kunt mij omschrijven als een gemotiveerde teamspeler die graag samenwerkt met zijn collegas. Ik wil mijn kennis en ervaring graag inzetten in een nieuwe uitdagingmet meer verantwoordelijkheid."

Gerelateerde artikelen

Al meer dan 112.872 gebruikers maakten een cv

Met CV maker maak je snel en gemakkelijk binnen 15 minuten een onderscheidend en professioneel cv dat opvalt.

Start met CV maken

En maak 65% meer kans op een baan